’Mutabakat’ imzalandı, memura zam Bakanlar Kurulu’na kaldı

Güncelleme Tarihi:

’Mutabakat’ imzalandı, memura zam Bakanlar Kurulu’na kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, memurlara yapılacak zam oranının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nca belirleneceğini bildirdi.

Başesgioğlu, dün Başbakanlık’ta Kamu İşveren Kurulu ve memur sendikaları temsilcileriyle biraraya gelerek Uzlaştırma Kurulu kararlarını ele aldı. Toplantıda, mali konulara ilişkin "mutabakatsızlık tutanağı" imzalandı.

140 İSTEDİK, 78 VERDİLER: Toplantının ardından açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarına yapılacak zam konusunda Uzlaştırma Kurulu kararları üzerinde Kamu İşveren Kurulu ile anlaşma sağlanamadığını anımsattı. En düşük maaş alan sendikalı memura 140 YTL zam yapılması isteminin 78 YTL civarında kaldığını anlatan Akyıldız, memura yapılacak zammı görüşmek üzere Başbakan Erdoğan’dan randevu istediklerini bildirdi.

ADALETSİZLİK ARTTI: Toplantıda, memura grev ve toplu iş sözleşmesi hakkının, Anayasa değişikliği kapsamında verilmesini öneren Akyıldız, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun memurların haklarını korumada yetersiz kaldığını öne sürdü. Belli konularda anlaşma sağlandığını anlatan Akyıldız, memura seçim öncesi ve seçim sonrası verilen zamlarda farklılıklar nedeniyle adaletsizliğin arttığını savundu. Akyıldız, en düşük işçi ücretine, ücret bazında 140 YTL, ikramiye ve yan ödemelerle 170 YTL artış sağlandığını anımsatarak, "Ama toplu görüşmelerde, en düşük maaş alan devlet memuruna 78 YTL artış sağlandı. Bu, adil olmadı. İşçi-memur ücretleri arasındaki ortalama fark 1.97’den 2’nin üzerine çıkabilecek. Bu çelişkinin giderilmesi için Başbakan ve bakanların duyarlı olmasını diliyorum" dedi.

CAMİLERİN TEMİZLİĞİ: Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ise camilerin temizliğinin yerel yönetimlerce yapılması konusunda Kamu İşveren Kurulu ile anlaştıklarını bildirdi. Aksu, toplantıda ayrıca 20’ye yakın maddede uzlaşma sağlandığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!