New York Times’ın zımba’sı öldü

Güncelleme Tarihi:

New York Times’ın zımba’sı öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2012 00:00

New York Times’ın bir önceki yayıncısı Arthur Ochs Sulzberger öldü. Takma adı Zımba olan ünlü gazeteci 86 yaşındaydı. Kore Savaşı’nı muhabir olarak izleyen Sulzberg basın özgürlüğü için hükümetlerle yoğun mücadeleye girişmişti.

Haberin Devamı

NEW York Times’ın 20’nci yüzyıl gazeteciliğine geçiş dönemindeki  en çalkantılı döneminde kaptan köşkünde oturan, bir önceki yayıncısı Arthur Ochs Sulzberger öldü.  Takma adı Zımba olan ünlü gazeteci 86 yaşındaydı ve bir süreden beri hastaydı.

İkinci Dünya Savaşı’na asker olarak katılan , Kore Savaşı’nı  NY Times muhabiri olarak izleyen Sulzberg’in 30 yılı aşkın görev süresinde, gazete 31 Pulitzer ödülü kazanmıştı. NY Times’ın bugünkü yayımcısı Sulzberg’in oğlu Arthur Ochs Sulzberger Jr. “Basın özgürlüğünün yılmaz savaşçısı eski askeri kumandan Zımba basın özgürlüğü için  mücadelede hiçbir zaman geri adım atmamıştı” dedi. Oğlu, babasının özgür basın için savaşının hükümetlerin sansür ve tehditlerini önlemede büyük rol oynadığını söyledi.

Geliri milyar dolara çıkardı

Haberin Devamı

NY Times’in  hafta içinde 714 bin olan okur sayısı 1963 yılında Sulzberger’in gazetenin başına geçip emekli olduğu 1992 yılına kadar geçen sürede günlük 1.1 milyon adete ulaşmıştı. Aynı dönemde gazetenin gelirleri 100 milyon dolardan 1.7 milyar dolara kadar çıkmıştı.
Sulzberger yayıncı, yönetim kurulu başkanı ve CEO olarak New  York Times’ın kurşunlu ve Linotype makinelerle hazırlandığı dönemden dijital dünyanın doğumuna kadar uzun bir dönemine tanıklık etti. Göreve geldiği dönemde onlarca yıldan beri saygın, gündem belirleyen bir gazete olan NY Times ekonomik olarak dengesiz istikrarsız, sallantıda olduğu bir dönemdeydi. Gazetenin yönetimini oğluna bıraktığı 1992 yılı ile 1997 arasında dönüşüm sürdü. Bugün gazete ulusal ölçekte kıyıdan kıyıya dağıtımı yapılan, gazeteler, dergiler, televizyon, radyo istasyonları ve online yayıncılık araçlarından oluşan milyarlarca dolarlık bir medya imparatorluğunun tam kalbinde.

Nixon’a boyun eğmedi

SULZBERGER her zaman yayın organlarının parlak, cesur ve bağımsız olabilmeleri için mutlaka karlı kuruluşlar olmaları gerektiğini savundu. Sulzberger’in gazetenin bağımsızlığındaki kararlılığını 1971 yılında Pentagon Belgeleri olarak bilinen Vietnam Savaşı’nın gizli yönlerini yayımladığı zaman göstermişti. Washlington’un aldatma ve yalanlarını anlatan belgeler Haziran 1971 yılında bir dizi makale şeklinde yayımlandı. Dönemin başkanı Nixon yönetimi yayının ulusal güvenlik gerekçeleriyle hemen durdurulmasını istedi. Ama NY Times bu isteği reddetti ve Amerikan Yüksek Mahkemesi’nde  basın özgürlüğüne engellemeyı amaçlayan davayı kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!