Moody’s’den küresel bankalara kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Moody’s’den küresel bankalara kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2023 07:00

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, gelecek yıl küresel bankaların gürünümü üzerinde negatif baskıların artmasının beklendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Küresel bankacılık sektör raporunu açıklayan Moody’s, negatif baskılardaki artış nedeni olarak ise küresel ekonomideki zayıflamanın yanı sıra temerrüde düşen krediler ile ABD ve Avrupa’daki gayrimenkul sektör pozisyonlarının olumsuz etkilerini gösterdi.

Rapora göre küresel ekonomide görülen zayıflık ve borçluların kredi ödemelerini gerçekleştirememeleri bankaların kârlılıkları üzerinde baskı oluşturacak. Ayrıca merkez bankalarının gerçekleştirdiği faiz artışlarının ve gelişmiş ekonomilerde artan işsizlik oranlarının da küresel bankaların varlık kalitelerini zayıflatabileceği raporda vurgulandı.

SIKILAŞMAYA DEVAM BEKLENTİSİ

Raporda 2024’te parasal politikanın sıkı kalmaya devam edeceği beklentisi öne çıkarıldı. Bunun da merkez bankalarının ileride faiz indirimine gitmesi yönündeki mevcut öngörülere rağmen küresel ekonomide yavaşlamaya neden olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Çin’in büyümesinin, (gelecek sene) tüketicilerin ve işletmelerin durgun harcamaları, zayıf ihracatı ve devam eden emlak krizi nedeniyle yavaşlaması bekleniyor. Küresel bankaların gelecek sene kârlılıkları yüksek finansman maliyetleri, düşük kredi büyümesi ve potansiyel temerrütleri karşılamak için rezerv birikmesi nedeniyle büyük olasılıkla baskılanacak.”

Raporda değerlendirmelerine yer verilen Moody’s Kıdemli Kredi Yetkilisi Felipe Carvallo, “2024’te finansman ve likidite (sektör açısından) zorluklar yaratsa da organik sermaye üretimi ve ılımlı kredi büyümesinden yararlanarak ve ABD’nin en büyük bankalarından bazılarının sermaye biriktirmesinin de etkisiyle bankaların sermayelendirmesi istikrarlı kalacak” yorumunu yaptı.

BAKMADAN GEÇME!