Nortel: Türkiye artık bizim teknoloji üssümüz oldu

Güncelleme Tarihi:

Nortel: Türkiye artık bizim teknoloji üssümüz oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Her on Fortune 500 şirketinden dokuzuna telekomünikasyon hizmeti veren Nortel, Türkiye’deki şirketi Nortel Netaş’la yılda 10 milyon dolar yazılım ihracatı yapıyor. Kanadalı iletişim teknolojileri devinin birçok projesinde kullanılan teknikler de Nortel Netaş’ın Ar-Ge biriminde geliştiriliyor.

DÜNYANIN 150 ülkesinde kamu kuruluşlarından dev şirketlere kadar sayısız müşteriye iletişim çözümleri sağlayan Nortel, büyük projeleri için Ar-Ge desteğini Türkiye’deki ortaklığı Nortel Netaş’tan alıyor. Şirketin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan oluşan EMEA Bölgesi Başkanı Steve Pusey, ‘Nortel, Türkiye’deki en büyük yabancı Ar-Ge yatırımcısı. Nortel Netaş bir yandan Türkiye’deki müşterilerinin özel gereksinimlerine uygun ürün geliştirme çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da önemli projelerde Nortel’e küresel yazılım ve teknik servis desteği veriyor. Biz grubumuz içinde önemli yeri olan Türkiye’ye inanıyoruz’ dedi.

100 YENİ MÜHENDİS:

Türkiye’de 1967’de kurdukları Nortel Netaş’ın teknoloji ihraç eden bir şirket olduğunu belirten Pusey, buradan yıllık 10 milyon dolarlık yazılım ihracı gerçekleştirildiğini söyledi. Nortel Netaş personelinin yüzde 65’ini oluşturan 360 yazılım ve donanım mühendisinin Türkiye’de örnek bir Ar-Ge merkezi yarattıklarını anlatan Pusey, ‘Buradaki birimimizin gelişmesi ve yeni projeler sebebiyle 2005’in başından beri 100 yeni mühendisi ekibimize kattık. Nortel Netaş Ar-Ge, ağırlıklı olarak yeni nesil ağ teknolojilerinin araştırılmasına ve geliştirilmesine odaklandı. Burada 38 yıllık stratejik ortaklığımızın sorumluluğuyla Ar-Ge çalışmamıza devam edeceğiz’ diye konuştu.

GELECEK MULTİMEDYADA:

İç pazarda Türk Telekom ve Türk Silahlı Kuvvetleri için telekomünikasyon çözümleri üreten Nortel Netaş’ın gelecekte de kablolu-kablosuz ses ve data iletişimi ile optik altyapıda iddialı olacağını ifade eden Pusey şöyle konuştu, ‘Türkiye’nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si 30 yaşın altında. Bunlar teknolojideki yeni trendlerle yakından ilgileniyorlar. Gelecekte talep özellikle multimedya servisleri için artarken, biz de buna göre hazırlanıyoruz. Nortel Netaş ayrıca, Türk Telekom’un modernleşmesinde ve 21’inci yüzyılın ihtiyaçları olan yeni nesil ağlar, IP tekneloji ve kablosuz iletişimdeki CDMA, WCDMA ve Wi Max gibi yeni teknolojilerin sağlanmasında çalışmalarını sürdürecektir.’

Telekomünikasyon sektörünüz tam oturmadı

TÜRKİYE’nin 60’lı yıllardan beri yatırım yaptıkları aktif bir pazar olduğunu söyleyen Steve Pusey, 8 milyar dolarlık Türk telekomünikasyon pazarının 2010’a kadar 10 milyar dolara ulaşacağını tahmin etti. Sektörün hala büyük bir büyüme potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Pusey, özelleştirme hareketlerini ise şöyle değerlendirdi: ‘Türk Telekom’un özelleştirilmesi büyük bir adımdı. Ancak özelleştirme çalışmalarının ardından pazar henüz oturmadı. Bu nedenle yeni operatörler Türkiye ile ilgili planlarını bekletiyor. Bu gelişmeler ışığında özelleştirmelerin pazar üzerindeki etkilerini 2006’da görürüz. Önümüzdeki dönemde yeni yatırımcılar bu pazarda daha aktif olacaktır. Özelleştirme gelişmiş ses teknolojileri, geniş bant internet servisleri ve yüksek teknolojiye dayalı hizmetlerin sunulmasında rekabetçi bir pazar yaratabilir.’

10 yılda 500 milyon dolar teknoloji ihracı

SON 10 yılda 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Nortel Netaş, DMS sayısal santral ailesini Türk Telekom şebekesine uyumlu hale getirdikten sonra, bu ürünün tüm dünya pazarları için yazılım geliştirme ve teknik destek sorumluluğunu üstlendi. Nortel Netaş Ar-Ge, Nortel’in Texas laboratuvarı ile ortaklaşa çalışarak, yeni nesil telekom ağlarının kurulmasında kullanılan MCS’in (Multimedya İletişim Sunucusu) sürüm güncellemelerini, yeni özellik geliştirmelerini ve bu ürünün tüm yeni nesil teknolojilerde kullanılmasını sağlayacak 3GPP uyumluluk çalışmalarını yürütüyor. Düzenleyici kurumlar tarafından zorunlu kılınan acil durum ulaşım, yerel numara taşınması ve yasal dinleme gibi özellikleri sağlayacak altyapının kurulması ve yazılımın geliştirilmesi ile MCS’e uygulanması sorumluluğunu da üstlenen Nortel Netaş Ar-Ge, ayrıca Nortel’in tüm dünyadaki MCS müşterilerine tasarım, yazılım güncellemesi ve testlerden oluşan servis desteği de sunuyor. Bunun dışında Nortel’in yeni nesil ağlarının temel birimlerinden biri olan Succession Çağrı Sunucusu’nun tüm geliştirme sorumluluğu Nortel Netaş Ar-Ge’ye verildi. Çağrı işleme, ücretlendirme, servisler ve çağrı yönlendirme gibi önemli fonksiyonları yerine getiren Succession Çağrı Sunucusu, aynı anda 100 bin, saatte ise 2 milyon çağrı destekleme kapasitesine sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!