Moody's’ten ‘kredi notunuz artabilir’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

Moodys’ten ‘kredi notunuz artabilir’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:05

Türkiye ekonomisindeki iyileşme sinyalleri, Türkiye'nin uluslararası kredi notuna da yansımaya başladı. Moody's, Türkiye'nin B1 olan kredi notunu değiştirmezken, genel görünümü negatiften durağana çevirdi.

Bu durum, ekonomide olumlu seyrin devamı halinde, görünümün pozitife çevrilmesi ya da kredi notunun yükseltilebileceği anlamına geliyor.

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme (rating) kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin B1 olan kredi notunu değiştirmezken, genel görünümü negatiften durağana çevirdi. Bu durum, ekonomide olumlu seyrin devamı halinde, görünümün bir sonraki aşamada pozitife çevrilmesi ya da kredi notunun yükseltilebileceği anlamına geliyor.

Moody's‘ten yapılan açıklamada, Türkiye‘nin yeniden finansman imkanlarındaki iyileşme nedeniyle, gelecek bir yıllık dönem içinde yeni not düşüşleri olma olasılığının azaldığı bildirildi. Açıklamada, Türkiye ekonomisinde 2002'de toparlanma sürecinin, öngörülenden daha rahat olabileceği de vurgulandı.

Moody's'ten yapılan açıklamada, buna neden olarak, Türkiye'nin yeniden finansman imkanlarında görülen iyileşmeyle, dış borç yanında iç borçta da yeniden finansman ve fiyatlandırmada öngörülen olumlu beklentiler gösterildi.

Açıklamada, Türkiye'nin kredi notunda gelecek bir yıllık dönemde yeni bir not düşürme olasılığının azaldığı da vurgulandı.

ŞOKLARA HASSAS

Moody's'in açıklamasında, Türkiye'nin ekonomik ve politik durumunun küresel ve yerel şoklara karşı hassas olduğu ifade edilirken, Türkiye ekonomisinde geçen yıl yaşanan gerilemede dönüm noktasına ulaşıldığını söylemenin ise henüz erken olduğu belirtildi. Açıklamada, 2002‘de ekonomideki toparlanmanın, öngörülenden daha yumuşak olabileceği bildirildi.

Bu arada ihracat ve 11 Eylül'de gerçekleşen terörist saldırıların ardından turizm performansındaki zayıflama nedeniyle, Türkiye‘nin cariişlemler fazlasının öngörülen kadar yüksek olmayabileceğine işaret edilen açıklamada, Türkiye ekonomisi ve kurlarda geçen yıl yaşanan gelişmelere yer verildi.

Açıklamada, ekonomik reform sürecinin 2001'de ‘‘gayet iyi’’ yürütüldüğünü, 11 Eylül saldırılarının piyasalara olumsuz etkisine karşın, kurun dalgalanmasına izin verildiği hatırlatıldı.

ENFLASYON VE FAİZ

Bunun sonucunda, kurun son günlerde güçlendiği, enflasyonun azaldığı, faizlerin düştüğü vurgulanan açıklamada, kamu borç dinamiğinin sürdürülebilirliği ve büyüme sürecinin yeniden kazanılabilmesi için, enflasyon ve faizlerin aşağı çekilmesine yönelikek çabalara gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Türkiye'nin uluslararası piyasalara yeniden girmesi ve IMF‘den ilave kaynak sağlamasının ardından, iç ve dış borçların döndürülebilmesi riski yakın dönemde azaldı. Bu durum, Türkiye‘nin genel görünümünün negatiften durağana çevrilmesinde etkili oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!