MÜSİAD SAMEKS mayısta yükseldi

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD SAMEKS mayısta yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 14:28

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) mayısta bir önceki aya göre 2 puan artarak 55,2 değerine yükseldi.

Haberin Devamı

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in Mayıs 2017 sonuçları açıklandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi mayısta bir önceki aya göre 2 puan artarak 55,2 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki bu değer 2017 yılı mayıs ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ederken, reel sektörde şubat ayında başlayan olumlu görünümün sürdüğünü gösterdi.

Bileşik Endekste gözlenen bu artışta Hizmet Endeksinin 1,4 puan artarak 56 puana yükselmesi etkili olurken, Sanayi Endeksi de 0,3 puan artışla 55,5 puana çıktı.

Hizmet sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesi iş hacminde gözlenen artışta etkili oldu. Böylece sektöre ait istihdamdaki artış mayıs ayında da devam etti.

Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde gerçekleşen artışlar, önceki aya göre bir miktar ivme kaybetmiş olmasına karşın üretimdeki artışı destekledi.

Haberin Devamı

SAMEKS SANAYİ ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 55,5 seviyesine yükseldi. Ocak 2017 döneminde başlayan olumlu görünümünü mayıs ayında da sürdüren Sanayi Endeksi'ndeki artış sektördeki canlılığa işaret etti.

Yeni Sipariş (3,3 puan) ve Satın Alım (1,7 puan) alt endekslerinde gözlenen artışlar, sanayi sektörünün hızlanmasında belirleyici oldu.

Mayıs ayında yeni siparişlerin artış kaydetmesine rağmen nihai mal stokunda gözlenen sert düşüş, sanayi sektöründe üretimin önceki aya göre ivme kaybetmesine neden oldu.

Bu yavaşlamaya rağmen 53,8 puanlık değeriyle önceki aya göre artışını sürdüren sanayi üretimi, sektöre ilişkin istihdam artışını destekledi.

SAMEKS HİZMET ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi de mayısta bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 56 değerine ulaştı. Bu artış sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret etti.

İş Hacmi (0,5 puan), Satın Alım (2,4 puan), ve İstihdam (4,5 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar, hizmet sektöründe gözlenen hızlanmanın en önemli belirleyicileri oldu.

Girdi alımlarında gözlenen olumlu görünüm mayıs ayında da devam etti ve böylece sektöre ait iş hacmi artış kaydetti. Bununla birlikte girdi alımlarının iş hacminden daha hızlı artması, nihai mal stokunda da artışlar görülmesini sağladı. Sektöre ilişkin istihdam ise iş hacmindeki ivmelenmeden olumlu etkilenerek artışa geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!