Normale döndük

Güncelleme Tarihi:

Normale döndük
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 01:15

BANKACILARIN Türkiye piyasalarında yaşanan spekülatif atağa karşı açıklamaları sürüyor. T

Haberin Devamı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, piyasa mekanizmasının alınan tedbirlerle çalışır hale getirilmesiyle normale dönüldüğünü belirterek “Açıkçası bu tür kur ataklarında uygulanması gereken bir kural seti var ve o uygulandı. Sistemin ihtiyacı olan likidite sağlandı” diye konuştu. TEB Genel Müdürü Leblebici, bireysel olarak mevduat sahibi olanların sistemi bozacak bir hareketi olmadığını vurgulayarak, Merkez Bankası desteği ve bankaların tecrübeleri sayesinde sorunsuz olarak sürecin atlatıldığını söyledi. Leblebici, “İnsanlar doğal olarak bir panik havası yaşadı ama son 2 gündür müşteri tarafı döviz bozduruyor. Herkes Türk Lirası’nı savundu ve bu da sağlıklı yapıya geçmemize çok yardımcı oldu. Sistem yoğun bir şekilde dövizden Türk Lirası’na geçti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dövizdeki alım satım makaslarının açılmasının, bozulan piyasa sistemi nedeniyle normal olduğunu ifade eden Leblebici, piyasaya alıcı ve satıcının tekrar girmesiyle normalleşmenin başladığını söyledi. Leblebici sistemin anında aksiyon alarak normale dönüşü başlatmasına vurgu yaparak, “Hükümet bir planla geliyor, tasarruf ve bütçe disiplini diyor, kamuda büyük oranda tasarruf yapıyor. Bizim buralara odaklanmamız lazım. Türkiye cari açığını tasarruf ile düzeltmeli. Öteki türlü, 57 milyar dolarlık cari açık kurlar üzerinde baskı yapıyor. Tüketimi teşvik edecek şeylere kısıtlama geliyor, kredi vadeleri kısalıyor. Bunlar normalleşme için önemli, bunlara devam edersek piyasa hızla sakinleşmeye devam edecek” dedi.

PLANA ODAKLANILMALI

Leblebici, “ Spekülatif bir atak yaşadık. Fiyatlar anormal seviyelere gitti. Adeta bir köpük oluştu. Borç yapımız sağlam ve temel ekonomik göstergelerde problem yok. Hükümetin planına odaklanmalıyız” diye konuştu. Para politikası hakkında konuşmak için piyasa mekanizmasının oturması gerektiğine vurgu yapan Leblebici, son yaşananların ekonomiyi kısmen yavaşlattığını hatırlatarak, bunun üzerine para politikalarında bir sıkıştırmanın gerekip gerekmediğinin tartışılabileceğini söyledi. Leblebici, faizlerdeki artışa da değinerek, “Faizdeki artış maliyet artışı sağlamış olabilir ama ekonomide canlılık devam ediyorsa gelirler faiz artışını absorbe eder. Faizlerin artışının firmaları çok kötü etkileyeceğini hemen düşünmemek lazım” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!