Mısır ve Tunus’taki Türk yatırımları için ‘ikili anlaşma güvencesi’ var

Güncelleme Tarihi:

Mısır ve Tunus’taki Türk yatırımları için ‘ikili anlaşma güvencesi’ var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus’ta yatırımları bulunan işadamlarına, “Paniğe kapılmayın” derken, iki ülkeyle imzalanan anlaşmalar bulunduğuna dikkat çekti. Çağlayan, Mısır ve Tunus’la imzalanan anlaşmalar, oluşturulan hukuki altyapı, bu yatırımların temel dayanağını oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

TUNUS’ta başlayarak bölgeye adım adım yayılan ve günlerdir Mısır’da devam eden olaylar üzerine bu ülkelerde yatırımları bulunan işadamlarıyla biraraya gelen
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Paniğe kapılmayın” mesajı verdi. Çağlayan, “İki ülke ile gerçekleştirilen Serbest Ticaret Anlaşması, Yatırımların
Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları gibi hukuki altyapı, iki ülkede yatırım yapmayı sağlamanın yanında, bu yatırımların korunmasının da temel dayanağını oluşturuyor” derken Mısır’daki Türk yatırımları, Mısır devletinin garantisi altında olduğunu belirtti.
Zarar, ziyan yok
Çağlayan, Mısır ve Tunus’ta yatırım, ihracat yapan ve müteahhitlik projelerini üstlenen iş adamlarına “Endişelenmeyin” derken, Mısır ve Tunus’taki Türk yatırımcılara ait fabrikalarda fiziki anlamda herhangi bir zarar ve ziyanın söz konusu olmadığını belirtti. Mısır Büyükelçisi ile görüştüğünü belirten Çağlayan, şunları aktardı: “Özellikle Türk firmalarının ve fabrikalarının yoğun olarak bulunduğu endüstri bölgesinde güvenliğin sağlanması konusunda ricada bulundum. Türk şirketlerinin ve fabrikalarının münferit olarak bulunduğu bölgelerin de Mısırlı askerlerin koruması altına alınacağını ümit ediyorum.”
Tedbir talebi olmadı
Mısır ve Tunus’ta zarar ve ziyana uğrayan Türk firmaları için bir kredi destek paketiyle ilgili olarak da bilgi veren Çağlayan, şöyle konuştu: “Şu anda bunu gerektirecek bir durum söz konusu değil. Bu ülkelerde bulunan Türk işletmelerimizin Eximbank ile ilgili böyle bir talepleri olması halinde Eximbank’ı da çalışmanın içine sokarız. Ancak tekrar ifade ediyorum şu anda böyle bir önlemi, böyle bir tedbiri aldıracak bir ihtiyaç söz konusu değil.”

Haberin Devamı

Kahire’deki fuarlar için iptal göründü

MISIR’daki ‘halk hareketi’ Kahire’deki uluslararası fuarları da vurdu. 26-28 Şubat tarihlerinde düzenlecek Uluslararası Metal ve Çelik Endüstrisi ile WindowEx fuarlarının yapılıp yapımayacağı belirsiz hale geldi. Bu 2 fuara Türkiye’den katılacak 10 firmanın temsilcisi Türkel Fuarcılık, Kahire’deki sorumlu fuar şirketiyle iletişim kurulamadığını açıkladı. Türkel Başkanı Bülent Erten, “Fuarlar Kahire Convention Center’da olacaktı. 10 firma katılacaktık. Gitmesi  gereken ürünlerin çıkışını durdurduk” dedi.

Haberin Devamı

Ürdün’de yönetim değişikliği ticari hayatı etkilemez

TUNUS ve Mısır’daki olayların ardından dün Ürdün Kral’ı Abdullah’ın hükümeti feshetmesi bölgedeki Türk iş dünyasını da tedirgin etti. Ürdün’de Türk inşaat sektörünün ağırlıkta bulunduğunu belirten DEİK Türk-Ürdün İş Konseyi Başkanı Şerif Egeli, şunları söyledi: ”Ürdün’deki yönetim değişimi ticari hayatı çok fazla yıpratmaz. Çünkü buradaki yapı çok daha farklı.  Türkiye’nin Ürdün’e ihracatı 500 milyon doları geçiyor. İnşaat şirketlerimiz Ürdün’de devlet bir çok dairesinin yapımını da üstlenmiş durumda. Ticari hayat çok etkilenmez.”

WSJ: Mısır’daki olaylar Türkiye için ekonomik risk oluşturabilir

Haberin Devamı

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi Tunus, Mısır ve Yemen’deki rejim karşıtı gösteriler ile ilgili yayınladığı haberinde dikkatlerin Türkiye’ye çekildiğine yer verdi. Haberde ayrıca, bölgede protestoların sürmesi halinde petrol ithalatçısı olan Türkiye’nin cari açığın finansmanında, sıcak paranın ani çıkışı ile zorlanabileceği görüşüne yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!