Mitingde maketimi yaktılar, elbette acı var

Güncelleme Tarihi:

Mitingde maketimi yaktılar, elbette acı var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu, fındık fiyatlarının belirlenmesi sorununda kendisine yöneltilen eleştirilerden etkilendiğini belirterek, "Yanlışı yapanların, yanlıştan dönmesi lazım. Yanlışını görüp de gelişmek yerine benim gibi günah keçisi aranıyor. Fındıkta günah keçisi oldum" dedi.

BAŞBAKAN Danışmanı Cüneyd Zapsu, Fiskobirlik’in bugüne kadar temizlenen borcunun 500 milyon dolar olduğunu belirterek, "Rekolte ve maliyet konusunda farklı rakamlar duymaktan bıktım. Yanlışı yapanların, yanlıştan dönmesi lazım. Yanlışını görüp de gelişmek yerine benim gibi günah keçisi aranıyor. Fındıkta günah keçisi oldum" dedi. CNN Türk televizyonunda yayınlanan programda, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci ve Akşam Gazetesi Yazarı Deniz Gökçe’nin sorularını cevaplayan Zapsu, ömrünün 30 yılını fındığa verdiğini, son dört yıldır ise INC üyeliği dışında sektörden tamamen çekildiğini aktararak, "Fındık sorununda maketim yakıldı, ismim lanetle anıldı. Eğer beni etkileyip etkilemediğini soruyorsanız. ’Evet’ etkiledi. Reha Muhtar’ın dediği gibi ’acı var mı?’ diyorsanız ’evet, var.’ Bugüne kadar vatan hainliği, Mossad ve CIA ajanı olmakla suçlandım şimdi de fındık üreticisi düşmanı oldum" diye konuştu.

ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞTÜM: Zapsu, Fındık Zirvesi öncesinde başkanla görüşüp görüşmediği konusundaki soruyu şöyle yanıtladı: "Fındık Zirvesi öncesinde Başbakanla tabii ki görüştüm ama benim yönlendirmem diye bir şey olamaz. Başbakanla her hafta görüşürüm ya da ne zaman isterse görüşürüm. Başbakan veya herhangi bir parti üyesi bana sorduğunda her konuda cevap veririm. Fındıkla ilgili bir şeyde de bana sorarlar. Ben müşavirim. Ama benim etkim olup olmayacağı kendi bilecekleri iştir."

ORTADA CENAZE VAR: Cüneyd Zapsu, Fiskobirlik’in borçlarının silinmesi konusunda ise şunları söyledi: "Şu anda gördüğüm kadarıyla bir kooperatifin yanlış ekonomik kararları yüzünden ortada bir cenaze var. Bunu kaldırmak gerekiyor. Fiskobirlik’in bugüne kadar 500 milyon dolarlık borcu temizlendi."

YENİ PAZAR BULUNMALI: Türkiye’de 750 bin ton fındık üretimi ve 740 hektar fındık üretim alanı bulunduğunu dile getiren Zapsu, "Arz ve talep her şey için geçerli. Bizim yapmamız gereken yeni pazar bulmak. Fındık üretim artışı başka alternatifi olan Düzce, Akçakoca, Bolu tarafında oluyor. Tek alternatifi fındık olan Giresun’da ise üretim alanlarında artış yok" diye konuştu.

Fiyat üzerinden politika yapılıyor

CÜNEYD Zapsu, bu yıl fındıkta çok büyük arz fazlasının bulunduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: "Tarım Bakanlığı 660 bin ton, sektör ise 740 bin ton rekolte var diyor. Dünyada ise toplam fındık üretimi 1 milyon 60 ton. Normal tüketim ise 700 bin ton civarında. 300 bin ton fazla var. Arz ne kadar fazla olursa fiyat düşer. Fiyat düşünce dünya tüketimi artar. Fiyatlar daha yüksek olursa, ürün daha fazla kalır. Ben fındık köylüsünün, başka alternatifi olmayan köylünün en yüksek geliri elde etmesini isterim. Yoksa suni şeyler işe yaramaz. Birçok siyasi, ağustostan ağustosa sadece fındık fiyatı üzerinden siyaset yapıyor. Sistemi nasıl düzeltirim diye bakmıyor. Yapmamız gereken modern tarım."

Dört yıldır fındıkla hiçbir ilgim yok

BAŞBAKAN danışmanı Zapsu, Almanya’da öğrenciyken fındık işine başladığını belirterek, fındıkla ilgili hikayesini şöyle anlattı: "Türkiye’ye dönüş yapınca fındık işleme tesisi kurduk. Ben bu tesise genel müdür oldum. Fındıkla ilgili ihracatçı birlikleri, derneklere üye oldum. 1998’de Fındık Tanıtım Grubu’nu kurduk. Dünya Fındık İş Konseyi’ne de üye oldum. Uluslararası Fındık Konseyi (INC) üyesiyim. Ama 2001 yılında AK Parti kurulduğundan itibaren buralardaki bütün görevlerimi bıraktım. Fındık işleme tesisini ağabeylerime devrettim. Dört yıldır fındıkla ilgim yok. Olmasına da imkan yok, fındık 24 saat çalışma gerektirir. INC başkanlığı dışında sektörden istifa ettim. Başbakanla görüştüğümde, iki saat fındık görüştü diyorlar. Ama böyle bir şey yok. 30 yılımı fındığa verdim ama son dört yıldır sektörle ilgim yok."

15 Eylül’den önce kimse fındık satmasın

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, fındık üreticilerine, "Fındık taban fiyatının açıklanacağı 15 Eylül’den önce ürününüzü pazara götürmeyin" çağrısında bulundu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve bir grup CHP milletvekili dün Türkiye Ziraatçılar Derneği’ni ziyaret etti. Yetkin, fındıkta yaşananların, yarın pamuk, üzüm, çay ve diğer tarım ürünlerinde yaşanacağı uyarısında bulundu. FİSKOBİRLİK devreden çıkarılarak diğer tarım satış kooperatiflerine gözdağı verildiğine dikkat çeken Yetkin, "Hiç kimse bugüne kadar önemli görevler üstlenmiş olan FİSKOBİRLİK’İ’i yok sayamaz" dedi.

Aygün, Dündar’ı göreve çağırdı

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yaptığı reklamlarla kuş gribi sonrasında satışları düşen tavukçuluk sektörünün yeniden canlanmasında önemli rol oynayan Uğur Dündar’ı fındıkta yaşanan kriz konusunda da göreve çağırdı. Aygün, Türkiye’nin petrolü durumundaki fındığın Türkiye genelinde tüketimi için de tıpkı kuş gribi krizinde olduğu gibi Uğur Dündar’ın göreve çağrılması önerisinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!