Mevduat artık cazip değil

Güncelleme Tarihi:

Mevduat artık cazip değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2013 00:00

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, tüm dünyada düşük faiz ortamının bir süre daha devam edeceğini belirterek, “Bu durum Türkiye’ye de yansıyor. Düşük faize bizim de alışmamız ve yaşamayı öğrenmemiz gerekecek. Zaten mevduatın çekiciliği de azaldı” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılsonu tahmininde değişikliğe gitmeyerek, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. İstanbul’da düzenlediği “2013 Nisan Enflasyon Raporu’na ilişkin toplantıda, dünyadaki düşük faiz ortamının bir süre daha devam edeceğini belirten Başçı, “Son katıldığımız uluslararası toplantılarda ve kendi içimizde yaptığımız analizlerde düşük faiz ortamının uzun bir süre daha bizimle birlikte olacağını öngörüyoruz. Tam güvenilir olarak görülen ülkelerde 10 yıl vadeli hazine kıymetlerinde eksi beklenen reel getiri söz konusu. Parasal genişleme bir süre daha kullanılacağı için düşük faizli dünyaya bizim de alışmamız gerekecek” dedi.

Haberin Devamı

UZUN VADELİ ARAÇLAR

Türkiye’de de kısa vadeli reel faizlerin şu anda hafif eksi bölgede bulunduğunu belirten Başçı şunları söyledi: “Bununla yaşamayı öğreneceğiz. Çekiciliği azalan mevduattan negatif getiri elde edilmesi nedeniyle yatırımcılar mesela bireysel emeklilik sistemini alternatif çözüm olarak düşünebilir. Eğer artı getiri isteniyorsa uzun vadeli yatırım yapmak, tasarruf yapmak gerekecek. Bu, iyi midir kötü müdür bunu tartışmıyorum. Fakat bu bir vaka. Bununla yaşamak durumundayız.”

ORTAMIN AJANTAJI

Başçı, dünyada şu anda düşük faiz ve bol likidite dönemi yaşandığını ve bunun tarihte daha önce hiç yaşanmadığını belirterek, bu durumun Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bazı avantajlar sağladığı gibi bazı riskleri de beraberinde getirdiğini anlattı. Avantajları kullanırken, risklerden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini ifade eden Başçı, şöyle konuştu: “Türkiye’de ülke olarak net borçluyuz, net alacaklı değiliz. Dolayısıyla faiz oranlarındaki düşüş firmaların, tüketicilerin borçluluğunda bir azalmaya ve hafiflemeye neden oluyor. Riskler nedir? Bunun cazibesine kapılıp aşırı borçlanma yoluna gitmektir. Aşırı borçlanma yoluna gitmek çok kısa vadede fark edilmeyen ama orta ve uzun vadede kendisini gösteren bir takım riskleri var. Bu risklerin iyi yönetilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Büyüme geçen yıla göre daha iyi olur

BÜYÜMEYLE ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdem Başçı, ilk çeyrekte büyümede hafif toparlanmanın görüldüğünü belirterek, “Geçen senenin büyümesine göre bu yıl daha fazla bir büyüme oranıyla yılı tamamlayabileceğimizi oldukça güvenli bir şekilde söyleyebiliriz. Ne kadar yüksek olacağını hep birlikte bekleyip görelim. Sayısal bir tahmin veya rakam zikretmeyeyim. Zaten Hükümetle birlikte bir çalışma yürütülüyor. Yeni bir plan dönemine giriyoruz. 2014 yılında başlayacak plan çalışması söz konusu. Bunun sonuçlarını bekleyip oradaki rakamlara itibar edersek daha iyi olur” dedi.Ticari krediye ek avantaj için

Haberin Devamı

BDDK karar verecek

ERDEM Başçı, kredi faizlerinde düşüşün yansımalarının başladığını belirterek, şu anda zaten tüketici kredileri ile ticari kredilere farklı bir muamele yapıldığını kaydetti. Başçı, şunları kaydetti: “BDDK’nın daha önce alınmış bir kararı çerçevesinde özellikle ihtiyaç kredisi sınıfında risk ağırlıkları, kısa vadeliler için yüzde 150 daha uzun vadeliler için yüzde 200 olarak uygulanıyor. Küçük ve orta boy işletmeler de dahil ticari kredi faizleri için uygulanan risk ağırlıkları yüzde 75. Burada farklı muamele olduğu için bunlar maliyet unsuru olarak zaten yansıyor. BDDK Başkanımızın yakın zamanda ‘yatırım ve ihracat ile ilgili kredilere ilave avantaj sağlanması söz konusu olabilir’ gibi bir açıklaması olmuştu. Bunu takip edelim. BDDK’nın görev sahasına giren bir konu bu”.

Haberin Devamı

Petrol fiyatı tahmin düşürdü

ENFLASYON tahminlerini ve politika duruşlarını makrofinansal riskleri gözeterek oluşturduklarını vurgulayan Başçı, tahminlerinin, bir yandan enflasyonun yüzde 5’lik hedefe yakın gerçekleşmesini, diğer yandan ekonominin dengeli büyümesini gözeten bir yaklaşımı yansıttığını kaydetti.Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişiklik olmasa da, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen hızlı artışlar nedeniyle enflasyon patikasını kısa vade için bir önceki Rapor’a kıyasla yukarı yönlü güncellediklerini dile getirdi.Ocak Enflasyon Raporu’nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında ithalat fiyatlarının öngörülerinden düşük gerçekleştiğini ifade eden Başçı, “Özellikle yakın dönemde emtia fiyatlarında beklenenin ötesinde bir gerileme olduğunu gördük. Gıda fiyatlarının yıllık artış oranını bir önceki Rapor;da olduğu gibi yüzde 7 olarak koruduk. Bu raporda, petrol fiyat varsayımımızı 108 ABD dolarından 103 ABD dolarına indirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mevduat artış hızı düşecek

ERDEM Başçı, döviz rezervlerindeki artışın dış borçlarına karşı stabilizasyon görevi gördüğünü ifade etti. Bankaların bir numaralı fon kaynağının mevduat olduğunu söyleyen Başçı, şunları kaydetti: “Türk Lirası’nda mevduatlardaki artış hızına baktığımızda yaklaşık yüzde 15’in biraz üzerinde bir artış görüyoruz. Bu yüzde 15’in üzerindeki artış hızı önümüzdeki dönemde kendiliğinden aşağıya gelecektir. Mevduatların çekiciliği de azaldığından eskisi gibi çok yüksek yüzde 15’ler gibi mevduat artışı görmeyeceğiz.”

Kredi büyümesi yüzde 15’i aştı

YIL sonunda yüzde 15’lik kredi artış oranının çok rahat görülebileceğini söyleyen Başçı, şöyle devam etti: “Çünkü mevduat artış hızı büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda kademeli bir şekilde aşağıya doğru gelecek ve en önemli kanal mevduat olduğu için onunla birlikte krediler de aşağıya doğru gelecektir. Burada yüzde 15’lik referans, hedef değil zaten, dolayısıyla hedef olmadığı için, bu bir referans olduğu için kendiliğinden esnek. Şu anda biz iyi zamanlardayız krediler açısından, sermaye akımları açısından iyi zamanlardayız. İyi zamanlarda olduğumuzu nasıl anlıyoruz? Yüzde 15’in üzerinde bir kredi büyümesi var. İleride eğer kötü zamanlar gelir de yüzde 15’in altında bir kredi büyümesi olursa o zaman da elimizdeki araçlarla kredileri destekleyici, büyümeyi destekleyici anlamda bir adım da atabiliriz. Bu son derece esnek ve döngü karşıtlı, döngüleri yumuşatıcı bir politika. Kredi büyüme hızı bizim sürdürülebilir diye düşündüğümüz referans değeri yüzde 15’in üzerinde olduğu müddetçe bu tür adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Alt-üst bantta değişim olmayacak

FAİZ koridorunun alt ve üst sınırına ilişkin Erdem Başçı, “Burada yaptığımız şey aslında faiz oranlarındaki esneklik ile döviz kurlarındaki aşırı oynaklığı yumuşatmaktır. Ne zaman döviz rezervlerinde ciddi artış görüldü, ne zaman ki rezerv opsiyon mekanizması kademeli olarak devreye girdi o kadar büyük bir faiz oynaklığına ihtiyacımız kalmadı dolayısıyla biz de onu kademeli olarak indirdik. Politika faizinden 1 puan aşağı 1.5 puan yukarı yönlü esneye biliyor. Bundan sonra artık bunu değiştirme niyetimiz yok. Ama eğer gerekirse bir değişiliklik yaparız.”

Altın ve döviz kaybettirdi

TÜRKİYE Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, birlik tarafından hazırlanan “Yatırımcı Hakları” çalışmasının tanıtımında 20-25 yıl altın ve dövizin reel olarak Türk yatırımcısına büyük zarar ettirdiğini, en iyi kazancı sağlayan Hazine bonolarına ise itibar edilmediğini ifade etti. Köksal, “Borsada yabancı kazandı, yerli kaybetti maalesef. Yerli yatırımcı ağırlığını artırmamız lazım. Bunun için de BES bize çok önemli bir fırsat veriyor. Oradaki devlet katkısı yatırımcıyı bilinçlendirmek için çok önemli bir adım.”

Büyüme geçen yıla göre daha iyi olur

BÜYÜMEYLE ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdem Başçı, ilk çeyrekte büyümede hafif toparlanmanın görüldüğünü belirterek, “Geçen senenin büyümesine göre bu yıl daha fazla bir büyüme oranıyla yılı tamamlayabileceğimizi oldukça güvenli bir şekilde söyleyebiliriz. Ne kadar yüksek olacağını hep birlikte bekleyip görelim. Sayısal bir tahmin veya rakam zikretmeyeyim. Zaten Hükümetle birlikte bir çalışma yürütülüyor. Yeni bir plan dönemine giriyoruz. 2014 yılında başlayacak plan çalışması söz konusu. Bunun sonuçlarını bekleyip oradaki rakamlara itibar edersek daha iyi olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!