MMO: Doğalgaz zammı sürecek

Güncelleme Tarihi:

MMO: Doğalgaz zammı sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 11:37

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, doğalgaza yapılan zamma rağmen BOTAŞ’ın zararda olduğunu belirterek zamların süreceğini ileri sürdü.

Koramaz, yaptığı açıklamada, “Fiyat, BOTAŞ’ın 1000 metreküp için 260-290 dolar aralığında olduğu tahmin edilen gaz alış fiyatları ve işletme giderlerinin altındadır. Zamma rağmen, bu fiyatlarla satış BOTAŞ’ın zararınadır. Dolayısıyla doğal gaz satış fiyatlarındaki artışlar devam edecektir. Kalıcı ve köklü önlemler alınmadığı sürece doğal gaz fiyatlarındaki artışlar elektrik fiyatlarına da yansıyacaktır” dedi. Koramaz, sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu:

-Doğal gaz temin anlaşmaları yeniden görüşme konusu yapılmalı ve bu anlaşmalardaki Türkiye aleyhine hükümler iptal edilene kadar görüşmeler sürdürülmeli.

-Enerji politikalarında doğal gaza aşırı bağımlılık azaltılmalı.

-Gaz temininde Rusya’ya aşırı bağımlılık, arz kaynakları çeşitlendirilerek giderilmeli.

-Yurt içinde doğal gaz ve petrol aramaları ve yerli üretimin artırılması hedeflenmeli.

-Pırlantaya yüzde sıfır KDV uygulanan ülkemizde temel bir ihtiyaç maddesi olan doğal gaza uygulanan KDV düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı.

-Elektrik üretimi içinde doğal gazın yüzde 45’lere ulaşan payı düşürülmeli, yerli linyitin payı yükseltilmeli.

-Enerji üretiminde başta su, rüzgar ve jeotermal olmak üzere yerli, yeni ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!