Nema ödemelerinde sona yaklaşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Nema ödemelerinde sona yaklaşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 11:28

Hazine Müsteşarlığı, Şubat'ta yapılacak nema ödemeleri için çalışmalarını tamamlayarak Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderdi.

"Zorunlu Tasarruf" olarak bilinen Çalışanların Tasarrufa Teşvik Hesabı kapsamında, Şubat ayında nema ödemesi yapılmasına ilişkin çalışmalar sürüyor.

2000 yılı Haziran ayından itibaren ana para kesintilerinin kaldırıldığı zorunlu tasarruf hesabı kapsamında, 2001 yılına ilişkin nema ödemesinin Şubat ayında yapılabilmesine yönelik, Hazine Müsteşarlığı çalışmalarını tamamlayarak Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderdi.

YPK'da kararın tamamlanması halinde, çalışanlara 12. nema ödemesi Şubat ayı içinde yapılacak.

Çalışanların Tasarrufu Teşvik Hesabına ilişkin 3417 sayılı kanunda zamanı belirtilmemesine karşın, her yıl alınan YPK kararları doğrultusunda, Aralık ayı nema oranı esas alınmak üzere Şubat aylarında nema ödemesi yapılması şeklinde bir teamül oluştu.

Bu doğrultuda, nema ödemelerinin yapılması için Hazine Müsteşarlığı tarafından gerekli çalışmalar yapıldı.

2001 yılı Aralık ayına ait nema oranı 1 Şubat itibariyle belirlenebildiği için, ödenecek nema miktarı da bu tarihte belli olacak.

ZORUNLU TASARRUF, 8.1 KATRİLYON LİRA

Öte yandan Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı'nda, 30 Kasım 2001 itibariyle kümülatif 8 katrilyon 183.4 trilyon lira bulunuyor.

Paranın 1 katrilyon 682.5 trilyon lirasını anapara, 8 katrilyon 585.9 trilyon lirasını da nema geliri oluşturuyor.

Söz konusu tarih itibariyle hesaptan 2 katrilyon 55.3 trilyon lira anapara, şahıs kesintisi ve nema olarak hak sahiplerine ödenirken, 8.5trilyon lira ilgili kurumlara iade edildi.

Hesaptan 16.9 trilyon lira da, yatırım harcamaları ve komisyon olarak Ziraat Bankası'na ödendi.

Hesapta kalan paranın 8 katrilyon 183.4 trilyon lirası, çeşitli tahvil ve devlet iç borçlanma senetleri alımı suretiyle nemalandırıldı.

Hesabın 4.3 trilyon lirasının ise 3417 sayılı kanunun 7'inci maddesi uyarınca gecikme zammı ile tahsil edilerek, 2 Aralık 2001'de Ziraat Bankası Ankara Merkez Şube'deki Zorunlu Tasarruf Hesabı'na anapara girişi olarak aktarılan meblağ ile Ziraat Bankası şubelerinin söz konusu hesap bakiyeleri olduğu belirtildi.

Bu arada, 3417 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği Nisan 1988'den Kasım 2001 sonuna kadar olan kümülatif nema oranı ise yüzde 560.33`e ulaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!