MKR coin nedir? Hangi borsalardan alınır? Maker ne zaman çıktı? Ne iş yapar?

Güncelleme Tarihi:

MKR coin nedir Hangi borsalardan alınır Maker ne zaman çıktı Ne iş yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 00:28

Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan en büyük merkeziyetsiz uygulamalar arasında yer alan Maker Protokolü lider bir geliştirici grubu aracılığı ile tasarlandı. Aynı zamanda MakerDAO tarafından yönetiliyor. MakerDAO ise, dünyanın dört bir yanından gelen MKR sahiplerinden meydana gelen merkezi olmayan özerk bir organizasyondur. MKR coin nedir? Hangi borsalardan alınır sizler için derledik.

Haberin Devamı

MKR sahipleri, Maker Protokolü içinde önerilen değişiklikleri oylamak ve Dai’nin şeffaflığını, verimliliğini ve istikrarını sağlamak için MKR tokenleri de stake edebilirler.

MKR Coin Nedir?

Maker Coin, merkezsiz faaliyet gösteren finans (DeFi) alanında hizmet veren Maker ekosisteminin kendi kripto parasıdır. Maker ekosisteminde ise, iki farklı token bulunuyor. Bunlar ise, Dai Coin ve Maker Coin’dir. Maker Coin, kısa ismiyle MKR olarak biliniyor. Dai fiyatı bakımından dolara sabitlenmiş bir token olarak piyasada yer alırken MKR volatil bir fiyat yapısına da sahiptir.

MKR, bir çeşit yönetim token’ı olarak Maker sisteminin risk ve iş mantığı yönetimi oylaması için kullanılıyor. Risk yönetimi sistemin sürdürülebilirliği ve başarısı bakımından çok önemlidir. Her teminat varlığı için özel kalemlerde farklı oylamalar yapılıyor. Tüm MKR sahipleri ise, istediği teklif için oy kullanabilir ve oyunu istediği zaman geri çekebilir. Aynı zamanda yeni bir teklifte de bulunabilir. En çok oyu alan teklif de aktive edilerek sistemin risk parametrelerinde çok önemli değişiklikler de yapılabilir. Platformda veri güvenliğini sağlamak için, teklif aktive edildikten sonra kısa bir süre için “güvenlik gecikmesi” yaşanabilir.

Haberin Devamı

Maker Hangi Borsalardan Alınır?

MKR coin ise, dünyanın en yüksek alım satım işlem hacmine sahip olan kripto para borsalarından birisi olarak bilinen Binance‘den rahatlıkla satın alınabilir. Kimlik onaysız ve Türkçe dil desteği işlem yapılabilmesi nedeni ile Binance platformu da tercih edilebilir. Aynı zamanda bu coin, okex, uniswap ve Coinbase Pro piyasalarından da rahatlıkla satın alınabilir.

Maker Ne Zaman Çıktı?

Maker ekosistemi, Maker DAO olan çeşitli aşamalardan geçiyor. 2014 yılında Kopenhag Üniversitesi mezunu ve Danimarkalı bir girişimci Rune Christensen tarafından geliştirildi. Uluslararası biyokimya ve işletme okuduktan sonra Christensen, blockchain’e geçmeden hemen önce işe alım şirketi de Try China’nın kurucu ortağı oldu.

Dai, 2017 senesinde Ethereum ağında resmi bir şekilde başlatıldı ve bir sonraki yıl, ekosistemin de büyümesini önemli ölçüde hızlandırmayı amaçlıyor. Geliştirmeleri merkezileştirme çabalarına liderlik eden bir kuruluş olarak bilinen Maker Vakfı’nın da kuruluşunu izledi. Christensen, aynı zamanda vakfın CEO’su olarak görev yaparken, yönetim kurulunda yer alan diğer isimler arasında daha önce de Cubit Capital’i kuran ekonomist Shefali Roy ve COO Steven Becker yer alıyor.

Haberin Devamı

Maker Ne İş Yapar?

Maker (MKR) platformun en dikkat çeken özelliği ise, kullanıcıların tüm fikir ve oylarına çok önem vermesidir. Maker platformunda yapılacak olan yeni bir değişim, güncelleme ve geliştirme için cüzdanında Maker olan kullanıcıların oylarına göre hareket ediyor. Maker ekosisteminde değişiklik yapılmasını isteyen kullanıcılar cüzdanlarında olan MKR bakiyeleri sayesinde diğer MKR sahibi olan kullanıcılardan oy almak için çaba göstermesi gerekir.

MKR Coin, Maker Protokolü’nün dolaşımda olan yönetim kripto parasıdır. Maker ise, Ethereum üzerinde stabilcoin DAI’nın değerini önemli ölçüde destekleyen ve stabilize eden bir akıllı sözleşme platformudur. MKR tokenleri, DAI’nin yaşadığı çeşitli fiyat dalgalanmalarında DAI değerini mümkün olduğu kadar 1 ABD Dolar seviyesine yakın tutmak için uğraşılır ya da imha edilir. MKR Token’ları aynı zamanda Maker sisteminde işlem ücretleri ödemek için kullanılır. Bunlara ek olarak MKR Token, onu elinde tutan kişilerin Maker Protokolü’nde yaşanan değişikliklere de oy vermesini sağlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!