‘Neşter’de müthiş para trafiği

Güncelleme Tarihi:

‘Neşter’de müthiş para trafiği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2003 01:49

Neşter Operasyonu'nda önümüzdeki hafta dava açılması beklenirken, murakıp raporlarının tutuklu olan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Derviş Oral'ın firma yetkilileri ile para trafiği, banka kayıtları ile kanıtlandı.

Başsavcılığın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından hazırlanan raporda, Oral'ın hesaplarında, paraların bankadan nakit çekilmiş ve sonra da elden yatırılmış gibi gösterilerek, hesapların bağlantısının koparılmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Ancak raporda paraların firma yetkililerince yatırıldığına dikkat çekildi.

Raporda, ‘‘Mert Aygen, Tera Medikal ve Okan Gultan’’a ait hesaplardan para çıkışı ile aynı meblağın Oral'ın hesabına girişi arasında bir dakika, hatta saniyelik fark bulunduğu belirtildi. Buna örnek olarak 10.06.1999'daki 750 USD'lık işlemde paranın önce girişi yapıldığı 39 saniye sonra çıkış işlemi gerçekleştirildiği gösterildi. Bütün bunların kasa-mahsup işleminin bilinçli olarak gerçekleştirildiğini ve şube yetkililerinin bilgisi ve görgüsü altında yapıldığı savunuldu.

Raporda, Derviş Oral'ın eşi Havva Oral'ın kredi kartına ait 199 milyonluk borcun 15.05.2000 tarihinde bir ilaç firmasınca ödendiğine ilişkin yapılan tespitte yer aldı.

ORAL'A DOLAR AKMIŞ

Raporda, Derviş Oral, kendisi gibi doktor olan eşi Havva Oral ve oğlu Özay Oral'ın, binlerce dolar ve milyarlarca lira yatırılan banka hesaplarına ilişkin detaylı bilgiler de yeraldı.

Rapora göre firma yetkililerinden doktor, bürokrat ve bu kişilerin yakınlarına doğru seyreden para akışı beş şekilde yürütüldü:

1- ELDEN TESLİM: Suç konusu paranın mali sisteme sokulmadan elden teslimi. Bu işlemin tespiti güç, kimi zaman da olanaksız olduğu belirtildi. Ancak sanık ifadeleri ya da yapılan aramalarda elde edilen defter, ajanda, not gibi evrak ile konu aydınlatılabildiği kaydedildi.

2- BANKA HESAPLARI ARASINDA HAVALE: Havale, virman ya da elektronik fon transferinden birinin kullanılmasıdır. Ancak sanıklar mali sisteme giren bu para hareketlerinin tespitini zorlaştırmak amacıyla araya birden fazla hesapda üçüncü sahısları koymaktadırlar. Bunun için genelde tercih edilenler, firma çalışanları, ya da şahısların eş, çocuk, anneanne, kardeş ya da akrabalarının kullanılmasıdır.

3- SERVET TRANSFERİ: Doktorlara ve yakınlarına lüks konutlar ve villalar alınması. Ya da gayrimenkul inşa edip pazarlayan inşaat şirketi yahut kooperatiflere ödenmesi gereken taksitlerin firmalarca ödenmesi. Bu yolla servet transferi yapılması.

4- EK KART, FATURA ÖDEME, BİLGİSAYAR: Doktor ve bürokratlara doğrudan ya da dolaylı olarak sağlenan menfaatlerin önemli bir bölümü de bu kişilere firma kredi kartı ya da ek kart verilmesi, kredi kartı borçları başta olmak üzere telefon, cep telefonu, elektrik, su faturlaranın ödenmesi, araç tamir, bakım, sigorta, akaryakıt giderleri, özel okul ücretleri, süreli yayın ve spor merkezlerinin abonelik bedellerinin üstlenilmesi ya da bilgisayar gibi kıymet ifade eden hediyeler verilmesi.

5- AİLEYLE YURTDIŞI KONGRESİ: Doktor ve bürokratlara firmalar tarafından sağlanan menfaatlerin en bilineni ve belki de tıp camiasında neredeyse kanıksanma noktasına geleni, normalde kendi olanakları ile katılmaları mümkün olmayan yurtdışı kongre ve fuarlara, doktor ve bürokratların kimi zaman aile fertleri de dahil olmak üzere tüm masrafları firmalarca karşılanmak üzere katılmaları.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!