Nijerya’dan Türkiye’ye kara para teklifi

Güncelleme Tarihi:

Nijerya’dan Türkiye’ye kara para teklifi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Nijerya'dan yurtdışına para kaçırmak isteyen bir danışmanlık firması, Internet üzerinden elektronik posta ile Türk işadamlarına, aracılık teklif etti. Nijeryalı bir bakanın oğlunun ‘‘resmi olmayan yollarla’’ yurtdışında 30 milyon dolarlık yatırım yapmak istediği belirtilen elektronik postada, bu işe aracılık etmek isteyenlere 4.5 milyon dolar komisyon önerildi.

Askeri yönetim altındaki Nijerya'nın kaynaklarını yurtdışına çıkarmaya çalışan kara paracılar, Türk işadamlarına çengel attı. Türkiye'de çok sayıda işadamına Internet'ten gönderilen elektronik postayla, askeri yönetimde görev alan bakanlardan birinin oğlunun, resmi kanalları kullanmadan ABD, Avrupa ve Asya'da 30 milyon dolarlık (7.7 trilyon lira) yatırım yapmak istediği belirtilerek, buna aracılık edecek olan işadamlarına 4.5 milyon dolar (1.2 trilyon lira) komisyon ve paranın yıllık gelirinden yüzde 10 pay önerildi.

W. Douglas&Co adlı danışmanlık şirketinden Douglas Charles imzasıyla gönderilen ve ‘‘Sevgili arkadaşımız’’ diye başlayan elektronik posta metninde ‘‘Kıymetli bir müşterimiz için yardımınızı rica ediyoruz’’ deniliyor. Metinde, Nijerya'lı bakan oğlunun yatırım için gayrımenkul, otel işletmeciliği ve borsa ile ilgilendiği belirtilerek şöyle deniliyor:

‘‘Herkesce bilinen nedenlerden dolayı, müşterimiz bu parayı resmi para kurumları aracılığıyla kullanmak istemiyor. Konunun basına duyurulmadan sessizce halledilmesini arzu ediyor. Bu nedenle kendisi bizim aracılığımızla güvenilir bir yabancı yatırımcı bulmak istiyor. Bizim şatlarımızı kabul ettiğiniz taktirde size 30 milyon dolar göndereceğiz. Bu para nakit olarak ve bizim size ileteceğimiz yollardan elinize geçecek. Sizin komisyonunuz toplam paranın yüzde 15'i olan 4.5 milyon dolar ve paranın işletilmesi sonucu elde edilen gelirin vergi sonrası yüzde 10'u olacak.Bu anlaşma 5 yıl için geçerli olacak ve 5 yılın sonunda tekrar görüşülecek. Bize elektronik posta ile wdouglas@cyberspace.net.ng, adresinden ulaşabilirsiniz. Bu bilgiyi lütfen gizli tutunuz.’’

PARA FİLDİŞİ'NDE

Nijerya'dan gelen bu elektronik postaya, konuyla ilgilendiği yönünde cevap veren işadamlarına, aynı gün içinde ikinci bir elektronik posta gönderilerek, konunun ayrıntıları aktarılıyor. ‘‘Verdiğiniz olumlu yanıt için teşekkür ederiz. Sizinle iş yapabileceğimiz için çok mutluyuz’’ diye başlayan ikinci elektronik posta metninde, kara paranın transferi için izlenecek yöntem şöyle anlatılıyor:

‘‘30 milyon doları Nijerya'dan, komşu ülke olan Fildişi Sahili'ne diplomatik dokunulmazlıktan yararlanarak herhangi bir aramaya muhattap olmaksızın geçireceğiz. Para, Fildişi Sahiline ulaşınca biz, müşterimiz ve siz Fildişi sahilinde buluşup anlaşmayı imzalayacağız. Anlaşma imzalandıktan sonra para size verilecek. Fildişi sahilinde imzalanan anlaşmanın ardından parayı istediğiniz yere aktarabileceksiniz.’’

DİKKAT EDİN

Sözkonusu para, Türkiye'ye aktarılırken, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunduğu da belirtilen metinde, transfer işleminin 2 hafta içinde sonuçlandırılabileceği kaydedilerek, ‘‘Yerel bankanıza parayı iki, üç parçada transfer etmeniz doğru olacaktır. Bizimle Fildişi Sahili'nde buluşmayı kabul ettiğinizde lütfen önceden haber verin. Biz de paranın transferi için hazırlık yapalım’’ uyarısı yapılıyor.

Uydu telefonuyla bağlantı istiyor

TÜRK işadamlarına kara para transferi için milyonlarca dolar öneren, Douglas Charles, elektronik postasında kendisiyle temasa geçmek isteyenlere ‘‘++874-761-587321’’ numaralı özel uydu telefon numarasını ve ‘‘++874-761-587321’’ numaralı faksını da veriyor. Türk işadamlarına kara para transferi için yapılan bu teklifin, ulusalarası bir dolandırıcılık organizasyonu olabileceğine dikkat çekiliyor. Benzer gelişmelerin başka ülkelerde de yaşandığı ve para transferi öncesinde işadamlarından banka teminat mektubu alınacağı bahanesi ile 40-50 bin dolar civarında bir para istendiği kaydedilerek, Nijerya'dan gelen bu tekliflerin ardında da buna benzer bir organizasyonun bulunabileceği belirtiliyor.

Darbeler ülkesi

Türkiye, 107 milyon nüfuslu Nijerya'yı, birinci futbol liginde oynayan Uche, Okacha gibi futbolcular ile tanıyor. Kişi başına milli geliri bin 300 dolar düzeylerinde olan Nijerya, askeri darbelerin en sık yaşandığı ülkeler arasında. Son olarak 1994'te gerçekleşen darbe dört politikacının öldürülmesi ile sonuçlandı. Nijerya Devlet Başkanı General Sani Abacha da geçen hafta öldü. Nijerya'da bin 70 kişiye bir hastane yatağı, 275 kişiye bir telefon düşüyor. Resmi dili İngilizce olan Nijerya'nın ihracatının hemen hemen tamamı ham petrol ve kakaodan oluşuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!