Mobilya ve kağıttan 8 milyar dolarlık ihracat

Güncelleme Tarihi:

Mobilya ve kağıttan 8 milyar dolarlık ihracat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2024 07:00

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. 255 milyar 809 milyon dolarlık toplam ihracatta yaklaşık 8 milyar dolarlık pay mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründen geldi.

Haberin Devamı

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörü 2023 yılını 7 milya 983 milyon dolarlık ihracatla kapattı.

ZORLUKLARA RAĞMEN PAZARLARI KORUDUK

Sektörün 2023 ihracat sonuçlarını değerlendiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Geçtiğimiz yıl sadece bizim için değil, tüm sektörler için oldukça zorlayıcıydı. Hem üretimde hem de ihracatta birçok zorlukla karşılaştık. Ancak dinamik yapımız ve artan üretim hacmimizle zorlukların üstesinden gelmeyi başardık. Bu süreçte hem depremler hem komşu ülkelerimizde gerçekleşen gerilimler hem de global ekonomideki dalgalanmalar bizleri olması gerekenden daha fazla zorladı. Ancak sektör olarak uluslararası arenada gerek fuarlar gerekse ülke ziyaretleri ile pazar payımızı korumaya gayret ettik, başarılı olduk” dedi.

Haberin Devamı

EN YÜKSEK PAYI IRAK ALDI

Erkan Özkan’ın verdiği bilgilere göre 2023’te Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatından en yüksek payı 1 milyar 38 milyon dolar ile Irak aldı.

Irak’ı 385 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. Türkiye geçen yıl Almanya’ya 334 milyon, Birleşik Devletler’e 315 milyon ve Libya’ya 298 milyon dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracat gerçekleştirilirken listenin devamında İran, Fransa, Fas ve Gürcistan yer aldı. 2023 yılı boyunca mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatından aldığı payı yüzde 28.13 ile en çok Fas artırırken, gerçekleşen ihracat rakamı 237 milyon
dolar oldu.

BAKMADAN GEÇME!