Microsoft'a Java darbesi

Güncelleme Tarihi:

Microsofta Java darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Federal Mahkemesi Microsoft'un, Sun Microsystems'in Java logosunu kullanmasını yasakladı. Federal yargıcın kararı, San Fransisko'da yapilmakta olan 14 bin kişinin katıldığı JavaOne koferansında bayram havası yarattı.

Kişisel bilgisayar pazarının yazılım devi Microsoft, ABD mahkemelerinden darbe üzerine darbe alıyor. Son olarak ABD Adalet Bakanlığı'nca açılan soruşturmada, şirket aleyhine verilen bir ara kararla sarsılan Microsoft'a bir darbe de, Federal Yargıç'tan geldi. Sun Microsystems'in Microsoft aleyhine açmış oldugu davayı değerlendiren yargıç, Microsoft'u Sun'ın Java logosunu kullanmaktan men etti.

Sun'ın lisanslı ürünü Java, bir programlama dili. Java ile programlanmış bilgisayar yazılımları, hiçbir değişiklik yapılmadan her tür bilgisayarda (Macintosh, Windows, Unix vb.) sorunsuz calışabiliyor. Sun, Microsoft'u Java kullanarak yarattığı Microsoft yazılımlarında, lisans anlaşmasına uymamakla suçluyor.

Federal mahkemenin kararı, asıl duruşmaların sonbahar aylarında yasanacağı ve nihai kararın ancak bir sonraki yılda verilebileceği davada bir ara karar niteliği taşımasına rağmen Sun için önemli bir zafer. Microsoft'u Java logosunu ürünlerinde kullanmamaya mahkum eden karar, San Fransisko'da yapılmakta olan JavaOne konferansında da bayram havası esmesine yol açtı. Sun'ın üst düzey yöneticilerinden Alan Baratz, Koferans'in ilk günü sabahında yaptığı açılış konuşmasında Microsft'u hırsızlıkla suçlarken, günün ilerleyen saatlerinde ulaşan mahkeme kararı haberi üzerine, soğukkanlılığını koruyarak, logo kullanımının davanın cok küçük bir parçasını oluşturduğunu söylemekle yetindi. Mahkeme kararı ve Hewlett Packard'ın geçtiğimiz hafta yapmış olduğu, kendi Java çözümünü geliştireceği açıklaması, basının JavaOne konferansında en çok ilgi gösterdiği konular olmasına rağmen, konferansta günlük yaşamda devrim yaratacak nitelikte ürünlerin tanıtımı da yapıldı. JavaOne'ın ilk gününde duyurulan JavaOS, televizyonlardan telefonlara, otomobillerden alışveriş sepetlerine kadar sayısız tüketici ürününde kullanılabilecek bir işletim sistemi.

İnteraktif TV, İnternet telefonu, sesle kontrol sistemleri, akıllı kartlar, kasiyere ihtiyaç bırakmayan süpermarket sepetleri gibi ürünleri hedefleyen JavaOS, bu açıdan Microsoft'un Windows CE işletim sisteminin en büyük, belki de tek rakibi olarak kabul ediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!