Mısır üreticisinin kader yılı

Güncelleme Tarihi:

Mısır üreticisinin kader yılı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 10:49

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, beyaz et üreticilerinin mısırda yüksek fiyattan yakındıklarını, ancak bunun doğru olmadığını belirterek, “Üreticinin hakkı verilmezse, bugünkü fiyatları çok arayacaklar. Bu yıl üretici yine hayal kırıklığı yaşarsa üretim alanlarındaki daralma hızlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Özkan, Türkiye'nin en önemli mısır üretim alanlarına sahip Çukurova'da, şubat sonundan itibaren ekimi yapılan birinci ürünün koçan döneminde olduğunu, ancak üreticilerin geçen yıl fiyat düşüşü nedeniyle hasadı kaygılı beklediğini bildirdi.

Geçen yıl mısırın maliyetini bile kurtarmadığını, bu nedenle ekim alanlarının daralacağı endişesi yaşadıklarını ifade eden Özkan, “Ekimin tamamlanmasıyla gördük ki daralma yüzde 15 civarında olacak. Üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelere göre, ikinci ürün mısırda da daralma devam edecek” dedi.

Özkan, şu anda piyasada fazla mısır bulunmamasına rağmen kilo fiyatının 45 kuruş olduğuna dikkati çekerek, hasat başladığında, piyasada arz fazlası oluşacağını, her yıl olduğu gibi ürününü elinde tutamayanların zararlarının katlanacağını savundu.

Haberin Devamı

Yerli mısırla ithal arasında kalite yönünden büyük fark bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Buna rağmen fiyatlar karşılaştırılırken, yerli ve ithal aynı kefeye konuyor. Oysa, beyaz et üretiminden örnek vermek gerekirse. Bu sektörde ana ham madde olan mısırdan tavuk yemine yerliyi 2 kilogram karıştırıyorsanız, ithalde bunun en az 3 kilogram olması gerekiyor. Ayrıca, ithal mısırın GDO'lu (Genetiğiyle Oynanmış Organizmalar) olduğunu da herkes biliyor.

Bu gerçeklere rağmen, beyaz et üreticileri mısırda yüksek fiyattan yakınıyorlar, ancak, bu doğru değil. Üreticinin hakkı verilmese bugünkü fiyatları da çok arayacaklar.”

Özkan, mısırda girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, tohumluğun ve mazotun yanı sıra dekar başına ortalama 110 ile 130 kilogram arasında gübre kullanıldığını ifade ederek, “Ağustostan itibaren başlayacak mısır hasadından çok umutlu değiliz. Türkiye 5 milyon tona yaklaşan mısır üretimi ile kendi ihtiyacını karşılıyor. Bu yıl bizim için kader yılı olacak. Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasayı regüle edemez, fiyatlar iyice dibe vurursa, ekim alanlarındaki daralma hızlanacak” dedi.

Özkan, mısır üretiminin Türkiye genelinde 100 bin çiftçiyi ve aileleriyle 500 bine yakın kişiyi ilgilendirdiğini, arayış içinde bulunan üreticinin bu yıl hayal kırıklığı yaşaması halinde soya ve pamuğa yöneleceğini, ancak bu ürünlerin de üreticiyi memnun edip etmeyeceğinin tartışılır olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!