Nükleerde ‘devlet ortaklığı’ öne çıkıyor ‘tek şirket’i sorguluyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde ‘devlet ortaklığı’ öne çıkıyor ‘tek şirket’i sorguluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in, nükleer santral ihalesine ilişkin ‘aldık’ havasındaki sözlerin ‘tercüme hatası’ olduğunu söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, ihale süreci devam etse de farklı modeller üzerinde durduklarını açıkladı. Yıldız, “11 tane firma davet edilip de, bir tane firma katılıyorsa oturup kendimize bir bakmamız lazım” derken, kamu payını da gündeme taşıdı.

MERSİN Akkuyu’da kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santral ihalesi için Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin’in ‘ihaleyi Türk-Rus konsorsiyumu aldı’ havasındaki sözünün ‘tercüme hatası’ olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ihale süreci devam etse de aslında hiçbir şeyin kesin olmadığı mesajını verdi. “11 tane firma davet edilip de, bir tane firma katılıyorsa oturup kendimize bir bakmamız lazım” diyen Yıldız, nükleer enerjide kamunun da içinde olabileceği bir yapıdan söz etti.

‘Makul şartlar’ oluşursa

Hürriyet Ankara bürosunu ziyaret eden Bakan Yıldız, önceki Türkiye’nin enerji politikasından, önceki gün Rusya ile yapılan protokollere kadar pek çok konuya ilişkin sorulanımızı yanıtladı. Yapılan görüşmelerde kendilerinin nükleer santrali kurmak istediklerini, Rus tarafının da bu ihaleyi almak istediğini bir kez daha ifade ettiğini aktaran Yıldız, ancak bunun ‘makul şartların oluşması halinde’ gerçekleşeceğini vurguladı.

Putin’inki tercüman hatası

Putin’in nükleer santral ihalesinde tek teklifi veren Rus Atomstroyexport-Inter RAO ve Park Teknik (Ciner Grubu) konsorsiyumun işi aldığı yönündeki ifadelerini de düzelten Yıldız, ‘Türk-Rus ortaklığının bu ihaleyi kazanmış olmasından gurur duyuyorum’ sözlerinin bir tercüme hatası olduğunu söyledi. Yıldız, bu konuda şunları söyledi: “İhaleyi almadığını biliyor. Biz bu konuda olabildiğince cümlelerimize de, tavırlarımıza da dikkat ediyoruz. Bu bir yarışma süreci, bu süreç sonuçlanmadan bizim böyle bir şeyi taahhüt verme imkanımız yok.”

Modelle ilgili özeleştiri

Nükleerde fiyatın aşağıya çekilmesine ilişkin olarak da “Bizim daha düşük bir fiyat istiyor olmamız çok normal” diyen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim de beklentimiz bu yönde. Onların alma isteğiyle, bizim fiyat düşürme isteğimiz makul bir noktada kesişirse bu iş olur, kesişmezse olmaz. Bu konudaki yorumlara katılıyorum. Bizim kendimize bakmamız lazım. 11 tane firma davet edilip de, bir tane firma katılıyorsa oturup kendimize bir bakmamız lazım. Nükleer santrale Rusya’nın verdiği teklife karşı değiliz, bunun tek teklif oluşunu özeleştiri yapmamız lazım.”

Nükleerde kamu payı olabilir

Dünyadaki 440 tane santralde tamamen özel sektör payı olmadığına dikkat çeken Yıldız, Türkiye’nin de farklı modeller üzerinde çalıştığını şöyle anlattı: “Geriye dönük tarihi olaylardan, ileriye dönük sonuçlar çıkartmamız lazım. Nükleer enerjide, kamunun içinde olabileceği bir yapıyı getirmemiz gerekebilir. Yüzde 25 artı 1 modeli de olabilir. Ben genel bir modellemeden bahsediyorum. Bu ihale için söyleyeceklerim biraz farklıdır. Bu ihale bir süreç ve söyleyeceklerimi kısıtlıyor.”

Nabucco ve Güney Akım alternatif değil

HAZAR petrolünü Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco ile Rusya’nın Uknayna’yı bay-pass ederek Türk karasularından Avrupa’ya petrol taşıyacağı Güney Akım projelerinin, birbirinin alternatifi olmadığını söyleyen Taner Yıldız, şunları dile getirdi: “Avrupa Birliği’nin (AB)nin şu anki ithalatı 512 milyar metreküp civarında ve bunun yüzde 25’ini Rusya’dan karşılıyor. Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak istemesini normal karşılıyoruz. Nabucco’yla Güney Akım birbirine alternatif değildir.”

2 bin Türk nükleerci var ‘Severek geliriz’ diyorlar

YURTDIŞINDA nükleer enerji konusunda 2 bine yakın Türk uzman bulunduğunu söyleyen Taner Yıldız, bu konuda yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Nükleer uzmanı, fizikçi, atom mühendisi, nükleer santral inşaat mühendisi olarak geçiyor. Onlarla temasa geçiyoruz, çok hızlı toplayacağız ve Türkiye’de de yetiştireceğiz. Geçen ay Avusturya’dan, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’ndan bir Türk uzmanı çağırdık, onunla konuştuk. Politika oluştururken, ülkesini seven çok fazla dışarıda Türk var. ‘Severek geliriz’ diyorlar. Ayrıca insan da göndereceğiz, en az 600 kişiyle başlayacağız. Bu işte düğmeyi doğru iliklemek için, insan kaynağınızın olması lazım.”

Türkiye hak ettiği pozisyonu buluyor

TANER Yıldız, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla imzalanan doğalgaz anlaşmalarını “Türkiye, hak ettiği pozisyonu buluyor” diye değerlendirirken, şunları söyledi:

Biz, üretim merkezleriyle tüketim merkezleri arasındaki kritik noktadayız. Ama siz öyle pasif pozisyonda kalabilirsiniz ki, bu konumunuzu harcayabilirsiniz.

Üçlü fotoğraf, ABD açısından sıkıntı yaratmaz. Enerji projelerini, tabii ki dış politikayla beraber oluşturuyoruz. Türkiye’nin her ülkeye hitap edebilecek kadar zenginliği var. Şu hareketi yaptığımızda ‘nerenin dışında kalırız’ dersek, hiçbir hareket yapamayız.
Biz enerji konusunda kendimizi AB’ye girmiş görüyoruz. AB’nin en önemli ülkelerinden Avusturya’nın, Türkiye’nin AB’ye girmesi konusundaki üç-dört yıl önceki tutumunu biliyoruz. Karşımızda çok net bir tavır vardı. Şu anda Avusturya bizim en büyük proje ortağımız.

YILDIZ HÜRRİYET’TE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in “enerjik zirvesi”nin ertesi günü Hürriyet’in Ankara Bürosunda kahvaltı etti. Yıldız, Hürriyet Ankara Temsilci Yardımcısı Faruk Bildirici, Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan ve Ekonomi Muhabiri Merve Erdil’in sorularını yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!