Microsoft, Skype’a 8.5 milyar dolar verdi tarihi alıma imza attı

Güncelleme Tarihi:

Microsoft, Skype’a 8.5 milyar dolar verdi tarihi alıma imza attı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

Microsoft, 36 yıllık tarihinin en büyük satın alımına imza attı. İnternet üzerinden sesli görüşme imkanı sağlayan telefon şirketi Skype’yi 8.5 milyar dolara satın aldı. Satış sürecinin tamamlanmasından sonra iki şirketin ürünleri arasında uyum sağlanacak.

Haberin Devamı

ABD’li yazılım devi Microsoft, dünyada milyonlarca insanın kullandığı internet üzerinden konuşma imkanı veren telefon şirketi Skype’yi 8.5 milyar dolara satın aldı. 36 yıllık tarihinin en büyük satın alımını yapan Microsoft, Skype’yi şirket bünyesinde yeni bir bölüm olarak konumlandıracak. Skype CEO’su Tony Bates de bu bölümüm başkanı olarak görevine devam edecek. Anlaşma her iki şirketin yönetim kurulu tarafından da onaylandı.

Küresel genişleme

Microsoft CEO’su Steve Ballmer, “Skype dünyanın her yanında milyonlarca kişi tarafından sevilen bir fenomendir. Birlikte eş zamanlı iletişimin geleceğini yaratacağız ve insanlar aileleriyle, dostlarıyla, müşterileriyle, iş arkadaşlarıyla her yerden bağlantı kurabilecek” dedi. Skype’ın CEO’su Tony Bates de, “Microsoft ve Skype, yazılım inovasyonu ve ürünleri müşterilere kazandırma vizyonunu paylaşıyorlar. Birlikte Skype’ın global cemaatini genişletme planlarımızı hızlandırabileceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ürünler destekleyecek

Yapılan duyuruya göre satış sürecinin tamamlanmasının ardından iki şirketin ürünleri arasında uyum olacak. Skype, Microsoft ürünleri Windows, Windows Phone, Xbox ve Kinect’i destekleyecek. Microsoft da, Lync, Outlook, Xbox Live üzerinden Skype kullanıcılarını birbirine bağlayacak. Böylece kullanıcılar, telefon şirketleri yerine Microsoft ürünleriyle internet üzerinden çok ucuza telefon görüşmesi yapabilecek. iPhone türü cihazlarda olduğu gibi görüşmeler internet üzerinden görüntülü de gerçekleşebilecek. Halen gelirinin büyük bölümünü Windows ve Office programlarından elde eden Microsoft, Skype’dan sonra şimdi internet üzerinden iletişime ağırlık vereceğini ortaya koydu.

Yıllık konuşma süresi 207 milyar dakika oldu

SKYPE, paylaşım sitesi Kazaa’nın da yaratıcısı olan Estonyalı 5 yazılımcı tarafından geliştirildi. İki İsveçli girişimcinin yatırımıyla da 2003’te kuruldu. Şirketi 2005’te internetteki açık artırma sitesi eBay satın aldı. eBay, satış için bütün hisselere 2.6 milyar dolar verdi. Ancak Skype daha sonra beklenen performansı gösteremedi. Satın almadan dört yıl sonra eBay elindeki Skype hisselerinin yüzde 70’ini 2.75 milyar dolar şirket değeri üzerinden bir grup yatırımcıya sattı. İki yıl sonra ise Microsoft, 2010’da 860 milyon dolar gelir elde eden, 7 milyon dolar zarar açıklayan, 663 milyon üyesi olan ve bunların 8.8 milyonundan abonelik ücreti alan şirkete 8.5 milyar dolar verdi. 2010’da Skype üzerinde 207 milyar dakika konuşma yapıldığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!