Mevduata Güvence Sınırı 2 yıl süreyle hükümette

Güncelleme Tarihi:

Mevduata Güvence Sınırı 2 yıl süreyle hükümette
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 18:07

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamını ve tutarını belirlemeye ilişkin TMSF'ye verilen yetkilerin, 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasını içeren önerge kabul edildi.

Haberin Devamı

Komisyonda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerinde, AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu ile AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay tarafından, mevduata ilişkin düzenleme içeren ve tasarıya yeni madde eklenmesini düzenleyen önerge verildi.

MALİYE BAKANI KÖRFEZ SERMAYESİNİ ADRES GÖSTERDİ

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yasanın gerekçesi şu sözlerle anlattı:
“Birçok Avrupa ülkesi ABD de dahil kendi mevduatına garanti vermeye başladı. Önce İrlanda verince AB ülkeleri dedi ki ‘Haksız rekabet getiriyorsun.’ Özellikle İngiltere çok tepki gösterdi. İrlanda’da dedi ki kendi politikamız. Sonra İngiltere, Almanya, İsveç, Danimarka, İzlanda, Yunanistan, Avusturya, İspanya, Fransa verdi. Türkiye eski Türkiye değil. Mal ve Hizmetler ve sermaye hareketleri global ekonomiye entegre haksız rekabeti önlemek için hükümet bunu yapmalı yoksa şu anda bankacıların bizden böyle bir isteği yoktur. Burası çok önemli daha yeni Bankalar Birliği ile konuştum böyle bir talepleri yok. Ama haksız rekabete karşı da Türkiye’nin kendisi koruması lazım. Bu mesuliyeti göğüsleyecek olan hükümettir. Sınırlı verir sınırsız verir ya da hiç vermez şu anda bilemiyorum hükümetin kararı nedir. Hızlı bir süreçle karşı karşıyayız. Bakıyorsunuz gözünün önünden adamın parasını almış gidiyor. Buna da razı olmamız mümkün değil. Hem komşu ülkelerden Türkiye’ye gelecek paralar da var.”

YETKİ 2 YIL BAKANLAR KURULU'NDA OLACAK

Haberin Devamı

Kabul edilen önergeye göre, Bankacılık Kanunun 63. maddesinin 3. fıkrasında sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamını ve tutarını belirlemeye ilişkin TMSF'ye verilen yetkiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılacak.

Bakanlar Kurulu, bu süre içerisinde tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonunun yanı sıra, sigortaya tabi olacak diğer mevduatın ve katılım fonlarının kapsamını ve/veya tutarını ve sigorta kapsamı dışında tutulacak mevduat ve katılım fonlarının niteliğini belirlemeye de yetkili olacak.

Haberin Devamı

Bu teklif Ankara kulislerinde, "hükümetin mevduata güvence yetkisini kendi üzerine alarak, piyasalardaki gidişata göre bunu kullanacağını gösterip, yatırımcılara pozitif bir gönderme yapıyor" diye yorumlandı.









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!