Mortgage kağıtları faizine alt sınır getirildi

Güncelleme Tarihi:

Mortgage kağıtları faizine alt sınır getirildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2007 11:03

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mortgage kağıtlarının ihracı olacak İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlere (İTMK) ilişkin düzenleme yaptı.

Haberin Devamı

Buna göre, teminat varlıklardan elde edilmesi beklenen toplam faiz geliri, aynı dönemde toplam yükümlülüklerden kaynaklanması beklenen faiz ödemelerinden az olmayacak. Teminat varlıkların net bugünkü değeri, toplam yükümlülüklerin net bugünkü değerinden ihraççının başlangıçta belirleyeceği bir oranda daha fazla olacak ve söz konusu oran yüzde 2’den az olmayacak.

SPK'nın, “İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlere İlişkin Esaslar Hakkındaki Tebliği” Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğe göre, İTMK itfa edilinceye kadar teminat varlıklar teminat amacı dışında teminat gösterilemeyecek ve kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemeyecek. Teminat varlıklarla ilgili her türlü nakit akışı için bir banka nezdinde ihraççının diğer hesaplarından ayrı olarak bir hesap açılacak. Teminat varlıklardan sağlanan nakit, teminat varlıklara dahil olup ilgili kredi hesaplarından ivedilikle bu hesaba aktarılacak. İhraççının ipotek teminatlı menkul kıymetlerden kaynaklanan ödeme yükümlülüğünü yerine getirememesi ve teminat havuzlarına dahil edilen varlıkların menkul kıymet sahiplerinin alacaklarını karşılamaya yetmemesi halinde alacağı teminat havuzundaki varlıklarla karşılanmayan ipotek teminatlı menkul kıymet sahipleri, ihraççının diğer malvarlığına başvurabilecek.

İHRAÇÇI YIL SONU İTİBARİYLE DEĞİŞİMİ TESPİT EDECEK

Haberin Devamı

Teminat uyum ilkelerine ilişkin hesaplamalarda ipotekli konut kredilerinin, kredinin teminatı olan konutun değerinin yüzde 75’ini aşan kısmı ve ipotekli ticari kredilerin, kredinin teminatı olan taşınmazın değerinin yüzde 50’sini aşan kısmı dikkate alınmayacak. İhraççı, taşınmaz fiyatlarındaki değişiklikleri izleyecek ve en az her takvim yılı sonu itibariyle değişim oranını tespit edecek. İpotekli kredilerin teminat defterine kayıt tarihi itibariyle de ilgili kanun hükümleri uygulanacak. İhraççı, taşınmaz fiyatlarındaki değişikliklerin izlenmesi amacıyla kullanılan yöntemler hakkında teminat sorumlusuna bilgi verecek.


NAKİT AKIMLARI PARA BİRİMİNE GÖRE İSKONTO EDİLECEK

İpotekli krediler, ikame varlıklar ve İTMK’lerin net bugünkü değeri gelecekteki beklenen nakit akımlarının getiri eğrilerinden elde edilen faiz oranlarıyla iskonto edilerek hesaplanacak. Beklenen nakit akımları, ait olduğu para birimlerinin getiri eğrileri kullanılarak iskonto edilecek. YTL cinsinden nakit akımları için İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’nda aynı gün valörlü işlem gören devlet iç borçlanma senetlerinin ağırlıklı ortalama faiz oranları kullanılarak elde edilen getiri eğrisi, diğer para birimlerinden nakit akımları için ise ilgili ülke merkez bankaları tarafından ilan edilen getiri eğrileri veya Kurul tarafından belirlenecek kaynaklardan elde edilen getiri eğrileri kullanılacak. Faiz oranı bilinmeyen vadeler için, öncesi ve sonrasında faiz oranı bilinen vadeler kullanılarak faiz oranları türetilecek. Faiz oranı bilinen en son vadeyi aşan vadeler için, en son vadenin faiz oranı kullanılacak.

İpotekli ticari krediler ve ikame varlıklara ilişkin sınırlamada teminat varlıklar arasında yer alan ipotekli ticari kredilerin ve ikame varlıkların net bugünkü değeri, ayrı ayrı teminat varlıkların toplam net bugünkü değerinin yüzde 15’ini aşmayacak. Faiz geliri uyumunda hesaplama tarihini takip eden 1 yıl içerisinde teminat varlıklardan elde edilmesi beklenen toplam faiz geliri, aynı dönemde toplam yükümlülüklerden kaynaklanması beklenen faiz ödemelerinden az olmayacak. Teminat varlıkların net bugünkü değeri, toplam yükümlülüklerin net bugünkü değerinden ihraççının başlangıçta belirleyeceği bir oranda daha fazla olacak ve bu oran yüzde 2’den az olmayacak.


KURUL, BAŞKA BİR KURULUŞU İHRAÇÇI NİTELİĞİNDE ATAYABİLECEK

İhraççının ihraççı niteliğini kaybetmesi halinde Kurul eşzamanlı olarak, İTMK sahiplerinin menfaatinin korunması amacıyla, toplam yükümlülükleri üstlenmeksizin, teminat varlıkları yönetmek ve teminat varlıklardan elde edilen gelir yeterli olduğu ölçüde toplam yükümlülüklerden kaynaklanan ödemeleri yapmak üzere, ihraççı niteliğini haiz bir başka banka ya da ipotek finansman kuruluşunu, teminat sorumlusunu veya başka bir bağımsız denetim kuruluşunu idareci olarak atayacak. İdarecinin banka olması durumunda Kurul, bankanın idareci olmasını engelleyecek bir hususun bulunup bulunmadığına ilişkin olarak BDDK’nın görüşünü alacak. İdareciye hizmetleri karşılığında ödenecek ücret, Kurul tarafından belirlenecek ve teminat varlıklardan elde edilen gelirden karşılanacak. İdarecinin atanması ile birlikte teminat sorumlusunun görevi sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!