MÜSİAD, para toplayan holdingden hesap soracak

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD, para toplayan holdingden hesap soracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye'de ve Avrupa'da para toplayan çok ortaklı İslami holdinglerin patronlarını 6 Mart'ta biraraya getirerek, toplanan bu paraları nasıl ve nerede kullandıklarını anlatmalarını isteyecek.

ÇOK ortaklı İslami holdingler, içlerinde yanlış yapan holdingleri belirlemek ve yarattıkları olumsuzluklardan daha fazla etkilenmemek için bunları aralarından ihrac etme hazırlığına başladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye'de ve Avrupa'da para toplayan çok ortaklı İslami holdinglerin patronlarını 6 Mart'ta biraraya getirerek, toplanan bu paraları nasıl ve nerede kullandıklarını anlatmalarını isteyecek. MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, MÜSİAD üyesi çok ortaklı 15 holding patronunun katılacağı bu toplantı sonunda ‘‘ortak bir deklarasyon’’ yayınlayacaklarını söyledi. MÜSİAD’ın bu toplantısına katılacak 15 holdingin toplam ortak sayısının 150 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Yüksek getiri vaadiyle sadece para toplayan holdingler hakkında çıkan olumsuz haberlerin, ciddi yatırım yapan holdingleri de kötü etkilediğini hatırlatan Bayramoğlu, MÜSİAD'ın bu toplantıları geleneksel hale getirerek, sivil toplum örgütü olarak bir nevi öz denetim yapmak istediklerini belirtti. ‘‘Tasarrufçular kaygılanıyor, panik havası oluşturmamak lazım’’diyen Bayramoğlu, Avrupa ve Türkiye'de para toplayan bazı kuruluşlarla ilgili genel gidişatın ciddi sıkıntı yarattığını söyledi.

Ali Bayramoğlu, ‘‘Son gelişmeler çerçevesinde arkadaşlarımızı dinleyeceğiz. Şirketlerinin ekonomik yapıları, güçleri ne durumda anlatmalarını isteyeceğiz.’’ dedi.

YANLIŞ YAPAN AYIKLANACAK

MÜSİAD üyeleri arasında yanlış yapanların olması halinde derneğin onları eliminasyona tabi tutacağını söyleyen Ali Bayramoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Yanlış bir örnek, güzel örnekleri de yok ediyor. Yanlış yapanlardan birinin sallanması, ciddi olanları da etkiler. Üyelerimizin arasında yanlışlar varsa onları elimininasyona tabi tutacağımızı söyledik. Bu bir tür hastalık. Bu hastalığı tedavi etmemiz lazım. Hastalıktan kimsenin zarar görmemesi lazım. Üyelerimizi dinleyeceğiz. Sonuçta bir değerlendirme yapacağız.. Bu bir damgalama olabilir, incelenmiştir ve uygundur diyebiliriz. Sivil bir örgütün elverdiği nitelikte bazı yaptırımlarımız olacaktır. Burada üyemiz olan holdingin akılcı ve iyi niyetlihareket edip etmediği önemli. Uygun davranmadığını düşündüğümüz üyemiz için ilk yapacağımız şey onu uyarmaktır. Yanlış yapanı tesbit edip, ispatladıktan sonra üyelikten ihrac edeceğiz. ’’

HERKES ETKİLENİYOR

MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, 6 Mart'ta gerçekleştirilecek olan toplantının amacını şöyle anlattı:

‘‘Çok ortaklı holding yönetim kurulu başkanlarının katılacağı bu toplantıda hem tasarrufçuların mağdur olmaması, hem de ciddi yatırım yapan holdinglerimizin olumsuz etkilenmemesi için ciddi kararlar alacağız. Son gelişmeler çerçevesinde üye holdinglerimizi dinleyeceğiz. Son gelişmelerin üyelerimizi nasıl etkilediğini değerlendireceğiz. Arkasından bundan sonra yapacağımız çalışmalar konusunda kendilerini bilgilendireceğiz. Toplantı sonunda ortak bir deklarasyon yayınlayabiliriz. Bu noktadan sonra hedefimiz çok ortaklı şirketlere para yatıran tasarruf sahiplerinin zarar görmemesi için neler yapabiliriz, yatırımcıları nasıl uyarabiliriz? Toplantıda bunları ele alacağız.’’

MÜSİAD'ın ifadesini alacağı 15 holding

21. Yüzyıl Büyük Anadolu Holding (İstanbul)

Endüstri Holding (Konya)

GAP İnvestment Holding (istanbul)

İttifak Holding (Konya)

Jet Group (İstanbul)

Kamer Holding (Konya)

Katra Holding (Konya)

Kimpaş Holding (Karaman)

Kombassan Holding (Konya)

Konya Sanayi Holding (Konya)

Kuralkan Holding (İstanbul)

Noya Holding (İstanbul)

Silm Yatırım Holding (İstanbul)

Umpaş Holding (Uşak)

Yimpaş Holding (Yozgat)

İslamı kullanıyorlar

YURT dışındaki vatandaşların elinde bugün toplananın en az 8 katı kadar daha birikim olduğunu tahmin ettiklerini belirten Ali Bayramoğlu, bu kaynağın ehil ellerde toplanması gerektiğini söyledi. ‘‘Her önüne gelenin holding kurarak piyasaya çıkmasını, İslami modeli kullanarak para toplamasını doğru bulmuyoruz’’ diyen Ali Bayramoğlu, şöyle devam etti: ‘‘Özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın çok ciddi tasarrufları var. Bunları ekonomiye kazandırmak gerek. MÜSİAD'ın misyonu nedeniyle bununla ilgileniyoruz. Türkiye'nin bu kaynağa iihtiyacı var. Ama bunun ehil ellerde yapılması gerekiyor. Her önüne gelenin holding kurarak piyasaya çıkmasını, islami modeli kullanarak, ekonomik gerekçelere dayandırmadan para toplamasını doğru bulmuyoruz. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek, doğru ve akılcı projeler sunarak ortaklıklar oluşturulmasından yanayız.’’

Yurt içi ve yurt dışındaki tasarruf sahibinin de parasını yatırdığı çok ortaklı holdingleri işi seçmesi gerektiği uyarısında bulunan MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, ‘‘Yanlış tek taraflı değil. Tasarruf sahibi de hem çok kár almak, hem de parasını istediği zaman çekmek istiyor. Tasarruf sahibi de bilinçli olmalı’’ dedi. Bayramoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Çok ortaklı ve ciddi yatırım yapan holdinglere para yatırdığı zaman bunun uzun vadede sonuç alınabilecek yatırımlara kaynak olacağını unutmaması gerek. Tasarruf sahiplerimiz akılı olmalı ve tamahkár olacaklar, ekonomik verilebilecek kár paylarına katlanacaklar. Çok iyi nutuklara değil, sözlere değil, akılllı ve gerekçeli kárlara paralarını yatırmalılar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!