Müdürlere rahat nefes aldıracak formül

Güncelleme Tarihi:

Müdürlere rahat nefes aldıracak formül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 12:08

Milyarlarca dolarlık ciroya sahip şirketleri yöneten profesyonellerin korkulu rüyası, karşı karşıya kaldıkları davalar. Kasıtlı olmayan işlemler nedeni ile açılan davalarda, yönetici çoğu zaman kendi başının çaresine bakmak durumunda kalıyor. Ancak, Türkiye’de yeni-yeni yaygınlaşmaya başlayan Yönetici Sorumluluk Sigortası bu alandaki sorunlara etkili çözümler sağlıyor.

Haberin Devamı

Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardan beri kullanılan Yönetici Sorumluluk Sigortası (YSS)Türkiye’de de yeni-yeni kullanılmaya başlıyor. Özellikle Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’nun getirdiği değişiklikler, YSS’nın da önemini artırıyor.

Uzmanlar, YSS kapsamına girebilecek çok sayıda davalarda artış olduğuna dikkat çekiyor.

DAVA MASRAFLARI KARŞILANIYOR

Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Taner Çağatay, YSS’nın yöneticiler için büyük önem taşıdığına işaret ediyor. Kendisi de daha önce TEKEL’in yönetiminde yer alan Çağatay, o süreçte karşılaştıkları davaların şimdilerde daha da fazlalaştığına işaret etti. YSS yaptıran yönetici veya şirketin

Müdürlere rahat nefes aldıracak formül

Haberin Devamı

faaliyetlerini daha rahat yürütebileceğine işaret eden Çağatay şöyle devam etti: “Örneğin X bir şirketin üst düzey bir yöneticisi kasıtlı olmayan bir işlemden sorumlu tutuldu. En ufak bir ihmalden de kaynaklanabilir bu durum.Bu yönetici hakkında, kamu kurumları da, halka açıksa hissedarlar da, rakipler de, şirketin kendisi de müşteriler de dava açabilir. Şimdi böylesi bir durumda, bu yönetici bütün bu davalarla tek başına mücadele etmek durumunda kalabilir. Ancak YSS varsa, savunma masraflarını, yine acil durum masraflarını, varsa malvarlığı üzerindeki haczin kaldırılması için oluşan masrafları karşılanır. Daha da ötesi, aynı durum nedeni ile eş ve varislere açılan davalar için oluşan savunma masrafları da YSS ile teminat altına alınıyor.”

MAL VARLIĞINI DA KORUYOR

17 yıl Amerika’da sigortacılık yaptığı bilgisi veren Taner Çağatay, YSS ile şirket yöneticisinin şahsi mal varlığının korunduğuna işaret ederek, bu durumun, şirketi daha rahat yönetebilmelerine olanak sağladığına işaret etti. Çağatay’ın verdiği bilgiye göre, yöneticinin karşılaştığı davalarda ödemeyi şirketin yapması durumunda ise, YSS şirketin tazmin ettiği kadarını şirkete ödüyor.

DAVALAR ARTIYOR
Uzmanlar, son zamanlarda, mahkemelere benzer içerikte çok sayıda davanın açıldığına işaret ediyor. Kamu kurumlarının başlattığı soruşturmaların yanı sıra, aynı sektörde faaliyet gösteren rakip firmalar da, doğrudan yatırım yapan yabancı firmalar da, yatırım yaptıkları şirketin yöneticilerine dava açabiliyor. Söz konusu davalardan birini, halka açık şirketlerden birinin hissedarları açtı. Şirkete kesilen yüksek vergi cezası nedeniyle şirketin hisse fiyatları düştü. Küçük yatırımcılar, şirketin piyasa değerinde yüzde 35’e varan değer kaybı nedeniyle Yönetim Kurulu Üyeleri ve yöneticilere sorumluluk davası açtı.

Haberin Devamı

GÖMLEKLERİ UCUZ SATTIN DAVASI
Açılan bir diğer dava ise iki tekstil devi arasında. Türkiye genelinde 80 mağazası bulunan bir şirket, krizde satışları artırmak için promosyon başlattı. Ünlü bir markanın gömleklerini 19.90 liradan satışa sundu. Ancak söz konusu marka en ucuz gömleğini 90 liradan satıyordu. Ünlü markanın sahibi araştırma yaptırdı. Gömlekler taklit çıktı. Gömleklerin taklit olduğu bilirkişi tarafından da tespit edildi ve marka sahibi mağaza ve yöneticileri aleyhine hem maddi hem de manevi tazminat davası açtı.

AÇILAN DAVA VE BAŞLATILAN SORUMULARIN TÜRLERE GÖRE DAĞILIMI

Müdürlere rahat nefes aldıracak formül

dgokce@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!