’Nema kredisi’ doping oldu Ziraat kár rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

’Nema kredisi’ doping oldu Ziraat kár rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Ziraat Bankası tarihi bir rekora imza atarak, 2005 yılını 1.8 milyar YTL kárla kapattı. Genel Müdür Can Akın Çağlar, bu rakamın yalnız Ziraat Bankası için değil, sektörde ulaşılan en yüksek net kár olduğunu söyledi.

Son üç yılda sağlanan toplam 4.4 milyar YTL’lik kárın, önceki 10 yıla ilişkin toplam 833 milyon YTL’nin 5.5 katına ulaştığını belirten Çağlar, "Ancak geçen yılda olduğu gibi (nema kredisi) gibi yeni şeyler bulunmadıkça bu kárlılığı, bu yıl yakalayamayacağımızı tahmin etmiyorum" dedi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, basın toplantısı düzenleyerek, 2005 yılı sonuçları ile 2006 hedefleri konusunda bilgi vererek, aktif büyüklüğü 65 milyar YTL olan Ziraat Bankası’ndaki karlılık başarısının, geleneksel ve sağlam mevduat tabanı korunarak, karlılığı ve verimliliği temel alan stratejiyle sağlandığını belirtti. Çağlar, yabancı bankaların girişiyle rekabetin arttığını, faizlerdeki düşünün sürmesi nedeniyle de bu yıl sektörde genel olarak kar marjlarının azlığını dile getirdi.

KAMU KAĞITLARI AZALIYOR: Çağlar, bankanın karının kamu kağıtlarından sağlandığı yolundaki sürekli eleştirileri hatırlatarak, menkul değerlerden sağlanan faiz gelirinin yüzde 67, kredilerden sağlanan faiz gelirinin ise yüzde 22 olduğunu bildirdi. 2002 yılında 10.2 milyar YTL olan faiz gelirinin 2005 yılında 5.2 milyar YTL’ye indirildiği söyleyen Çağlar, buna karşılık kredi faiz gelirinin ise ikiye katlandığını kaydetti. Banka akitflerindeki kamu kağıtları payının son iki yılda yüzde 65’ten yüzde 57’ye gerilediğini belirten Çağlar, "Bu oranın 10 puan daha inmesi gerekiyor. Sektördeki benchmark seviyesine düşürmek istiyoruz" dedi.

BAĞDAT’TA ŞUBE: Irak’ın başkenti Bağdat’ta şube açmaya yönelik çalışmalarının tamamlandığını belirten Çağlar, lokasyon ve personel işini bitirdiklerini, Irak Merkez Bankası’ndan izin beklediklerini söyledi. Çağlar, "personelin güvenliğinin nasıl sağlanacağı" sorusuna ise "Personelimiz Türk Büyükelçiliği’nin koruma güvencesi altında. Geri kalanı yerel kaynaklardan sağlanacak. Tabii ki bu konuda endişeleniyoruz ama bu hizmetin oraya gitmesi gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.

TÜZMEN’E DESTEK: Genel Müdür Çağlar, "Eximbank’ın kullandırdığı yüzde 65 indirimli teminat mektubu,
/images/100/0x0/55ea5037f018fbb8f877b63a
bankacılık teamüllerine uygun mudur?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bankacılık bir risk alma sanatıdır. Sadece teminata bakılarak kredi verilmez. Bazı müşteriler için teminat bile aranmadan kredi verilirken, bazılarına ise alacağı kredinin 2-3 katı teminat getirse bile kredi verilemez Spesifik bir olaya bakarak, (doğrudur, yanlıştır) denemez."

Ziraat Bankası 2005’te hangi sonuçları aldı

CAN Akın Çağlar’ın verdiği bilgiye göre Ziraat Bankası son üç yılda tarımsal kredilerde 8.5, bireysel kredilerde ise 7.5 kata yakın artış sağladı.

Bin 134 şube, 20 bin 299 personel ile hizmet veren Ziraat Bankası’nın 453 şubesi, hiçbir bankanın bulunmadığı yerde.

Ziraat Bankası, 65 milyar YTL’lik aktifiyle, sektörün yüzde 17’sini oluşturuyor. Bankacılık sektöründeki personelin yüzde 17’si Ziraat Bankası’nda.

Bireysel kredilerde takibe düşme oranında sektör ortalaması yüzde 3.2 iken, bu oran Ziraat’te binde 5 düzeyinde.
Ticari kredilerde yüzde 7.1 olan takibe düşme oranı, Ziraat Bankası’nda yüzde 3.9.

Kredi kartlarında takibe düşme oranı sektörde yüzde 7.1, Ziraat Bankası’nda yüzde 3.

Mevduat 49,1 milyar YTL’ye ulaşarak, sektördeki pay yüzde 22’ye yükseldi. 1.8 milyar YTL’lik karın öz kaynaklara oranının yüzde 32.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!