Mustafa Nevzat, Hintli gibi asıldı, ilacıyla ABD’ye girdi

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Nevzat, Hintli gibi asıldı, ilacıyla ABD’ye girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 00:00

Türkiye’nin en eski ilaç şirketlerin biri olan Mustafa Nevzat’ın, ABD pazarına girme hayali gerçek oldu. Şirket yöneticilerinin 3 yıl önce bir konferans sırasında Hintli bir yöneticiyi dinleyerek "Onun yerinde biz de olabilirdik" diyerek başladıkları çalışma, Mustafa Nevzat’a 285 milyar dolarlık ABD pazarına giren ilk Türk ihracatçısı unvanını kazandırdı.

DÜNYADA ilaç üretim standartlarını belirleyen Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) ürünlerini onaylatan Mustafa Nevzat İlaç Sanayi, 285 milyar dolarlık ABD ilaç pazarına ilk sevkiyatını yapmaya hazırlanıyor. ABD’ye MN Pharmacauticals adıyla giriş yapacak olan Mustafa Nevzat, bu yıl için 18 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. 2012’de 300 milyon dolarlık ihracat planladıklarını açıklayan Genel Müdür M. Levent Selamoğlu’nun şimdiki hayali ise, bir kongrede dinleyip de yerinde olmak istediği Hintli ilaçcı gibi kürsüye çıkıp, sektörün dünyadaki oyuncularına seslenmek.

İLK TÜRK FİRMASI OLACAK: Mustafa Nevzat Genel Müdürü Levent Selamoğlu ile İş Geliştirme Bölüm Direktörü Semra Bingöl’ün, 3 yıl önce Barcelona’daki Jenerik İlaç Kongresi’nde Hintli Rambaxy firmasının yöneticisini dinlemesi ve "Bu kürsüde konuşan biz de olabilirdik" diye kurdukları bir hayalle başlayan ABD yolculuğu ’Türkiye için bir ilk’e imza atacak. Mustafa Nevzat’ın bugüne kadar hiçbir Türk ilaç firmasının girmediği ABD pazarını seçmesinin en önemli nedenini bu pazarın büyüklüğü ve FDA’dan alınan onayın diğer ülkeler için de önemli referans özelliği taşıması olarak açıklayan Selamoğlu, şu bilgileri verdi:

SAVUNMADAN BÜYÜK: "Türk ilaç sektörü 7.3 milyar dolar ulaşan büyüklüğü ile cazip bir pazar. Yılda yüzde 8-10 büyüyor. Avrupa ise küçülüyor. İç pazar tek başına yetersiz. O nedenle 3 yıl önce strateji oluşturduk ve ’mutlaka dışarı açılmalıyız’ dedik. Dünyada ilaç sektörü savunma sanayiiden daha büyük bir pazar. Bunun da yüzde 44’ü ABD ve Kanada’da. Yani 285 milyar dolarlık bir pazar. Tüketimi ve fiyat seviyesi çok yüksek. ABD’den sonra 177 milyar dolar ile Avrupa Birliği (AB) geliyor."

5 RANDEVUDAN 2’Sİ GÖRÜŞTÜ: Selamoğlu, ABD pazarının zorluğunu FDA’ın (Food and Drug Administration-Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) tek bir ürün için 1500 sayfalık dosya istemesiyle irdelerken, bu süreci şöyle anlattı: "FDA onayını almak için ABD’de satıcı firma bulmak gerekiyor. Eylül 2004’te 5 firmadan randevu alarak ABD’ye gittik, 3’ü bizi kabul etmedi. Birisinin bahçe kapısından resepsiyona ulaşamadık. Görüştüğümüz firmalardan GeneraMedix yöneticileri hemen gelip bizi ziyaret etti, 3 hafta sonra da kontrat imzaladılar. Diğer firma PAR Pharmaceuticals’la da 1.5 ay sonra imza attık. Tesislerimizi gördüler ve çok etkilendiler."

27 BAŞVURU YAPILDI: Mart 2005’te FDA’ya ilk dosyayı gönderdiklerini ve Kasım 2006’da FDA’dan uzmanlarının 17 gün süren bir incelemesinin ardından başvuru için kabul edildiklerini aktaran Selamoğlu, 17’si geçen yıl olmak üzere şu ana kadar 27 tane bitmiş ilaç ve hammadde ruhsat başvurusu yaptıklarını belirtti.

Bizimle görüşmeyi reddedenler sonra bizden randevu istedi

PAR Pharmaceuticals ve GeneraMedix’in ardından Ağustos 2006’da ABD’nin en büyük ilaç dağıtım firması olan Cardinal Health’la da satış, dağıtım ve pazarlama konusunda kár ortaklığı üzerinden işbirliği anlaşması yapan Mustafa Nevzat’ın bu girişimi başka firmaların da ilgisini çekti. PAR Pharmaceuticals’un borsaya yaptığı açıklamanın ardından pekçok görüşme teklifi aldıklarını belirten Levent Selamoğlu, "Hatta biz ABD’ye gittiğimizde bizi kapıdan çeviren firmalardan biri, daha sonra bizden randevu istedi. Bu kez de biz vermedik. Kendi aramızda ’fakir ama gururlu genç’ esprisi yapıyoruz ama zaten ABD’nin en büyükleri ile stratejik ortaklık yapmış durumdayız, tek başına Cardinal bile bize yeterdi" diye konuştu.

Bu pazarı ıskalamayız bilgimizi paylaşırız

MUSTAFA Nevzat’ın sadece onay için başvurduğu pazarın büyüklüğünün 3.1 milyar olduğuna dikkat çeken Levent Selamoğlu, "Türkiye’nin şu anda toplam ihracatı 150 milyon dolar civarında. Oysa ABD’de de jenerik ilaç diye baktığımızda bile pazarın büyüklüğü 27 milyar dolar. ABD’de 2008 yılında jenerik ilaç pazarı 80 milyar dolar olarak öngörülüyor. Bu rakamlar neden böyle bir eziyete katlandığımızı çok iyi anlatıyor. Türk ilaç üreticileri olarak böyle bir pazarı ıskalama şansımız yok" diye konuştu. Mustafa Nevzat’ın bu başarısıyla diğer Türk firmalarının da önünü açtığını ve cesaretlendirdiği dile getiren Selamoğlu, "Aslında bu konuda Türk ilaç üreticilerinin hiçbir eksiği yok. Yapılması için tek engel kendileri. Bu konudaki deneyimimizi diğer firmalarla da paylaşmaya hazırız" dedi. Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sezen de, "Mustafa Nevzat’ın başarısı sektörümüzün dünyada neler başarabileceğinin kanıtıdır" diye konuştu.

Kanser ilacı için yeni tesis kuruyor

LEVENT Selamoğlu, Yenibosna’da inşaatı süren yeni tesisi yıl sonunda açmayı planladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Geçen yılı zararla kapattık ama 13 milyon dolarlık yatırım yaptık. Son 5 yılda yapılan yatırım tutarı ise 85 milyon dolar. Türkiye’de ilk kez kemoterapide kullanılan kanser ilaçlarını üreteceğiz. Bu yatırımla kanser ilaçlarının daha ucuz ve erişilebilir olmasını istiyoruz. Bu ürünleri aynı zamanda ABD pazarına da ihraç etmeyi planlıyoruz. Kanser ilaçları ABD’de de öyle kolay erişilebilir değil."

Yabancılar kapıda, aile ’kızımızı vermeyiz’ diyor

MUSTAFA Nevzat bir aile şirketi. Baba Mustafa Nevzat’ın ardından işi yıllarda kızı Nevhiz Pak yönetmiş. Bugün yönetimi üçüncü kuşağın temsilcisi Dr. Cengiz Sezen’e bıraksa da, Türkiye’nin ilk kadın eczacılarından biri olan Nevhiz Hanım’ın işleri hálá yakından izlediği belirtiliyor. Gözönüne çıkmaktan pek hoşlanmayan aile, Pak Maya ve Kartonsan’ın da sahibi olarak biliniyor. Levent Selamoğlu’nun verdiği bilgilere göre, aile Mustafa Nevzat’a büyük önem veriyor ve dış kaynak kullanmaksınız yatırımları sürdürüyor. Gerek Türk ilaç sektörünün gelişiyor olması, gerekse ABD konusundaki çalışmaların Mustafa Nevzat’ın kapısının sık sık çalınmasına neden olduğunu söyleyen Selamoğlu, şöyle konuştu: "Ayda en az bir iki firma ortaklık ya da satın alma için geliyor. Ailenin yanıtı ise ’bizim verilecek kızımız yok’ şeklinde. Proje bazında, bu ortak ürün olabilir, ortak pazarlama olabilir stratejik işbirliği yapmaya hazırız. Ancak hisse alışverişi yapmak, ortak almak gibi konuları ana hissedarlarımız şu anda düşünmüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!