Mey’e Teksaslı patron geldi yeni yatırım sinyali de verdi

Güncelleme Tarihi:

Mey’e Teksaslı patron geldi yeni yatırım sinyali de verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 00:00

Texas Pasific Group (TPG), Tekel’in alkollü içecek bölümünü iki yıl önce alan Mey İçki’nin çoğunluk hisselerini almak için anlaşma imzaladı. Texas Pacific Group’un (TPG) Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Partner’i Stephen Peel, "Mey İçki, birkaç yıl içinde Türkiye’de yapacağımız bir dizi yatırımın ilki olacak. Tüm piyasayı ve şirketleri gözlüyoruz" dedi.

AMERİKALI özel yatırım fonu şirketi Texas Pacific Group (TPG), Tekel’in içki bölümünü iki yıl önce 292 milyon dolara alan Mey İçki’nin çoğunluk hissesini satın aldı. Rakı ve alkollü içkilerde Türkiye’nin en büyük üreticisi olan Mey’in tamamına 900 milyon doların üzerinde değer biçtiği bbelirtilen Amerikalı TPG, şirkette ne kadarlık hisseyi, kaç liraya aldığının resmi açıklamasını iki ay içinde Rekabet Kurulu ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nun onaylarının tamamlanmasıyla yapacağını açıkladı. Amerika merkezli şirketin yönetimindeki portföyün aktif büyüklüğü 15 milyar doların üzerinde bulunuyor.

YÖNETİM ŞİMDİLİK DEĞİŞMİYOR:

Mey’in mevcut sermaye ve yönetim yapısının da anlaşma tamamlanıncaya kadar değişmeyeceği belirtildi. Texas Pacific Group Yönetici Ortağı Stephen Peel, Mey İçki’nin çoğunluk hissesini satın aldıklarını ifade ederek, çoğunluk hissesi olarak yönetimde bulunacaklarını ancak kısa dönemde yönetimde değişiklik yapmayı düşünmediklerini söyledi. "Mey İçki, Türk şirketi olmaya devam edecek. Sadece sermayesinin bir bölümü Amerikalı olacak" diyen Peel, fon şirketi olarak satın aldıkları firmaları 4-10 yıl ellerinde tuttuklarını daha sonra ya sattıklarını ya da halka açtıklarını kaydetti. Peel, çok uzun vadede Mey İçki’nin halka açılacağı bilgisini vererek, bu kadar miktarda Türkiye’de yatırım yapan ilk özel fon yatırım şirketi olduklarına dikkat çekti.

YATIRIMLARIMIZIN İLKİ:

Mey İçki’nin her yıl Avrupa’da satın almayı düşündükleri 4 şirketten biri olduğunu aktaran Peel, "Duruma bakıyoruz. Mey İçki, Türkiye’de birkaç yıl içinde yapacağımız bir dizi yatırımın ilki olacak. Tüm piyasa ve şirketleri gözlüyoruz. Ekonomik büyümeye katkısı olan sektörlerdeki şirketlerle ilgileniyoruz. Tüketim ve bankacılık sektörü ilgimizi çekiyor" diye konuştu.

BÜYÜME İLGİMİZİ ÇEKTİ:

Peel, Türkiye’nin son üç yılda ekonomisinin düzelmesi ve Avrupa’da en hızlı büyüyen ülke olması nedeniyle ilgilerini çektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de ekonomik yatırım için uygun ortam var. Pazara girmeden önce McKinsey danışmanlık firması ve bir pazar araştırma firmasına araştırma yaptırdık. Değerlendirme sürecinin ardından tüketim açısından güçlü markalar olduğunu gördük ve Mey’e yatırım yaptık."

Dağıtım kanallarına bağlı marka yönetimini biliyoruz

TEXAS Pacific Group (TPG) Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Partner’ı Stephen Peel, özel yatırım fon şirketi olarak neden azınlık hissesinde kalmayıp, Mey’in çoğunluk hissesini satın aldıkları yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı: "Tüketim ve içkiye biz küresel olarak yatırım yapıyoruz. Daha önce Foster’in Berringer markasına yatırım yapmıştık. Dağıtım kanallarına bağlı markaların yönetimini iyi biliyoruz. Mey’in hissedarları da şirketi içki firmasına satsalar o zaman sektörden çıkmak zorunda kalırlardı. Bu şekilde Mey’i gelecekte büyüteceklerinin farkına vardılar."

Yorgancıoğlu: Mey’e biçilen değer gurur verici

MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, daha önce ANKA’ya açıklamada, Mey İçki’ye 1 milyar dolarlık değer biçilmesini gurur verici bulmuştu. Yorgancıoğlu şunları söylemişti: "Her gün bir yabancı gelip Türkiye’de bir şeyler alıyor. Büyük ilgi var. Bunları birleştirdiğimiz zaman şirketimizin değerinin artmış olduğunu düşünüyorum. Mey için yazılan ’900 milyon dolarlık’ değer ’biraz spekülatif’. Bunu bir yerde bize basının da biçtiği bir değer olarak düşünüyorum. Gerçek değer araştırması yapmadık."

Mey: TPG başka pazarlara ulaşmamızda köprü olacak

MEY
İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, ortaklığın tamamlanmasından sonra ilk hedeflerinin sektördeki liderliği devam ettirmek olduğunu belirterek, "Texas Pacific Group’un dünyada birçok pazar ve ülkede ortaklıkları var. Mey olarak bulunmadığımız ülkelere ulaşmamız için köprü olacak. Geçen yıl iki katına çıkarttığımız ihracatımızı artıracağız. Markalarımızı dünyaya açacağız" şeklinde konuştu.

TPG’nin portföy büyüklüğü 15 milyar doların üzerinde

1992
yılında kurulan özel yatırım fonu Texas Pacific Group’un (TPG), yönetimindeki portföyün aktif büyüklüğü 15 milyar doların üzerinde. San Francisco ve Londra’da ofisleri bulunuyor. Kaldıraçlı satın almalar, sermaye artırımları, şirket bölünmeleri, ortak girişimler ve yeniden yapılanma faaliyetleri yoluyla kamu ve özel sektör yatırımları konusunda geniş bir tecrübeye sahip. TPG, dünya çapında birçok değişik endüstride markalaşmış tüketici franchiseları (Burger King, Beringer Wines, Ducati), perakende (Punch Taverns, Spirit Group, J.Crew, Neiman Marcus, Debenhams), medya ve iletişim (MGM, Findexa, TIM Hellas), sağlık (Oxford Health Plans, IASIS Healthcare, Quintiles Transnational), teknoloji (ON Semiconductor, MEMC, Lenovo, Seagate), finansal hizmetler (Endurance Specialty Holdings, Fidelity National Information Services), havayolları (Continental, America West), sanayi hisseleri (KRATON Polymers, British Vita, Grohe) ve diğer alanlarda yatırımları bulunuyor.

’Teksaslı’ olarak anılmak istemiyorlar

TEXAS
Pacific Group (TPG), Teksaslı ve Amerikalı olarak anılmak istemiyor. Şirket yetkilileri, bütün dünyada milyarlarca dolarlık fonları bulunduğu için küresel şirket olarak lanse edilmek istediklerini dile getiriyor. TPG’nin yatırımlarının yüzde 50’si ABD dışında bulunuyor. Yatırımların yüzde 35’i Avrupa’da, yüzde 15’i Asya’da yer alıyor. Şirket 1996’dan beri Avrupa’da 20’ye yakın yatırım yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!