Mermercinin en büyük pazarı Çin oldu, fuardaki piyangodan iki adet Cherry Tiggo çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Mermercinin en büyük pazarı Çin oldu, fuardaki piyangodan iki adet Cherry Tiggo çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2009 00:00

Türk doğaltaş ihracatçısı krizli aylarda bile ihracatını artırdığı ve en çok ihracat yaptığı ülke haline gelen Çin’e daha büyük sempati duyuyor. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Çin olmasa biz bu krizde batardık, pek çok ocak ve fabrika kapanırdı” dedi ve 5 Kasım’da açılacak Naturel Stone Fuarı’nda çekilişle iki adet Cherry Tiggo 3 Lusso 4x4 otomobil hediye edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İSTANBUL Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türk doğaltaş sektörünün krizli yılda Çin sayesinde ayakta kalabildiğini ve bu nedenle Çin hakkındaki olumsuz düşüncelerinin büyük ölçüde değiştiğini söyledi. İhracatçılar olarak bu nedenle “Çin açılımı” yapma kararı aldıklarını anlatan Kahyaoğlu, “Çin olmasa biz bu krizde batardık, pek çok ocak ve fabrika kapanırdı. Çin’in baş harflerinden slogan yaptık. ‘Çin İhracatımızın Number one’ı oldu. 5 Kasım’da açılacak 6’ncı Uluslararası Mermer Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Naturel Stone Fuarı’nda da 1 katılımcı ve 1 ziyaretçiye çekilişle Çin malı Cherry Tiggo 3 Lusso 4x4 otomobil hediye edeceğiz. Parayı Çin’den kazandık, biz de onlara böyle bir jest yapmayı düşündük” dedi.
Bozuk taşları bile alıyorlar
Çinli alıcıların Türkiye’deki ocaklardan bozuk taşları bile satın aldığını ve çok da iyi fiyat ödediklerini söyleyen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Çünkü Çinliler bu taşları bile tamir edip kullanıyorlar. Bizim ABD’ye işlenmiş satış fiyatımızdan daha iyi fiyata Çin’e bloksatışyımız var. Bundan sonra Çin’den korkmak yerine Çin’e neler satabiliriz bunun için çalışmalıyız. Türkiye, Çin’in Avrup’ya, Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine açılan kapısı olabilir” diye konuştu.
İhracatta 2007’ye döndük
Ali Kahyaoğlu, kriz nedeniyle ihracat rakamlarının 2007 yılı rakamlarına döndüğünü ifade ederek, “Son 8 yılda hep yüzde 20-25 artışlara alışmıştık. Şu anda sudan çıkmış balık gibiyiz ama 2010 yılında yükseliş bekliyorum” dedi. Doğaltaş sektörü ihracatının 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 azalarak 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kahyaoğlu, aynı dönemde Çin’e yapılan ihracatın ise yüzde 6.3 arttığını belirtti. ABD’ye yapılan ihracatta ise yüzde 38’lik bir düşüş yaşandı. Libya’ya yapılan ihracat ise yüzde 160 yükseldi.
Verona’ya İMİB götürecek
İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Birlik olarak fuar organizasyonundaki başarılarımız, sektörümüzde dünyanın 1 numarası olan Verona fuarcılığın dikkatini çekti. Bize ulaştılar ve önümüzdeki yıldan itibaren o fuara Türkiye’den milli katılımı bizim organize etmemizi istediler” dedi.

Haberin Devamı

Naturel Stone fuarına yabancı ilgisi büyük

Haberin Devamı

CNR Fuar Merkezi’nde 5-8 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 6’ncı Uluslararası Mermer Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Naturel Stone Fuarı’nda da krize karşın bu yıl katılımcı sayısı ve metrekare bazında küçülmedi. Bu fuara yabancı alıcıların da büyük ilgisi var. Fuar bu alanda dünyanın en büyük ikinci fuarı olma özelliğini taşıyor. Mermer, traverten, granit gibi doğaltaş çeşitleri blok, plaka ve karo halinde görücüye çıkıyor. Geçen yıl 45 yabancı firma katılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!