Nokia: Yüksek vergi büyüme hızımızı düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Nokia: Yüksek vergi büyüme hızımızı düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 01:51

Nokia EMEA Başkan Yardımcısı Stefan Majurin, Türkiye’de cep telefonu satışına uygulanan yüksek vergilerin satışlardaki artış hızını düşürdüğünü söyledi.

Nokia Türkiye Genel Müdürü Alessandro Fiorentino’da kaçak cep telefonlarını kontrol altına almak için çıkartılan yasanın, cep telefonu satışlarını düşürebileceğini bildirdi.

DÜNYANIN en çok satan cep telefonu markası Nokia’nın Avrupa, Ortadoğu, Afrika’dan (EMEA) Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefan Majurin, Türkiye’de ki yüksek vergiler nedeniyle Nokia’nın satışlarındaki artışın bu yıl beklenen düzeyde gerçekleşmediğini söyledi.

Türkiye’nin Nokia açısından Avrupa’nın en önemli pazarlarından birisi olduğunu hatırlatan Majurin, ‘Türkiye büyük potansiyele sahip olan bir ülke, ülkede 70 milyon kişi yaşıyor ve yarısı henüz cep telefonu kullanmıyor’ dedi.

YÜZDE 65’İ GEÇTİ:

Majurin, Nokia’nın geçtiğimiz yıl, Türkiye cep telefonu pazarının yüzde 65’ini kontrol ettiğini, bu yıl bu oranın aşıldığını belirtti. Nokia’nın yüzde 65’in üzerinde pazar payına sahip olduğu çok az ülke bulunduğunu vurgulayan Majurin, ‘Türkiye büyük nüfusa sahip ülkeler arasında en çok önem verdiğimiz ülkelerden birisidir’ dedi.

3G KAÇINILMAZ:

Mobil ortamda yüksek hız ve kapasite ile ses, görüntü transferine olanak tanıyan Üçüncü Nesil (3G) uygulamaların başta uzakdoğu olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde geliştiğini belirten Majurin, Türkiye’nin de Avrupa ülkeleri ile birlikte 3G’ye geçeceğini tahmin ettiğini söyledi. Majurin, bazı uzakdoğu ülkelerinin 3G’yi de geride bıraktığını, 3G’ye göre daha hızlı ve kapasitesi geniş olan 4G’ye geçiş hazırlığında olduğunu, ancak Avrupa’nın 3G konusunda biraz yavaş ilerlediğini söyledi.

BAS-KONUŞ ZAMAN ALIR:

Majurin, ‘Geçtiğimiz yıl CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda duyurulan Push To Talk (Bas-Konuş) teknolojisinin neden hayata geçmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘Yeni teknolojilerin uygulanması zaman alır. Kısa Mesaj Servisi’nin (SMS) tüketici tarafından kullanılmaya başlaması bile 3 yıl aldı. Bas-Konuş kullanıcıya geniş olanaklar sağlayan bir teknoloji mutlaka zaman içinde bu teknoloji tüketicilerle buluşacaktır.’

BEDAVA TELEFON ZOR:

Telefon operatörlerinin abonelerine ‘bedava’ cep telefonu vermesi uygulamasına Türkiye’de geçilip geçilmeyeceği, sorusuna ise Majurin şu yanıtı verdi: ‘Operatörlerin bedava cep telefonu dağıtması sanıldığı gibi yaygın bir uygulama değil. Bu uygulama örneğin Finlandiya ve İtalya’da yok. Abonelere verilen telefonların parası bir biçimde iletişim ücretlerinden tahsil ediliyor. Abonelerde telefona ödedikleri parayı görmek istiyor.’

Teknosa CeBIT girişini tuttu

CEBIT
Fuarı’nın tek perakende satış mağazasını bu yıl Teknosa kurdu. Fuar giriş kapısının yanına 600 m2’lik özel bir salon kuran Teknosa, mağazalarında satışını yaptığı tüm ürünleri fuara taşıdı. Teknosa Satış Direktörü Kadircan Erkıralp fuarın tek perakende satış yapma yetkisi olan şirketini Teknosa olduğunu söyledi.’Sony Play Station Portable/PSP’ modelinin ilk kez fuarda tüketicilerle Teknosa mağazasında buluşturduklarını belirten Erkralp, Teknosa’da fuar boyunca devam edecek indirimler olacağını bildirdi.

Kaçak cep’e takip satışları düşürür

NOKIA’
nın Türkiye Genel Müdürü Alessandro Fiorentino, Türkiye’de kaçak cep telefonlarını kayıt altına almak için yapılan yasal değişiklik ve duyuruların son kullanıcıda huzursuzluk yarattığını bu huzursuzluğun piyasaya duyulan güveni ve satışları olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi. Nokia’nın her zaman kaçağın kontrol altına alınması için yapılan yasal düzenlemeleri desteklediğini ve kurallara uyduğunu vurgulayan Fiorentino, ‘Ancak bir gerçek var ki görmek lazım. Bu tip uygulamalar devreye girdiğinde müşteri kaygı duyar. Müşteri emin olmadığı malı almak istemez’ dedi.

Microsoft CeBIT’e salon kurdu

DÜNYANIN
en büyük yazılım şirketi Microsoft CeBIT Bilişim Eurasia’ya bu yıl ilk kez geniş bir iş ortakları platformu ile katıldı. CeBIT’te ki iş ortakları ile birlikte en geniş alanı kullanan şirket olan Microsoft, kurduğu salon ile işortaklarının yeni müşterilerle tanışmasını amaçlıyor. Sekizinci Salonda bir araya gelen 50 Microsoft iş ortağı, finans, üretim, tedarik zinciri ve müşteri ilişkileri gibi bir çok konuda Microsoft teknolojileri ile geliştirilmiş çözümleri tanıtıyor.

İSKİ, kaçak yapıyı uydudan takip ediyor

CEBIT
Bilişim Eurasia’da İSKİ uydu takip sistemi ile su havzalarını ne şekilde kontol ettiğini gösterdi. Uydudan alınan fotoğraflarla su havzalarındaki kaçak yapılaşmanın anında tespit edildiğini belirten İSKİ yetkilileri, 1 yıl içinde kaçak yapılaşma özelliği gösteren bin 300 binanın mühürlendiğini ve bu binaların bir bölümünün yıkımının gerçekleştirildiğini söylediler. İSKİ’de ayrıca, WAP’lı telefonlar ve internet aracılığıyla fatura ödeme, borç öğrenme mümkün oluyor. İSKİ aboneleri su kesintilerini ve borç miktarlarını cep telefonlarına gelen mesajlarla öğrenebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!