Nükleerde ihale maratonu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde ihale maratonu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 12:59

Yapımı yeniden gündeme gelen nükleer santrallar ile ilgili görüşme maratonu, ABD'li Westinghouse yetkililerinin Ankara'daki temasları ile başladı.

Haberin Devamı

Kurulması planlanan ilk nükleer santralı için başta ABD olmak üzere Avrupa'nın birçok reaktör üreticisi firma ile Türkiye'nin önde gelen inşaat ve montaj firmalarının yarışması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan ilk ihaleyi de ENKA İnşaat liderliğindeki grupla kazanan ancak daha sora iptal edilen ihalede de konsorsiyum lideri olarak tanınan ABD'li Westinghouse firması yetkililerinin Ankara'da proje ile ilgili bilgi alarak açılacak ihaleye ön hazırlıklar yaptığı öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek nükleer santral projesi ile ilgili yer seçimi ve kurulacak santralın kapasitesi ile projenin maliyeti yapılacak uluslararası ihale sonrası gelecek olan tekliflerden sonra belirlenecek.

YERLİ VE YABANCI FİRMALAR

Yılda yaklaşık 10 milyar kilovatsaat (KWH) enerji üretimine sahip olacak nükleer santral yapımı için açılan uluslararası ihaleye daha önce dünyanın önde gelen yerli ve yabancı firmaları teklif vermişlerdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeniden yapımı gündeme gelen ihaleye geçen sürede enerji sektöründe önemli yatırımları üstlenen yerli yabancı firmalarının yanı sıra bu teknolojiye sahip bazı yabancı firmaların da katılması bekleniyor.

İLK İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

1997 yılında dönemin hükümeti tarafından uluslararası düzeyde ihale edilen ihaleye şu konsorsiyumlar katılmıştı:
NPI Konsorsiyumu: Siemens (Almanya), Hochtief (Almanya), Framatom (Fransa), Gec-Alsthom (Fransa), Campenon Bernard (Fransa), Garanti-Koza (Türkiye), Tekfen (Türkiye).

Westinghouse-Mitsubishi Konsorsiyumu: Westinghouse (ABD), Raytheone and Duke (ABD), Mitsubishi Heavy Int. (Japonya), Enka İnşaat (Türkiye), MNG (Türkiye).

AECL Konsorsiyumu: AECL (Kanada), Hitachi (Japonya), Itochu (Japonya), Gama Endüstri (Türkiye), Güriş İnşaat (Türkiye), Bayındır İnşaat (Türkiye), Ansoldo (İtalya), Daiwoo (Güney Kore).

Enerji politikalarının yeniden saptanması ve belirlenen yeni strateji planı doğrultusunda nükleer santral projesinden vazgeçilmiş, ihale daha sonraki bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!