Miras’ı yiyen muhalefet Hisarcıklıoğlu’nu seçti

Güncelleme Tarihi:

Miras’ı yiyen muhalefet Hisarcıklıoğlu’nu seçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

TOBB Yönetim Kurulu, dün toplanarak Fuat Miras'tan boşalan başkanlık için seçim yaptı. Sonuçta tek aday olan Başkanvekili Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un yeni başkanı oldu.

Yaklaşık bir milyon üyesi bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu, Başkanlığa, tek aday olan başkanvekili Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu getirdi.

TOBB'un 22'inci başkanı olan Hisarcıklıoğlu, 1960 yılında başkanlık yapan Vehbi Koç'tan sonra TOBB Başkanlığı'na gelen ilk Ankara Ticaret Odası (ATO) üyesi ve Mehmet Yazar'dan sonra TOBB Başkanlığına gelen ilk Ankaralı oldu. Rıfat Hisarcıklıoğlu, eski başkan Fuat Miras'a muhalif olan 8'li grubun tek adayıydı.

Yeni Rıfat Hisarcıkloğlu, yaklaşık 3 saat süren Yönetim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Yönetim Kurulumuz bu görevi bana tevdi etmiştir. Bütün camiamıza ve Türk milletine hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.

Fuat Miras'ın olaylı istifasıyla boşalan üyeliğe getirilen Ahmet Bedri İnce dışındaki 14 Yönetim Kurulu üyesi, dün saat 13.00'de TOBB Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıya TOBB Genel Sekreteri Şefik Tokat da katıldı. TOBB Yönetim Kurulu toplantısı, Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlık koltuğuna oturma kararıyla sonuçlandı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı olan Fuat Miras'ın, 8 Haziran Cuma günü TOBB Yönetim Kurulu'ndan istifa etmesi, ardından da istifasını geri alması, Odalar Birliği'nde kaosa yol açmıştı.

TOBB'daki başkanlık tartışmalarının uzaması üzerine, TOBB Genel Sekreterliği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunarak, Miras'ın istifasının geçerli olup olmadığına ilişkin mütalaa istemiş, bakanlık da, istifanın geçerli olduğuna ilişkin görüş bildirmişti.

TOBB'un yeni başkanını belirlemek amacıyla başkan vekillerinden Rıfat Hisarcıklıoğlu da, yönetim kurulu üyelerini ‘‘Başkanlık seçimi’’ gündemiyle dün toplantıya çağırmıştı.

TOBB'un yönetim kurulu, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Atıl Akkan, Bülent Koşmaz, Nejat Koçer, Mehmet Balduk, Nail Kalemci, Hüseyin Üzülmez, Ali Osman Ulusoy, Yavuz Zeytinoğlu, Hasan Özmen, Halim Mete, Fethi Coşkuntuncel, Özcan Tülümen ve Ahmet Bedri İnce'den oluşuyor.

GÖZLER KONSEYLERDE

Odalar Birliği'nin 5 konseyi ise önümüzdeki hafta çarşamba gününe kadar kendi aralarındaki konsey toplantılarını tamamlayacak. Bu konsey toplantılarının sonucunda ‘‘seçimli genel kurul’’ isteği de çıkabilir. Ancak, TOBB'da ağırlık, 5590 sayılı Kanunu'nun Meclis'ten çıkmasından sonra seçime gitmek yönünde görünüyor.

Kavi: Bu yönetim toptan hasarlı

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, TOBB'a ilişkin ‘‘Bu yönetim kurulu ciddi bir hasar görmüştür’’ yorumu yaptı.

Gazetecilerle bir sohbet toplantısında biraraya gelen Hüsamettin Kavi, her zamanki gibi ‘‘Yarının ihtiyaçlarını öngören bir yapıyı oluşturmalıyız’’ görüşünü yinelerken, bunun TOBB içinde geçerli olduğunu vurguladı. Şu anda yaşananların, sorunların zamanında çözülmemesinden ve birikmesinden kaynaklandığını söyleyen Kavi, ‘‘Üzülmek yetmiyor. Bugüne getiren nedenleri konuşmak lazım. Yarına yönelik hedefleri yeniden tarif edecek yapıyı gerçekleştirerek bunu teselliye dönüştürebiliriz’’ diye konuştu. TOBB'ta yapılması gerekenleri Sanayi Konseyi olarak 18 Nisan 2000'de bir rapor halinde sunduklarını hatırlatan Kavi, ‘‘Bugün söylediklerimizi o gün de, hem de seçimlerden önce madde madde anlatmışız, ancak değişen bir şey yok’’ dedi. ‘‘TOBB'da siz de seçim olsun diyenlerden misiniz’’ sorusuna ‘‘İtibarı kazanmak, gerçek hasarı gidermek için yeni bir yapı oluşturmaktan başka çare olmadığı’’ sözleriyle yanıt veren Kavi, bir de şöyle yorum yaptı:

‘‘Bir ISO 9000 Kalite Belgesi'nin bile ömrü 3 yıl, sonra yenilemek zorundasınız. Bir belgenin ömrü 3 yılsa oturup düşünmek gerek. TOBB'un kalite belgesi yok mu, var. Ama bunu hayata geçirmek lazım.’’

Bu arada TOBB'ta İstanbul'dan çok Ege'nin ağırlığı olduğu yönündeki tespitler üzerine de Kavi, ‘‘Doğrudur, yönetim kurulunda 2 Egeli var, konsey başkanlarının da 2'si Egeli’’ dedi.

İlk mesajı hükümetle uyum

TOBB'un yeni Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Seçimle tartışmalar bitti mi?’’ sorusuna, geçmişte ve şimdi tartışma olmadığını belirterek, ‘‘Şimdi Yönetim Kurulu görevinin başında devam etmektedir’’ dedi.

‘‘Bundan sonra TOBB'un politikasında bir değişiklik olacak mı?’’ sorusuna ise Hisarcıklıoğlu, ‘‘Hükümetle uyum içinde çalışmak zorundayız. Meslek mensuplarının dertlerini çözme noktasında hükümetle bunların çözümümünü arayacağız’’ diye konuştu.

TOBB'un Hükümeti istifaya davet ettiği bir dönemden geçildiğinin anımsatılyması üzerine Hisarcıklıoğlu, ‘‘O günkü şartlarda yapılmış bir hareketttir. Sonrasında bir Genel Kurul geçirdik. Genel Kurul'da verilen kararlar doğrultusana hareket edeceğiz. Ben bunu hükümetle işikilerde bozulma olarak kabul etmiyorum. Ama zaman zaman farklı düşündüğümüz noktalar sözkonusu olabilir’’ dedi.

‘‘Kısa sürede Genel Kurul düşünülüyor mu?’’ sorusuna ise, bekleyen yasalarının süratle çıkması için ilgili oldukları Sanayi Bakanı'nından söz aldıklarını bildirdi. TOBB Yasasının çıkması sonrasında seçime gidebileceklerini vurguladı ve ‘‘Kanun çıkmadan yeni seçime gitmek uygun olmayacaktır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!