Mobil rekabet kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Mobil rekabet kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 09:00

Bir yıldır uyguladığı Dijital Dönüşüm Hareketi ile mobil gelirini arttıran Vodafone, pazar payını yüzde 33.9’a çıkardı. Önümüzdeki dönemde Turkcell’in liderliğini korumak, Vodafone’un ise bu unvanı ele geçirmek için atağa kalkması bekleniyor.

Haberin Devamı

MOBİL iletişim şirketi Vodafone Türkiye’den dün gelen veriler bu sektördeki rekabetin iyice kızıştığını ortaya koydu. Buna göre 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde lider konumundaki Turkcell’in mobil gelir pazar payında son bir yılda yüzde 3‘lük düşüş oldu. Pazarın diğer iki oyuncusu Vodafone pazar payını yüzde 1.9 Avea ise 1.3 artırdı. Turkcell’in pazar payı yüzde 44.6’ya gerilerken Vodafone’nin payı ise 33.9’a çıktı. Böylece iki şirket arasındaki pazar payı farkı 15.8 puandan 10.7 puana indi. Önümüzdeki dönemde Turkcell’in pazar liderliği konumunu güçlendirmek, Vodafone’nun ise bu ünvanı ele geçirmek için atağa kalkması bekleniyor. Bu rekabet savaşında mobil operatörlerin yeni silahı ise bu yıl içerisinde ihalesi yapılacak 4G olacak.

MOBİL GELİR 1.8 MİLYAR TL

Kasım 2013’te Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik programını ilan eden Vodafone Türkiye, programın hayata geçmesinden bu yana elde ettiği sonuçları paylaştı. 2014-15 mali yılının üçüncü çeyrek sonuçlarını paylaşan şirket, stratejik programı kapsamında 5 milyonu aşkın abonesini dijital yaşam ile buluşturduğunu açıklarken mobil internet kullanımının artmasıyla veri gelirlerini de yüzde 73 artırdı. Vodafone Türkiye’nin 21 çeyrektir toplam mobil gelirlerinde kesintisiz çift haneli büyümesini devam ettirdiğini ifade eden Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde toplam mobil gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.5 artarak 1.8 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Öğüt, “Dijital Dönüşüm Hareketimizin de etkisiyle veri kullanımı, büyümenin lokomotifi oldu. Buna göre, üçüncü çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonumuz yüzde 41.8’e çıkarken veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 arttı. Abonelerimizin toplam veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 artarak üçüncü çeyrekte 22 milyar megabayta ulaştı. Son olarak da pazar payımızın yüzde 33.9’luk rekora ulaştığını görmek bizi dijital dönüşüm yolunda cesaretlendiren bir başka gelişme oldu” şeklinde konuştu.

4G İÇİN GÜN SAYIYOR

4G’yi ‘dijitalleşmenin yeni sayfası’ olarak gördüklerini belirten Öğüt sözlerine şu şekilde devam etti: “Mobil teknolojinin son halkası 4G için artık Türkiye gün sayıyor. Vodafone Grubu’nun 18 ülke ve pazarda 13.7 milyon 4G abonesine hizmet veriyor. 4G teknolojisinde global birikimimizi Türkiye’ye taşıyarak her zaman olduğu gibi son teknolojileri abonelerimizle buluşturacağız. Bu konuda yurtdışına çıkan Türkiye’deki müşterilerimize Haziran 2014’ten bu yana 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatör olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 37’ye ulaştı. Şimdi bu hizmeti Türkiye’deki bütün abonelerimize sunmak için aynı vizyon ve kararlılıkla çalışıyoruz.”

81 şehirde sabit internet

Haberin Devamı

2015 yılıyla beraber ADSL, fiber internet ve TV hizmeti de sunmaya başladıklarını ifade eden Öğüt, “Müşterilerimizin ‘her an her yerde’ dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmelerini sağlayacağız. Türkiye’nin 81 iline aynı anda sunduğumuz ‘Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL ve Fiber’ hizmetimizle, tüketicilerimizin hiçbir ek ücret ödemeden, sadece ihtiyaçları olan limitsiz internete sahip olmalarını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Mobil iletişim operatörlerinin gelir payı (%)

Dönem 2014 2013 2012 2011
Turkcell 51.3 50.6 47.8 44.6
Vodafone 28.5 29 32 33.9
Avea 20.2 20.4 20.2 21.5

* 4. çeyrekler itibariyle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!