Mey İçki'ye Teksaslı ortak

Güncelleme Tarihi:

Mey İçkiye Teksaslı ortak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2006 13:18

Tekel’in alkollü içki bölümünü özelleştirmeden alan Mey İçki’nin hissedarları ile Teksaslı şirket TPG arasında stratejik bir işbirliğini başlatma kararlarını içeren bir anlaşma imzalandı.

Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab konsorsiyumu ile dünyanın önde gelen özel yatırım fonlarından (Private Equity) Texas Pacific Group ("TPG") arasında, tarafların Mey’e ilişkin stratejik bir işbirliğini başlatma kararlarını içeren bir anlaşma imzalandı.

Anlaşmayla Mey’in Avrupa’nın büyük yüksek alkollü içki üreticileri arasındaki yerini daha da sağlamlaştırmasının beklendiği bildirildi.

Anlaşmanın, Rekabet Kurulu’nun ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nun onaylarının alınmasına bağlı olarak bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Mey’in mevcut sermaye ve yönetim yapısı anlaşma tamamlanıncaya kadar değişmeyecek.

Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Doğan, imzalanan anlaşmanın Türk ekonomisinin gelişiminin tüm dünyaca kabul görmesinin ve Türkiye’ye duyulan güvenin güçlü bir göstergesi olduğunu kaydetti. Doğan, "Anlaşma aynı zamanda Mey’in kurulduğu günden bu yana gösterdiği güçlü operasyonel ve finansal performansın bir sonucudur. TPG’nin tüketici pazarındaki tecrübesi ve global ilişkileri Mey’in gelecekteki büyüme ve gelişiminin hızlanmasına yardım edecektir" dedi.

Texas Pacific Group Yönetici Ortağı Stephen Peel da, Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab konsorsiyumu ile Mey’e birlikte yatırım yapma konusunda anlaşmaya vardıkları için mutlu olduklarını dile getirdi. Anlaşmanın Türk ekonomisinin son yıllarda gösterdiği büyük ilerlemenin bir yansıması olduğunu kaydeden Peel, "TPG’nin Türkiye’de yapacağını ümit ettiğim bir dizi yatırımdan ilkini oluşturmaktadır" dedi.

TEXAS PACİFİC GROUP

1992’de kurulan olan bir özel yatırım fonu olan (Private Equity) TPG’nin yönetimindeki portföyünün aktif büyüklüğü 15 milyar doların üzerinde bulunuyor. San Francisco ve Londra’da ofisleri bulunan TPG’nin, kaldıraçlı satın almalar (leveraged buyout), sermaye artırımları, şirket bölünmeleri, ortak girişimler ve yeniden yapılanma faaliyetleri yoluyla kamu ve özel sektör yatırımları konusunda geniş bir tecrübeye sahip olduğu belirtiliyor.

TPG’nin, dünya çapında birçok değişik endüstride markalaşmış tüketici franchiseları (Burger King, Beringer Wines, Ducati), perakende (Punch Taverns, Spirit Group, J.Crew, Neiman Marcus, Debenhams), medya ve iletişim (MGM, Findexa, TIM Hellas), sağlık (Oxford Health Plans, IASIS Healthcare, Quintiles Transnational), teknoloji (ON Semiconductor, MEMC, Lenovo, Seagate), finansal hizmetler (Endurance Specialty Holdings, Fidelity National Information Services), havayolları (Continental, America West), sanayi hisseleri (KRATON Polymers, British Vita, Grohe) ve diğer alanlarda yatırımları bulunuyor.

Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tekel Alkollü İçkiler’in özelleştirilmesi için açılan ihaleyi kazanan Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab konsorsiyumu tarafından 2004 yılının Şubat ayında kurulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!