NART: Türk pazarına yatırım kararı aldık

Güncelleme Tarihi:

NART: Türk pazarına yatırım kararı aldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 00:00

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin yüzde 40 hissesini alarak Türk sigorta pazarına giren Alman VHV Grubu’nun CEO’su Uwe Reuter, “Almanya’nın devlet kağıtları bile yüzde 1.5 faiz getiriyor. Avrupa’da kâr edemiyoruz. Gelirlerimizi artırmak için Türkiye’ye yatırım kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’daki kriz nedeniyle gelirleri azalan Alman sigorta devi VHV Grubu, Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin yüzde 40 hissesini satın alarak, Türk sigorta pazarına girdi. Böylece ilk kez yabancı sermayeli bir sigorta şirketi, Türk broker pazarına yatırım yapmış oldu. VHV Grubu CEO’su Uwe Reuter, iki senedir Türk sigorta pazarı ile yakından ilgilendiklerini, bu süre içinde satın almak için iki sigorta şirketi ile görüştüklerini belirterek, ancak şirketlerin kâr sorunu yaşadıklarından sigorta şirketi almaktan vazgeçtiklerini söyledi. Uwe Reuter, “Sigorta şirketlerinden uzak durmamızın bir sebebi de biz, Türkiye’deki kültürü tanımıyoruz. Baktığımızda karlı olmayan şirketler görüyoruz. Büyük bir sorun yaşamamak için hiç olmazsa yine sigorta ile ilgili bir işletmeden hisse satın alarak, pazara girmek istedik. Bu çerçevede de Nart Brokerlik’e yatırım şirketimiz VHV Vermögensverwaltungs AG kanalı ile ortak olduk” dedi.

Avrupa krizi

Haberin Devamı

Türk sigorta pazarına yatırım yapmalarının asıl nedeninin Avrupa’daki kriz olduğuna da değinen Uwe Reute, Avrupa ülkelerinde kâr edemedikleri için Türkiye yatırım kararı aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Kriz nedeniyle Avrupa çeşitli problemlerle boğuşuyor. Güvenilir ülke olan Almanya’nın devlet kağıtları bile sadece yüzde 1.5 faiz getiriyor. Böyle bir ortamda hiç olmazsa yatırım şirketimizin iyi bir getiri sağlaması amacıyla; Nart Brokerlik gibi sigorta dünyasının içinden olan ve potansiyeli yüksek bir pazarda çalışan şirketten hisse satın alarak, Almanya’da alışık olmadığımız gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Avrupa’daki kriz daha da kritik bir hal alacak. Almanya sıfır büyüme içinde. Eksiye de gidebilir.”

İnşaata odaklanacağız

Uwe Reute, “Türk sigorta pazarı karsızsa neden yatırımda ısrarcı oldunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sigorta pazarının karsız olması bir broker şirketinin de karsız olacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca sigorta sektörü bugün karsız olabilir ama gelecekte durum düzelecektir. Bu ortaklık vesilesi ile biz, Türk sigorta pazarını tanıyacağız. İleride sigorta şirketi satın alır mıyız? Bu konuda kesin kararımız yok. İmkan dahilinde olabilir.”

Haberin Devamı

Uwe Reute, VHV Sigorta Grubu hakkında da bilgi vererek, Almanya’da 200’ün üzerinde sigorta şirketinin faaliyet gösterdiğini, bunların arasında 15’inci sırada geldiklerini söyledi. Özellikle inşaat ve proje sigortalarında lider konumda olduklarını ifade eden Uwe Reute, “Almanya’da 4 sigorta şirketimiz var. Ayrıca Avusturya’da da bir sigorta şirketine sahibiz. İsviçre’de ve İtalya’da da sigorta şirketlerinde hisselerimiz var. Grup olarak 3,5 milyon müşteriye hizmet veriyoruz.  Türkiye’de ortak olduğumuz Nart Sigorta Brokerliği de inşaat ve proje sigortalarında lider şirketlerden biri” şeklinde konuştu.

Sigorta şirketlerinin kapital ihtiyacı var

VHV Grubu CEO’su Uwe Reuter, Türk sigorta pazarının karsız olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İki senedir pazar hakkında araştırma yapıyoruz. Bunun sonucunda iki tespitimiz oldu. Birincisi, Türk pazarı hızlı büyüyor ve potansiyel de var ancak karlılık düşük. Baktığımızda karlı olmayan şirketler gördük. Satın almak için ilgilendiğimiz şirketlerde de ciddi karlılık problemleri vardı. İkincisi ise, sigorta şirketi satın alırsak müthiş bir kapital ihtiyacı olduğunu belirledik ve böyle bir riski üstlenmek istemedik.”

Haberin Devamı

Ortaklıkla Ortadoğu’ya açılacağız

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, Alman VHV Sigorta Grubu ile ortaklık hakkında şunları söyledi: “Bizim yüzde 40 hisseyi yabancılara satmamızdaki ana neden, hem Türkiye’de hem de dünyada güçlü bir konuma gelmek. Türk markası olarak bu ortaklıktan global bölgesel bir güç çıkarmak istiyoruz. Bu sayede Avrupa’da tanınmışlığımız artacak. Daha da önemlisi Ortadoğu ve Avrasya’ya açılmak istiyoruz. Mesela Irak’ta veya bize yakın ülkelerde ofisler açıp, o bölgelerde faaliyet göstereceğiz.”

Diğer sigortalı yaşam haberleri:

Yapı Kredi’den sağlıkta işsizlik güvencesi

YAPI Kredi Sigorta, Can Sağlığı Sigortası’nı yeni bir teminatla zenginleştirdi. Sağlık Poliçe Primi Koruma Teminatı’yla sigorta ettirenin işsiz kalması veya geçici iş göremezlik durumlarında sağlık poliçesi primleri güvence altına alınıyor. Can Sağlığı Sigortası poliçelerine ek bir maliyet yaratılmadan dahil edilen Sağlık Poliçe Primi Koruma Teminatı ile sigorta ettiren kişilerin işsiz kalması veya geçici iş göremezliği durumunda kalan poliçe prim taksitleri Yapı Kredi Sigorta tarafından karşılanıyor. Yeni ek teminatın 1 Temmuz 2012’den sonra düzenlenen tüm poliçelere dahil edilmesine başlandı. Teminattan yararlanabilmek için sigorta ettirenin tüzel bir kişi olmaması, hastalık veya kaza sonucu aralıksız 30 günden uzun süreli geçici iş göremezliliğinin oluşması ya da işverenin mevzuata göre haklı oldukları dışında bir sebeple işten çıkarılması ve işsizliğin en az 30 gün devam etmesi şartı aranıyor. Söz konusu riskler gerçekleştiğinde, riskin gerçekleştiği ay ve sonrasındaki prim taksitleri 10 bin TL’ye kadar bir defa da kapatılıyor.

Haberin Devamı

İlk 5 ayda sigorta pazarı yüzde 5.60 büyüdü

SİGORTA şirketleri bu yılın 5 aylık döneminde toplam 8.4 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla üretimde yüzde 14,34 artış gerçekleştirdiler. Yıllık enflasyon ile mukayese edildiğinde ise, bu yılın 5 aylık döneminde sigorta pazarı yüzde 5.60 büyüdü. Prim üretiminin 7.2 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 1.2 milyar TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) açıkladığı verilere göre, 2011’in Ocak-Mayıs döneminde hayat sigortalarında daralma yaşandı. Hayat şirketleri 2011’in 5 aylık döneminde 1 milyar 270 milyon TL prim üretirken, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 196 milyar TL prim üretimi gerçekleştirebildiler. Böylece hayat sigortalarında reel büyüme eksiye düştü ve yüzde 13.03 oldu. TSRŞB’nin verilerine göre bu yılık ilk 5 aylık döneminde en yüksek prim üretimini ise Anadolu Sigorta gerçekleştirdi. Toplam 977.1 milyar TL prim üreten Anadolu Sigorta, üretimini geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29.70 artırdı. Anadolu Sigorta’yı 940.8 milyar TL üretim ve yüzde 26.07 artışla Axa Sigorta izledi. Allianz Sigorta ise 596.5 milyar prim üreterek, geçen yıla oranla
üretimini yüzde 19.62 artırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!