NATO’nun istihbarat akışı Türk yazılımıyla yapılacak

Güncelleme Tarihi:

NATO’nun istihbarat akışı Türk yazılımıyla yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 07:00

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), NATO’nun istihbarat altyapısı için yazılım geliştirecek.

Haberin Devamı

Dünya genelindeki tüm NATO karargâhları arasında istihbarat paylaşımı bu yazılım üzerinden yapılacak. Proje aynı zamanda, Türkiye’nin NATO’dan yazılım alanında aldığı en büyük ihracat projelerinden biri olarak kayıtlara geçti.

MODERN İSTİHBARAT ALTYAPISI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda STM, Türk savunma sanayisinin yazılım alanındaki en önemli ihracat başarılarından birine imza attı. NATO’daki karar vericiler ve komuta kademesi için haberleşme ve bilgi sistemlerinin temini, kurulumu ve idamesinden sorumlu NATO İletişim ve Bilgi Ajansı’nın (NCI Agency) NATO kapsamında istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasına yönelik açtığı iki önemli ihaleyi de STM kazandı. Teknik ve idari görüşmelerin ardından, STM ve NCI Agency arasında sözleşme imzalandı.
Proje kapsamında dünyadaki tüm NATO karargâhları ve üsleri, istihbarat akışlarını STM’nin geliştireceği ve modernize edeceği bu yazılımlar üzerinden yapacak. NATO’nun istihbarat altyapısını modernleştirecek INTEL-FS Projelerinin yaklaşık 3.5 yıl sürmesi planlanıyor. INTEL-FS projeleri toplamda bir Türk firmasının NCI Agency ile imzaladığı en büyük ölçekli sözleşmelerden birisi olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

PROJE TÜRK MÜHENDİSLERE EMANET

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye için yazılım alanında çok önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi. Güleryüz, şunları kaydetti: “STM olarak, NATO’nun istihbarat altyapısının teknolojik dönüşümünü sağlayacağız. Projenin tamamı Türk mühendislerince yürütülecek. Yaklaşık 100 kişilik bir uzman kadromuz ile proje için çalışmaya başladık. Bu yazılımla NATO’nun istihbarat altyapısına güvenilir bir sistem kazandıracağız. Veri analizinde operasyonel bir kabiliyet oluşacak. Projedeki tecrübemizle yurtiçinde istihbarat ve güvenlik birimlerimizin benzer ihtiyaçları için de her daim hazır olacağız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!