Mısır’dan işbirlİğini geliştirme mesajı

Güncelleme Tarihi:

Mısır’dan işbirlİğini geliştirme mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 07:00

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir Saleh, “Türkiye ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz, aramızda ortak bir tarih var. İki halkı birbirine bağlayan sıkı bağlar mevcuttur” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Mısır, ülkemizin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı. Karşılıklı ticaretimizi 10 milyar dolardan, 20 milyar dolar düzeyine çıkarabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen ‘Türkiye-Mısır Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılan Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir Saleh, işbirliğini güçlendirme mesajı verirken; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarılmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, iş dünyası temsilcileri olarak, her zaman siyaset ile ekonomiyi ayrı tutmaya çalıştıklarını kaydederek, “Biliyorsunuz; Türk firmalarının Mısır’da 2.5 milyar dolar civarında yatırımı var. Türkiye ile Mısır arasında bir serbest ticaret anlaşması bulunuyor. Mısır, ülkemizin Afrika’daki en büyük ticaret ortağıdır. 2022 yılında ticaret hacmimiz 10 milyar dolar düzeyine gelmiştir. Kısa süre içinde, karşılıklı ticaretimizi 20 milyar dolar düzeyine çıkarabileceğimize inanıyoruz. Mısırlı firmalarla, Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere, üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarımızın olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

YENİ BİR ÇIKIŞ NOKTASI

Konuk Bakan Ahmed Samir Saleh, Türk yetkilerle yaptıkları buluşmaların, yeni bir çıkış noktası oluşturmasını istediklerini belirterek, “Bu şirketleri, iş adamları arasındaki karşılıklı işbirliğini daha da arttırarak iki ülkenin isteklerini yerine getirerek ticaret hacminin arttırılmasını diliyoruz. Bu sabah Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüştük. Toplantımızda iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için önümüzdeki dönemde isteklerimizi dile getirdik ve birçok önemli konuyu ele aldık” açıklamasında bulundu.

‘VİZE ALMAYI KOLAYLAŞTIRDIK’

Görüşmeler kapsamında iletişimin devam ettirilmesi ve aynı zamanda ticaret hacminin artırılmasını gündeme getirdiklerini kaydeden Ahmed Samir Saleh, “Dünyadaki ekonomik durum bazı zorluklar oluşturmakta. Özellikle her iki tarafın da iş insanları için bu söz konusu. Bugünkü buluşmadan istifade ederek, bütün bu zorlukların bertaraf edilmesi için istekli olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Saleh, Türk vatandaşlarının Mısır’a vize almalarını kolaylaştırdıklarını belirterek, “Bu durum daha önce işinsanları için zorluklar oluşturuyordu. En büyük engellerden biriydi ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesini engelliyordu” dedi.

Haberin Devamı

TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLAR

Saleh, geçen yıllarda Mısır ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştığını kaydederek, “Bu daha önce ulaşamadığımız bir rakamdı. Ekonomik zorluklara rağmen bu gerçekleştirildi. Ancak bu iki tarafın beklentisini karşılayamadı. İki ülkenin var olan imkânları kullanması gerekiyor. Ayrıca Mısır’daki 790’dan fazla Türk şirketi, yatırım gerçekleştirmekten memnun. Bu yatırımların hacmi, 2.5 milyar dolar düzeyindedir. Buna ek olarak aynı zamanda yeni yatırımlar da söz konusu oldu. 2022 yılında Türk firmalar çok başarılı oldu. Bunun başka sektörlere de yansımasını istiyoruz. Bir alanda kimyevi sanayi, gıda, mühendislik ve otomotiv sanayi alanında bunu gerçekleştirebiliriz. Aynı zamanda Türkiye ile işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!