Norveçli şirketlerden ‘HES yatırımını üçe katlayalım’ önerisi

Güncelleme Tarihi:

Norveçli şirketlerden ‘HES yatırımını üçe katlayalım’ önerisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2011 00:00

Yenilenebilir enerjideki faaliyetleriyle öne çıkan Norveçli Statkraft’ın Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet, hidroelektrikte kurulu kapasiteyi 3’e katlamanın mümkün olduğunu belirtirken, bu konuda işbirliği yapılabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

YENİLENEBİLİR enerjide Avrupa’nın en büyüğü olan Norveç devletine ait Statkraft’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımlardan etkilenen Norveçli şirketler, yeni işbirliği fırsatları yaratmak için soluğu İstanbul’da aldı. Özellikle hidroelektrik ve yenilenebilir alanında Türkiye’de doğrudan yatırım yapmak isteyen veya tedarikçi olarak ortak arayan Norveç’in önde gelen şirketleri, 60’ı aşkın Türk şirketin temsilcileriyle dün İstanbul’da bir araya geldi.
Kapasite 3’e katlanabilir
Norveç Büyükelçiliği, Norveç Ticaret Ateşeliği (Innovation Norway) ve Norveç Yenilenebilir Enerji Partnerleri’nin (Intpow) girişimiyle gerçekleşen toplantı öncesinde sorularımızı yanıtlayan Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk, Türkiye ile Norveç arasındaki ticari işbirliği rakamlarının ‘gurur duyulacak” rakamlar olmadığı’na dikkat çekti. Türkiye’nin, Avrupa’nın hidroelektrik potansiyelinin yüzde 16’sına sahip olduğuna dikkat çeken Statkraft Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet ise, “Hidroelektrikte kurulu gücü bugün 16 bin Megavat (MW) düzeyinde. Bunun ekonomik olarak 3 katı, yani yaklaşık 40-45 bin MW potansiyeliniz var. Kurulu kapasiteyi 3’e katlamak mümkün” diye konuştu.
Müteahhit avantajınız var
Türkiye’de çok iyi müteahhitlik yapan firmalar olduğuna işaret eden Bjornbet, şunları dile getirdi: “Bu önemli bir fırsat. Çünkü yenilenebilir enerjide lisans sahibi firmaların çoğu etkin inşaat firmaları. Bizim uzmanlığımız, bu yatırımlarda çevresel ve sosyal altyapıyı hazırlamada ön plana çıkıyor. İnşaat altyapısında büyük bir yatırımımız yok. Bu nedenle burada iyi bir ortaklık modeli ortaya çıkıyor.”
Enerjide büyük potansiyel
Norveç Ticaret Ataşesi Rolf Almklov ise, Norveç’ten işbirliği arayışıyla gelen şirketlerin özellikle yenilenebilir enerjide yatırım yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Statkraft’ın da Türkiye’ye girmesiyle buraya olan ilgi arttı. Norveç’ten gelen şirketler öncelikle sektör bilgisi olan firmalarla işbirliğini tercih ediyorlar çünkü nüfusumuz az olduğu için, insan kaynağımız da sınırsız değil. Öncelikle know-how’ı olan firmalarla işbirliğini tercih ediyoruz.”

Haberin Devamı

Son teknoloji getiriyoruz

Haberin Devamı

INTPOW Bölgesel Direktörü Line Amlund Hagen, Norveç’ten gelen firmalar arasında doğrudan yatırımcı, mali yatırımcı, donanım ve makine ekipman tedarikçileri ile danışmanlık yapan bir şirket olduğunu söylerken, “Norveç dünyadaki 6’ncı büyük hidroelektrik üreticisi. Norveçli firmalar girdikleri ülkelere bu sektördeki son teknolojileri de beraberinde
getiriyor” dedi.

1.2 milyar dolarlık yatırımımız bulunuyor

STATKRAFT Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet, Türkiye’de mevcut kurulu güçlerinin 640 MW olduğunu belirtirken, hedeflerine yönelik şöyle konuştu: “Türkiye’de önde gelen bir oyuncu olmak istiyoruz. Yani Ankara’nın enerji sektörüne yönelik dinleyeceği kadar önemli bir oyuncu olma hedefimiz var. Doğal kaynağa bağlı yatırım yaptığımız için rakamsal olarak bir üst sınırımız yok. Şu an yatırımlarımızın toplamı 1.2 milyar dolar. Bu bizim başlangıç noktamız.”

Haberin Devamı

Üç öncelikli sektör belirlendi

İKİ ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak için üç öncelikli alan belirlediklerini kaydeden Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk, şunları dile getirdi: “Norveç’in Türkiye’ye ihracatı 550 milyon dolar düzeyinde, Türkiye’den bize yapılan ihracat da buna yakın. Aslında çok dengeli bir ticaret var. Ancak tabii ki bu rakamlar oldukça düşük. Birkaç yıllık çalışmalarımız sonucunda üç sektöre odaklandık. Bunlar enerji ve yenilenebilir enerji, deniz ürünleri ve gemi inşaatı sanayi.”

Norveç modeli önerdi, EPDK incelemeye geçti

10 farklı firmanın bir akarsu üzerinde HES yapmasının ileriye yönelik işbirliği sorunlarına da yol açabileceğini vurgulayan Steinar Bjornbet, “İki ay önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), HES yatırımı olan firmaları çağırıp sorunları dinledi. Biz de bazı çözüm önerileri sunduk. Başkan Hasan Köktaş, işbirliğini oluşturabilmek için ‘Norveç usulü yöntem’ geliştirilmesi gerektiğini söyledi” dedi. Norveç’in EPDK’sı olan NVE’nin hem enerji, hem çevre lisansları verdiğinin altını çizen Bjornbet, “Burada da buna benzer bir düzenleme yapılması faydalı olabilir” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!