Metal işçisine avans ödenecek

Güncelleme Tarihi:

Metal işçisine avans ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

Toplamda 160 bin işçiyi ilgilendiren metal sektöründeki toplu sözleşme görüşmelerinde tarihi bir ilk yaşandı.

Haberin Devamı

Toplu sözleşmelerde işverenleri temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS),  görüşmelerin belli bir süreç içinde sonuçlanacağını belirterek, çalışanlara “avans” ödeme kararı aldı. Aralarında Ford, Arçelik, Mercedes, Bosch, Erdemir, Borusan gibi firmaların da bulunduğu metal sektöründeki toplu sözleşme görüşmeleri, özel sektördeki en büyük toplu sözleşme niteliği taşıyor.

Avans talebi işçilerden geldi. Talebi olumlu değerlendiren MESS, tarihinde ilk kez avans ödenmesine karar verdi. MESS’den yapılan açıklamada, 1 Eylül 2023’ten geçerli olacak yeni dönem toplu iş sözleşmesi sürecinde müzakerelerin yaklaşık 4-5 ay devam edebildiği, bu nedenle çalışanlara destek olunmasının amaçlandığı belirtildi.

TALEPLER AÇIKLANDI

145 bin işçiyi temsil eden Türk Metal Sendikası geçtiğimiz günlerde taleplerini açıklamıştı. Sendika ilk olarak 65 TL’nin altında olan saatlik ücretin 65 TL’ye çekilmesini talep ediyor. Daha sonra, tüm saat ücretlerine sözleşmenin ilk altı ayını oluşturan eylül-şubat dönemi için yüzde 80 zam istiyor. Ayrıca 20 yılla sınırlı olmak üzere her kıdem yılı için ücretlerde 3 TL artış ve sosyal haklarda yüzde 150 artış da sendikanın talepleri arasında. Tüm bu kalemlerle birlikte sözleşmenin ilk 6 ayı için toplam istenilen artış tutarı yüzde 119.05 olarak belirlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!