’Normali herkes yapıyor’ dedi ’XL kadın’la marka yarattı

Güncelleme Tarihi:

’Normali herkes yapıyor’ dedi ’XL kadın’la marka yarattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2006 00:00

Konyalı Ali Rıza Tatlısumak, babasının ’sadece büyük beden kadınlar için üretirsek başarılı oluruz’ diye başladığı hazırgiyim imalatını büyütüp, ihracata yöneldi ve 3.5 milyon dolar cirolu şirket yarattı. Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’a kendi markasıyla ihracat yapan Sumak XL, Türkiye genelinde de mağazalaşacak.

TÜRKİYE’nin en değerli ’alışveriş caddelerinden’ biri olan Kadıköy Altıyol’da 1955’te mağaza açan Mehmet Tatlısumak’ın ticari zekası; oğlu Ali Rıza tarafından uluslararası bir markaya dönüştürülüyor. Sadece büyük bedenli kadınlara hazırgiyim üreten Sumak XL Fashion’ın geçen yıl 1 milyon dolar iç pazar, 1.5 milyon dolar da ihracat cirosu yaptığını söyleyen Ali Rıza Tatlısumak, Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Lübnan’a Sumak XL markasıyla ihracat yaptıklarını, İtalya ve İspanya’ya da fason üretime başlayacaklarını söylüyor.

NORMALİ HERKES ÜRETİYOR: Tatlısumak, "Babam 1955’te Altıyol’da, Ceylan Mağazası ile perakendeye başlamış. 1962’de de mağazacılığı bırakıp Sultanhamam’a kumaş imalatına geçiş yapmış. O dönemlerde küçük ölçekli kumaş üretimi de çok kárlıymış. 1970’te ise yine Sultanhamam’da konfeksiyon imalatına başladı ve imalatı ’sadece büyük beden’ üzerine kurdu" sözleriyle başlıyor anlatmaya. Tatlısumak, babasının neden normal bedenler için üretime yönelmediğini de "Babam, ’normal bedeni herkes üretiyor, sadece büyük beden yapalım ki rekabet avantajımız olsun’ diye düşünmüş. 1970’ten itibaren büyük beden konfeksiyon imalatında iddialı olduk" diye açıklıyor.

12 YILDA 5 KAT BÜYÜDÜK: Ali Rıza Tatlısumak, kendisinin 26 yıldır aile şirketinde çalıştığını ancak tamamen yönetimi almasının üzerinden 12 yıl geçtiğini belirterek şöyle devam ediyor: "Bu 12 yılda hızlı büyüdük. Bunda benim de katkım büyük ama geçmişten gelen doğru strateji ve altyapı da önemli etken. Ben yönetime geçince, öncelikle koleksiyon sayımızı artırdım. İhracata yönelik adımlar attım. Son 2 yıldır iç pazara da ağırlık veriyoruz. Önceden üretimimizin neredeyse tamamı ihracata gidiyordu. Geçen yıl iç pazardan 1, ihracattan da yaklaşık 1.5 milyon dolarlık ciro yaptık. Almanya, Avusturya, İspanya, Yunanistan, Malta, Kıbrıs, Suriye, Ukrayna, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Lübnan, İsrail, Mısır, Katar, Türkmenistan, Tunus, İran ve Kuveyt’in aralarında bulunduğu bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. İtalyan ve İspanyol firmalarla fason üretim için anlaşmak üzereyiz. Büyük ölçeklerde üretim için fasona da girme kararı aldık."

SADECE TASARIM VE KESİM: Sumak Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak sadece tasarım yaptıklarını, kendi bünyelerinde üretim yapmadıklarını belirten Ali Rıza Tatlısumak, "Biz burada 28 kişiyiz, üretimimizi fason olarak yaptırıyoruz ve o atölyelerdekilerle birlikte 110 kişiyiz. Rekabet için üretim yapmama kararı aldık. Maliyetleri belirli bir düzeyde sınırlamak için bu çok önemli. Biz sadece tasarımı ve kesimi yapıyoruz o kadar" diyor.

100-105 göğüs ölçülü bayan manken lazım

ALİ Rıza Tatlısumak, 2004 ve 2005’te Işın Karaca ile çalıştıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Şimdi de yurtdışından manken getiriyoruz. Çünkü Türkiye’de büyük beden için manken bulmak pek kolay değil. Bu alandaki yüzler birkaç kişiyle sınırlı ve biz de herkesin kullandığı yüzleri kullanmak istemiyoruz. Geçen sezon ABD’den bu sezon Hollanda’dan getirdik. Çok yoğun şekilde yerli manken arıyoruz. Hatta web sitemizde bu konuda ilanımız da var. Bizim için tanınmış biri olması gerekmiyor. 20-25 yaş grubunda; göğüs 100-105 arası, bel 85-86, baseni 110-112 olan hanımlar arıyoruz ama bir türlü bulamıyoruz."

110 noktada satıyoruz mağaza açmaya başlıyoruz

SUMAK XL Fashion’ın 25-50 yaş arası büyük beden kadınların giysilerini ürettiğini belirten Ali Rıza Tatlısumak, şöyle konuşuyor: "Pantolon, etek, kazak, penye, triko, kaban, takım v.s. hepsini üretiyoruz ve ülke genelinde 110 noktada ürünlerimiz satılıyor. Şu anda kendi mağazamız yok. Ancak yakında İstanbul’da üç mağaza açabiliriz. Şu anda bir mağazayı dolduracak kadar zengin çeşitimiz var. En çok bluzlarımızı satıyoruz. Abiye de var. Denim grubumuz, etek, pantolon, kapri grubumuz hepsi var. Eksiğimiz kaban-manto grubunda, biraz da trikoda ama bunları da tamamlıyoruz. Sumak XL ile A Grubu müşteriye ürün yapıyoruz. Bir marka daha tasarladık ve gelir düzeyi farklı tüketicilere de hitap edeceğiz. Fiyatımız normal bedenlere göre biraz pahalı çünkü maliyeti yüksek. Normal bedene göre bizim bedenlerin kumaş maliyeti minimum yüzde 20 fazladır. Ayrıca büyük bedenin model tasarım maliyeti daha yüksektir. Biz şişmanları giydiriyoruz. İçlerinde obez olan da iri olan da var. 44 beden üzerindeki insanların büyük bölümü mutludur biz onları şıklaştırıp daha da mutlu olmalarına katkı sağlıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!