Meslek liselerine istihdam hedefli yeni modeller

Güncelleme Tarihi:

Meslek liselerine istihdam hedefli yeni modeller
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 07:00

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesi mezunlarının istihdamının kolaylaştırılması için dört yeni programı hayata geçiriyor. ‘Bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ başlıklarını taşıyan yeni modeller gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. 

Haberin Devamı

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde fırsat eşitliğini karşılamaya ve erişimi kolaylaştırmaya yönelik yeni uygulamanın detaylarını anlattı. Karagöz, “Yeni modellerle mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kendini yenilemesi, değişen ve dönüşen sistemlere entegre olması, sektörün talep ettiği nitelikli işgücü ihtiyacını karşılaması, öğrencilerin istihdam edilmelerinin kolaylaştırılması sağlanmış olacak” dedi.

İşte Karagöz’ün verdiği bilgiler çerçevesinde dört modelin kısa tanıtımı:

Bölge Okulu: İşletmelerin yoğun olduğu yerlerde ve pansiyonlu olacak. İşletme eğitimine tam erişemeyen 11’inci sınıflardaki öğrenciler için bölge okullarında yeni kontenjanlar açılacak.

İhtisas Okulu: Meslek liselerinde 53 alanda 114 dalda eğitim veriliyor. Bu alanlar içinde mesleki kümelenmeler oluşturarak ‘ihtisas’ okulları hayata geçirilecek. İhtisas okullarında aynı zamanda Ar-Ge faaliyetleri de yürütülecek.

Haberin Devamı

Sektör İçi Okul: Bu okullarda üretim kabiliyeti çok güçlü ve kapasitesi büyük işletmelerin üretim altyapısıyla meslek ve teknik eğitim süreci buluşturulacak. 9 ve 10’uncu sınıf öğrencileri işletmenin içinde açılmış okulda eğitim alacaklar. 11 ve 12’inci sınıfta ise o işletmenin üretim hattına dâhil olacaklar.

Sektöre Entegre Okul: Bu modele meslek liselerinin 11 ve 12’inci sınıf öğrencileri dahil olacak. Bölge okulu ve sektöre entegre okul programında, okulun bulunduğu kayıt alanı dışındaki diğer mesleki ve teknik eğitim veren liselerde öğrenim gören ve 10’uncu sınıfı tamamlayan belli niteliklere sahip öğrencilerin nakil ve geçişleri yapılacak. Sanayinin az geliştiği bölgelerdeki öğrencilerin parasız yatılılık imkânlarından yararlandırılarak sanayisi gelişmiş bölgelerde eğitim almalarının yolu açılmış olacak.

BAKMADAN GEÇME!