Nijerya'nın 18 milyar dolarlık borcu siliniyor

Güncelleme Tarihi:

Nijeryanın 18 milyar dolarlık borcu siliniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 14:18

Sanayileşmiş ülkelerin alacakları konusundaki politikalarını koordine eden “Paris Kulübü”, Afrika'nın nüfusu en kalabalık ülkesi Nijerya'nın borçlarının yaklaşık yüzde 60'ını bağışladı. Kulüp temsilcileri bugün yapılan toplantıda, Nijerya'nın zengin ülkelere olan borcunun 18 milyar dolarlık bölümünün silinmesi kararına vardılar.

Paris Kulübünün konuyla ilgili açıklamasında, “Kreditör ülkelerin Nijerya'nın 2003 yılından bu yana sürdürdüğü kapsamlı ekonomik programı memnuniyetle karşıladıkları ve bu nedenle bu ülkeye istisnai bir muamele yapmayı uygun buldukları” belirtildi.

Dünyanın 8. büyük petrol ihracatçısı olduğu halde kişi başına düşen milli gelir bakımından dünya sıralamasında alt sıralarda bulunan Nijerya, 1999 yılına dek süren askeri rejimin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişki kurmayı reddetmesi nedeniyle, en yoksul ülkeler yararına yapılan bundan önceki borç silmelerden yararlanamamıştı.
Gözlemciler, 1999 yılında seçimle iş başına gelen Olusegun Obasanjo'nun IMF gözetiminde yeni bir ekonomik yapılanma programı başlatmasının Batılı kreditörleri Nijerya'ya karşı daha cömert davranmaya ikna ettiğini belirtiyorlar.
(PARİS/A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!