Motorola’dan ‘dijital telsiz standardınızı seçin’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Motorola’dan ‘dijital telsiz standardınızı seçin’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 00:00

Deprem,sel gibi büyük doğal afetlerde kurtarma çalışmalarının yönetilmesi dijital telsiz altyapısı ile mümkün oluyor. Türkiye’de 1999 yılında yaşanan büyük depreme rağmen, enkaz kurtarma çalışmalarının yönetilmesini sağlayacak dijital telsiz standartı bulunmuyor.

DÜNYANIN en gelişmiş dijital telsiz şirketlerinden birisi olan Motorola’nın Avrupa, Ortadoğu, Afrika Bölgesi Uluslararası Ticari İlişkiler Direktörü Jeppe Jepsen, Türkiye’nin deprem gibi acil durumları yönetebilmesi için dijital telsiz uygulamasına geçilmesinin zorunlu olduğunu, bunun içinde öncelikle kullanılacak dijital telsiz standartının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

2000 KANAL:

Motorola tarafından İngiltere’de düzenlenen ‘Telsiz Teknolojisi’ konferansına katılan Jepsen, şu anda Türkiye’de kullanılan analog telsizlerin 4, dijital telsizlerin ise 2000 kanaldan konuşmaya izin verdiğini, dijital telsizlerin, kriptolama, ihtiyaç kadar kanal açma, uçtan uca istenilen kişiyle kesintisiz ve parazitsiz konuşma gibi avantajları olduğunu bildirdi. Dijital telsiz haberleşmesinin bir çok olağanüstü olayda kesintisiz işlediğini, İngiliz polis teşkilatının bu haberleşme olanağını mükemmel bir şekilde kullandığını vurgulayan Jepsen şöyle devam etti:

G8’DE KULLANILDI:

‘Dijital telsiz uygulaması etkili bir şekilde Temmuz ayının başında İskoçya’da yapılan G8 Zirvesi’nde ve 7 Temmuzda Londra Metrosu’nda yaşanan patlamaların ardından kullanıldı. O tarihte henüz sistem çok yeni olmasına rağmen dijital telsiz sistemi ile kesintisiz ve başarılı iletişim sağlandı. Özellikle Londra Metrosu bombalandığında GSM şebekesi çöktü. .’

STANDART GEREKLİ:

Jepsen, başarılı bir dijital telsiz uygulaması için gerekli olan iki standart bulunduğunu, bu standartlardan birisinin Tetra, diğerinin ise Tetra Pol olduğunu söyledi. Tetra Pol’ün sadece Fransa ve İsviçre’de bazı bölgelerde kullanıldığını belirten Jepsen, buna karşılık Tetra’nın 57 ülkede 215 projede uygulandığını bildirdi.

TETRA AVRUPA STANDARTI:

Tetra’nın açık bir standart olarak Avrupa Telekoünikasyon Standartları Ensitüsü (ETSI) tarafından onaylanmış tek dijital haberleşme standartı olduğunu hatırlatan Jepsen, Tetra’nın 100’ü aşkın uygulama şirketi tarafından desteklendiğini belirtti.

KOMŞUDA GEÇİYOR: Jepsen Tetra’nın; Almanya, İngiltere, Belçika ve Finlandiya’da dijital telsiz standartı olarak kabul edildiğini, dünyada ise 12 milyon kişinin Tetra standartı üzerinden haberleştiğini kaydetti. Romanya ve Bulgaristan’nın da Tetra standartına geçmek için çalışmAlar yaptığını hatırlatan Jepsen, Türkiye’de ise konunun 2003 yılından beri tartışıldığını, ancak seçilecek standart konusunda bir karar alınmadığnı bildirdi.

Telsizden görüntü iletilecek

TÜRKİYE’nin
de üye olduğu Avrupa Telekomünikasyon Standartları Ensitüsü (ESTI) tarafından oluşturulan Tetra standartları için 10 yıldır çalışılıyor. Standartların oluşturulması için şimdiye kadar 500 milyon dolar Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması yapıldı. Bir standartın oluşturulması için ülkelerden gelen temsilciler nezninde uzun çalışmalar yapmak gerekiyor. Şu anda uygulanmakta olan Tetra 1 standartlarında ancak ses iletimi mümkün oluyor. Tetra 2 devreye girdiğinde ise bu günkü hızın 40 katına ulaşılacak ve telsiz kanalından görüntü iletmek olanaklı hale gelecek.

İskoç polisi 2 aydır kullanıyor

DİJİTAL telsizlerin özelliklerini anlatmak amacıyla düzenlenen konferansa katılan İskoçya Stratchclyde Bölgesi Polis Şefi Ricky Gray, dijital telsiz sisteminin özellikleri ve faydalarını anlattı. Dijital telsizlerin İskoçya Polis teşkilatı tarafından yaklaşık 2 aydır etkin olarak kullanılmaya başladığını belirten Gray, ‘Bu telsiz sistemi ile bölgemizde düzenlenen G8 Zirvesini koordine ettik, 3 millik bir alanda 3 bin polisle kesintisiz iletişimi sağladık’ dedi. İskoçya’da kendilerinin sorumlu olduğu Strachclyde bölgesinde G8 nedeniyle 12 bin polisin bir araya geldiğini, bölgedeki koordinasyonun dijital telsiz sistemi ile sağlandığını belirten Gray, ‘Eski analog telsiz sistemi ile böylesi bir koordinasyonu bu kadar kolay sağlayamazdık’ diye konuştu.

SİSTEMİN ÜSTÜNLÜKLERİ:

Gray, dijital telsiz sisteminin üstünlüklerini şöyle sıraladı:

Analog telsiz sistemi sınırlı sayıda kanal açar, dijital telsiz sistemi ihtiyacınız kadar kanal açar. Kanal sayısı 2000’e kadar çıkar

Dijital telsiz sistemi güvenli ve kriptoludur. Bu telsiz sistemine sarkma olmaz. Analog telsiz sistemine ise herkes girebilir.

Dijital telsiz sistemi yönetilebilir, bu sistemde gruplar oluşturulabilir, konuşmaların yoğunluğu kiminle yapıldığı görülebilir, iş bölümü yapılabilir ve öncelikler tespit edilebilir.

Dijital telsiz sistemini kapılar (Gateaway) aracılığıyla başka sistemlere yönlendirmek mümkündür. Sistem GSM, 3G, Wimax ve sabit hatlarla uyumlu çalışır.

Dünya Bankası kaynak sağlıyor Türkiye hálá standart seçemiyor

TÜRKİYE’
de 1999 depreminden sonra ortaya atılan ve Dünya Bankası tarafından desteklenen ‘Istanbul Seismic Mitigation and Emergency Preparedness’ (Ismep) projesi bulunuyor.

Bu projeye Dünya Bankası 550 milyon dolar destek sağlıyor. Projenin bir bölümünü ise afet yönetimi iletişim altyapısı oluşturuyor.

İstanbul’da deprem enkaz çalışmalarını yönetecek 70 bin kişinin telsiz haberleşmesi yapması gerekiyor. Bu 70 bin kişinin etkin bir kurtarma çalışması yürütmesi içinse, belirli merkezlerle sürekli iletişim halinde olacak grupların oluşturulması, bu gruplar arasında da iletişimin sağlanması şart. Dünya Bankası’nın da destek verdiği bu projenin hayata geçmesi için Türkiye’nin telsiz iletişim standardını Geçmesi zorunlu. Projenin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için sadece İstanbul’a yüzden fazla baz istasyonu noktası inşa edilmesi ve 70 bin telsiz dağıtılması lázım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!