Mısır’ın kredi notunda ‘görüntü’yü bozdular

Güncelleme Tarihi:

Mısır’ın kredi notunda ‘görüntü’yü bozdular
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00

Son bir haftadır artan protesto eylemleri ve ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle siyasi belirsizliğin arttığı Mısır’ın notunu düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına Moody’s de katıldı.

Fitch’in ardından Mısır’ın notunu ‘Ba2’ye düşüren Moody’s, ülkenin ‘durağan’ olan görünümünü de ‘negatif’e çevirdiğini açıkladı.

Not indirimi sürebilir

Moody’s’den yapılan açıklamada, not indirimi kararında, Mısır’daki politik risklerin son dönemde ciddi şekilde artmasının ve politik gelişmelerin Mısır’ın hali hazırda zayıf olan kamu finansmanını baltalayabileceği endişelerinin etkili olduğu kaydedildi. Moody’s, Mısır’da bu tür gelişmelerinin not indirimine yol açabileceği konusunda 24 Kasımda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, orta vadede politik durumun kötüleşmeye devam etmesi durumunda ülkenin kredi notunun tekrar indirilebileceğine dikkat çekti.

Fitch de düşürmüştü

Kuruluş ayrıca, Mısır’ın yüksek işsizlik, enflasyon ve yaygın yoksulluk gibi kökleri eskiye dayanan sosyo-ekonomik ve politik problemlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret etti. Fitch de geçen hafta, ‘BB’ notuna sahip Mısır’ın ‘pozitif’ görünümünü ‘negatif’e çevirdiğini açıklamıştı.

Moody’s Türkiye’nin notunu ise geçen yıl yaptığı not artırımı ile ‘Ba3’ten ‘Ba2’ye yükseltmişti. Fitch de yine geçen yıl yaptığı düzeltme ile Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘pozitif’e çevirmiş ve notu ‘BB+’ya yükselmişti. Türkiye’nin Standart&Poors tarafından verilen ülke notu ise ‘Ba2’. Türkiye ile Mısır ekonomileri, bu notlarla birbirine çok benziyor. Ancak “yatırım yapılabilir ülke” konumuna ulaşmasına bir basamak kalan Türkiye’ye bu yıl haziran ayındaki seçimlerden sonra not artışı yapılması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!