Moody’s Avrupa’ya kara tablo çizdi, Euro 1.26’yı da gördü

Güncelleme Tarihi:

Moody’s Avrupa’ya kara tablo çizdi, Euro 1.26’yı da gördü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2010 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’daki borç krizinin etkisinin, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki bankalara yayılabileceğini açıklarken, para ve sermaye piyasaları sarsılmaya devam etti.

Haberin Devamı

Piyasalar, çok daha radikal bir açıklama beklediği Avrupa Merkez Bankası (ECB)Jean-Claude Trichet’in sözlerini yetersiz bulurken Euro, dolar karşısında 1.2682 seviyelerine düşerek 14 ayın en düşük seviyesini gördü.
Piyasaların görüşü önemli
Moody’s açıklamasında, bulaşma riskinin devam edip etmediğinin tespitinin önemli bir faktör olduğunu belirtirken, Yunanistan’daki krizin diğer ülkelere bulaşma riskinin devam edip etmeyeceğini belirleyecek ana faktörün, piyasalar olduğunu vurguladı. Kuruluş, bu noktada piyasaların Yunanistan’ı kurtarma paketinin başarılı ya da başarısız olacağına ilişkin görüşünün önemli olduğunu kaydetti. Ancak, kuruluş, Portekiz, İtalya, İspanya, İrlanda ve İngiltere’nin bankacılık sistemlerindeki farklılıkların, yayılma riski iye silinebileceği, hepsi için aynı tehditin geçerli olabileceği uyarısında bulundu.
ECB, faizi değiştirmedi
Moody’s’in açıklamasıyle gerilen firmalar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet’in açıklamalarına dikkat kesildi. ECB ise faiz oranlarını yüzde 1 olarak değiştirmeden bırakırken, Euro piyasaları rahatlatacak yeni bir önlem açıklamadı. Trichet, Euro bölgesindeki toparlanmanın bu yıl orta seviyede olacağını belirtti. Piyasaların para arzı beklentisine karşılık, ECB yönetiminin devlet tahvili alımı konusunu görüşmediğini açıklayan Trichet, Yunanistan’ın borç ödeyemez duruma düşmesinin söz konusu olmadığını savundu. Trichet, Yunanistan’a destek vermekte kararlı olduklarını ifade ederken, krizin yayılacağı endişelerine “Portekiz ve İspanya, Yunanistan’la aynı gemide değil” yanıtını verdi.
İMKB yüzde 1.2 geriledi
Bu gelişmelerin damga vurduğu gün, borsalara ise dalgalı bir seyir hakim oldu. Asya borsalarında sert satışlar yaşanırken, Avrupa borsaları da güne düşüşle başladı. İngiltere’de ise seçimin de etkisiyle Londra FTSE 100 Endeksi açılışta yüzde 1.27 gerilerken, Paris CAC 40 ve yüzde 1.44 kayıpla Frankfurt DAX Endeksi ise yüzde 0.64 düştü. Ancak günün ikinci yarısında ECB başkanı konuşmasına odaklanan Avrupa borsaları günü hafif kayıpla tamamladı. Yurtdışı piyasalara paralel hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise güne yukarı yönlü açılışla başladı. Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen İMKB Ulusal 100 Endeks’i kapanışı yüzde 1.2 düşüşle 55.763 puandan yaptı.

Haberin Devamı

Dolar 1.57 TL’ye kadar çıktı

Haberin Devamı

YURTDIŞI piyasalarda yaşanan kaygılarla içeride de dolar TL karşısında 40 günün zirvesine taşıyarak 1.55 TL’ye çıktı. Dolar karşısında değer kaybeden Euro, iç piyasada Türk Lirası’nın değeri üzerinde etkili oldu. Euro açılışta 1.9670 seviyesine geriledi. Euro-dolar paritesindeki gerileme dolarında TL karışısında yükselmesine neden oldu. Dolar, açılışın hemen ardından bankalararası piyasa hızla çıkışa geçti. 1.55 TL’yi aşan dolar bugün valörlü işlemlerde 1.5704 TL’ye kadar tırmandı. Dolar serbest piyasada 1.5410 TL’den kapanış yaptı.

IMF: Yunanistan’ın borcunu ödememesi sözkonusu olamaz

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), Yunanistan’ın borcunu ödememesinin söz konusu olmadığını söyledi. IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson haftalık basın brifinginde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın borcunu ödememesinin hiç bir zaman bir seçenek olmadığını vurguladı. Atkinson, aynı şeyi Yunan makamlarının ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin de söylediğini belirtti. IMF ve Avrupa’nın Yunanistan’a verdiği mali desteğin yetersiz olduğu yönündeki kaygıların dünya finans piyasalarındaki etkisi nedeniyle Euro, 2009 yılı mart ayından bu yana ilk kez 1.27 doların altına geriledi.

Haberin Devamı

İspanya’nın düşük  notlu ilk ihalesinde  tahvil faiz yükseldi

YUNANİSTAN gibi bir krize girebileceğinden endişe edilen İspanya’da borçlanma faizi ciddi oranda arttı. Standard&Poor’s’un kredi notunu indirmesinin ardından ilk kez hazine ihalesi düzenleyen İspanya’da, 5 yıl vadeli tahvilin faiz oranı yüzde 3.58 oldu. İspanyol Hazinesi’nin en son mart ayında gerçekleştirdiği benzer ihaledeki faiz oranı 2.84 olmuştu. 5.5 milyar Euro’luk teklifin geldiği ihalede yaklaşık 2.4 milyar Euro’luk satış yapıldı.

Not indirimleri krizi körüklüyor

YAPTIKLARI not indirimleri ile Yunanistan’daki krizin başka Avrupa ülkelerine de yayılabileceği endişesini körükleyen kredi derecelendirme kuruluşları, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eleştirilerine hedef oldu. Brüksel’de düzenlenecek ve Yunanistan paketini sonuçlandıracak toplantı öncesinde Avrupa Birliği’nin yönetici şubesi Avrupa Konseyi ve
Avrupa Komisyonu’na mektup yazan Merkel ve Sarkozy, bu kuruluşların yeniden gözden geçirilmesi ve özellikle devlet borçları derecelendirilmesi süreci için Avrupa kanunlarına göre daha sıkı standartlar getirilmesi çağrısında bulundu.
Krize etkisi hesaplanmalı
Beraber yazdıkları mektupta Sarkozy ve Merkel, “Geçen haftanın olayları ışığında, böyle bir gözden geçirme borçların derecelendirilmesi sürecinde, iletişim yöntemleri ve derece değişiminin yayınında gerekiyor. İletişim metodları ve derecelendirmenin değişiminin duyurulması ve kredi derecelendirme kuruluşlarının krizin büyümesindeki rolü ve mali istikrara etkisi hesaba katılmalı” dedi. İki lider, komisyonun reyting kurumları arasında rekabeti artırmak için teklifte bulunması, regülasyonları kullanımının gözden geçirilmeli ve sermaye taleplerindeki rolleri azaltılmasın yönelik yöntemler tavsiye etti.
Spekülatörler düşmanımız
Merkel ayrıca, Berlin’de düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, “Spekülatörler bizim düşmanlarımız” derken, Yunanistan finansal krizi konusundaki piyasa spekülasyonunun Euro bölgesinin sorunlarını abarttığını söyledi. “Bu, bir ölçüde siyasetin piyasalarla savaşıdır” diyen Merkel, Avrupa için kuralların yeniden düşünülmesi çağrısını yinelerken, Yunanistan’a yardım paketine IMF’nin dahil edilmesini savundu. Merkel, Avrupa’nın gelecekte krizlerle tek başına başetme isteğine sahip olması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İtalya: Bankacılık sistemimiz sağlam açık seviyemiz düşük

İTALYA Merkez Bankası, bankacılık sistemlerinin sağlam olduğu söyledi. Merkez Bankası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Yunanistan’daki borç krizinin etkisinin, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki bankalara yayılabileceği değerlendirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, İtalyan bankacılık sisteminin sağlam olduğunu vurguladı. Banka, cari açığın düşük seviyede bulunduğunu, tasarrufun yüksek olduğunu ve devlet ile özel sektör borçlarının diğer ülkelere nazaran düşük seviyede seyrettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!