Morgan Stanley: Salgın olmazsa kuş gribi ekonominizi vurmaz

Güncelleme Tarihi:

Morgan Stanley: Salgın olmazsa kuş gribi ekonominizi vurmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 00:00

Morgan Stanley’in hazırladığı bir raporda, Türkiye için kuş gribinde en kötü senaryonun, bir salgın olabileceği belirtilerek, çok büyük bir salgın olmadıkça, kuş gribinin Türkiye ekonomisine etkisinin önemli olmayacağı ve göz ardı edilebileceği vurgulandı. Raporda, kuş gribi nedeniyle, Türkiye’deki kümes hayvancılığı sektörünün kaybının 2.5 milyar doları geçmeyeceği vurgulandı.

ULUSLARARASI yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’nin ekonomide "kötü gidiş kısırdöngüsünü" kırdığını bildirdi. Morgan Stanley tarafından hazırlanan raporda, 2005 enflasyonunun, yüzde 8’lik hedefin altında gerçekleştiği, enflasyondaki düşüşün devam ettiği, fiyat artışlarının son 37 yılın en düşük düzeyine gerilediği hatırlatıldı. Morgan Stanley’in raporunda, Türkiye’deki kuş gribi vakaları ve bunun ekonomiye etkileri de ele alındı. Kuş gribinin, sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir sorun olduğunun altının çizildiği raporda, kuş gribi vakasının yayılmasını önleme çalışmalarının, yalnızca sağlık açısından değil, ekonomi açısından da önem taşıdığı belirtildi.

EN KÖTÜ SENARYO: Kuş gribinin en kötü senaryosunun, büyük bir salgın gerçekleşmesi olduğunun hatırlatıldığı raporda, böyle bir kötü senaryo ihtimalinin şimdi mevcut olmadığını, olası büyük bir salgının, sadece kümes hayvancılığı sektörünü değil, turizm sektörünü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Çok büyük bir salgın olmadıkça, kuş gribinin Türkiye ekonomisine etkisinin önemli olmayacağı ve gözardı edilebileceğinin vurgulandığı raporda, Türkiye’deki kümes hayvancılığı sektörünün, GSYİH temelinde, ekonomiye katma değerinin yüzde 0.5 olduğu, ihracatının da toplam ihracat içindeki payının sadece yüzde 0.05’i olduğu ifade edildi. Raporda, kuş gribi nedeniyle, Türkiye’deki kümes hayvancılığı sektörünün yıllık kaybının 2.5 milyar doları geçmeyeceği vurgulandı.

KÜRESEL ETKİ: Kuş gribinin, küresel düzeyde sadece ekonomik değil, insan sağlığı açısından da zararlarının olduğunun belirtildiği Morgan Stanley raporunda, kuş gribinin henüz insandan insana geçmediği belirtilirken, virüsün değişime uğramasıyla insanlara da bulaşması sonucu küresel anlamdaki bir salgının, dünya nüfusunun yüzde 25-30’una bulaşabileceği, salgın sonucu 2 ile 7.4 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği belirtildi.

YÜZDE 6.5 BÜYÜME: Raporda, Türkiye’nin büyüme trendinin devam ettiği ve bu trendin sürmesi halinde, 2005 yılı ekonomik büyümesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) temelinde yüzde 6.5, olabileceği kaydedildi.

Piliç hisseleri düştü

KUŞ gribi vakasından iki kardeşin ölümü borsada işlem gören piliç sektör hisselerini olumsuz etkiledi. Hisseler gün içinde hızla değer kaybetti. Şeker Piliç yüzde 5.66 kayıpla 5 YTL’ye, Banvit’te yüzde 3.8 kayıpla 1.77 YTL’ye Pınar Et ise yüzde 0.81 kayıpla 2.45 YTL’ye geriledi.

MORGAN Stanley’in hazırladığı raporda, AB sürecinde, ekonomideki yapısal dönüşümün güçleneceği, Türkiye’deki kurumsal yapılanmanın, ekonomik ve siyasi istikrar sağlayacağı vurgulandı. Raporda, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin, reyting kuruluşlarından "yatırım notu" alacağı ve AB sürecinde trilyon dolarlık bir ekonomi haline geleceği ifade edildi. Türkiye’nin yıllarca yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldığının belirtildiği raporda, ilk kez yakalanan tek haneli enflasyon rakamlarının, kötü gidiş kısır döngüsünün kırılmasının bir sonucu olduğu bildirildi. Son yıllarda sağlanan siyasi istikrar ve yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, Türkiye’de kötü gidiş kısır döngüsünü kırmada etkili olduğu ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!