Mısır fiyatları son 10 yılın zirvesindeYeni

Güncelleme Tarihi:

Mısır fiyatları son 10 yılın zirvesindeYeni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 09:43

Chicago Emtia Borsası'nda işlem gören mart vadeli mısırın fiyatı buşel başına 4.26 dolara çıkarak 10 yılın zirvesine oturdu.

Haberin Devamı

Alternatif yakıt olarak görülen etanole olan ilgi mısır fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi olarak gösteriliyor. Etanol üretiminde kullanılan mısırın fiyat artışının önümüzdeki yıllarda etanol üretim ve kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte giderek hızlanması bekleniyor. Dünyadaki en büyük mısır üreticisi olan ABD'de geçen yaz yaşanan kuraklık sebebiyle ağustos ayından beri fiyatlar 2 katına yükselmiş durumda. Aynı durumun bu yaz da yaşanma ihtimali bulunuyor. Eğer bu seneki mahsül de kuraklıktan etkilenirse ABD'deki mısır stok envanterinin bir yıllık seviyelerinin en düşük seviyeye gerilememesi için yapılabilecek pek fazla bir şey bulunmadığı belirtiliyor.

15 MİLYAR VARİL ETANOL İÇİN 5 MİLYAR BUŞEL MISIR

Mart vadeli mısır fiyatlarındaki yükseliş trendi, bir diğer tarım ürünü olan soya fasulyesi fiyatlarının da yukarı çıkışını destekledi. Eylül ayından beri artış gösteren soya fasulyesi fiyatları 2004 Haziran'ından beri en yüksek seviyesine ulaşarak buşel başına 7.8 dolara yükseldi. Ancak mısıra duyulan ihtiyacın giderek artacak olmasıyla yüzünden ABD'li çiftçilerin soyafasulyesi ektikleri alandan yüksek miktarda vazgeçmeleri ve mısır üretimine dönmeleri gerekecek. ABD'li borsa uzmanı David Kruse, mısıra gösterilen talebin artmasıyla birlikte ABD'de geçen sene 9 milyar buşel olan üretim miktarının bu sene 13 milyar buşele ulaşmasının beklendiğini belirtti. Kruse aynı zamanda ülkede mısıra ayrılan arazilerin 12.38 milyon dönümden 15.22 milyona çıkarılmasını, buna karşılık 10.45 milyon dönümlük soya fasulyesi arazisinin ise 7.61 milyon dönüme düşürülmesini beklediklerini kaydetti. Bu gelişmelerle birlikte, 2012'ye kadar yıllık olarak 15 milyar varil etanol üretilebileceğini ve bu üretimde de 5 milyar buşel mısırın kullanılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!