Mermerciler kepenk kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

Mermerciler kepenk kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 11:21

İHRACATÇILAR dövizdeki baskının ve istihdamdaki kamu yükünün kaldırılmasını isterken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, mermer rezervi bakımından Türkiye'de üçüncü gösterilen Denizli'de 4 ihracatçı firmanın kapandığını açıkladı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ekonomideki olumsuz şartların devamı halinde 2007 yılında ihracat şehitleri verilme tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Türkmenoğlu'nun bu sözlerinin ardından Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye'de mermer rezervi bakımından üçüncü gösterilen Denizli'deki 4 doğaltaş ihracatçı firmanın kapandığını açıkladı. Türkiye'de döviz kurunun baskı altında olması nedeniyle maliyetlerin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Erdinç, “Karlılıklarda önemli bir düşüş var. Çok büyük bir rekabet başladı. Firmalarımızın büyük çoğunluğu ABD'ye ihracat yapıyor. Fiyatlarda çok büyük düşme oldu. Maliyetlerin altında satış yapılıyor. Bu durumda nereye kadar dayanabiliriz bilemiyorum” dedi.

AÇMAZA GİRMEYE BAŞLADI
SANAYİ VE İHRACATÇILARIN ŞİKAYETLERİ
* YTL aşırı değerli
* Enerji maliyetleri çok yüksek
* İstihdam üzerindeki kamu yükleri
* Kurda istikrarsızlık
* Döviz baskısı
* Yatırımın önündeki bürokratik engeller
* Kayıtdışılık

DENİZLİ TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ

Mermer rezervi yönünden Denizli, Türkiye'de toplam mermer rezervi bakımından Balıkesir ve Afyonkarahisar'dan sonra sonra üçüncü sırada gösteriliyor. Denizli'de 552 milyon metreküp mermer rezervi bulunduğu, mermercilik faaliyetlerinin tekstilden sonra alternatif bir yatırım haline geldiğine dikkat çekiliyor.


Madencilik sektörünü Türkiye'nin parlayan yıldızı olarak gösteren Erdinç, “Girdilerimizin yüzde 90'ı yerli. Girdi maliyetlerimiz de çok yüksek. Türkiye'de binin üzerinde mermer fabrikası var. Bunlar yaşam mücadelesi veriyor. Rekabette var. Açmaza girmeye başladık. Para kazanamıyoruz. Bu nedenle firmalarımız tefecilere gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu. Sektördeki ocakların büyük değerlerde olduğuna dikkat çeken Erdinç, “Bankacılık sektörü bunları teminat olarak kabul etmiyor. Madenciler de bu nedenle gayrimenkul alıp, bunları teminat olarak göstermek zorunda kalıyor. Çünkü sahalara hiçbir şekilde kredi verilmiyor” dedi.

PETROLDE VERGİ SIFIRLANSIN

Madencilik sektöründe kullanılan petrolde Özel Tüketim Vergisi'nin sıfırlanmasını istediklerini ifade eden Erdinç, “Bazı sektörlere uygulanan destek politikasının bize de uygulanmasını istiyoruz. Biz devletten sadece destek bekliyoruz. Ocaklarda kullanılan petrole bile bu indirim sağlansa sektör kendine çeki düzen verebilir. İhracatçıları önümüzdeki günlerde zor günler bekliyor” dedi.

YATIRIM İKLİMİ DÜZELTİLMELİ

Denizli Madenciler ve Mermerciler Odası Başkanı Samet Gündüz, ekonomideki genel şartların, yatırım ikliminin düzeltilmediği müddetçe kapanan ocakların, ihracatçı firmaların sayısının artabileceğine dikkat çekti. Denizli'de 72 ocak, 90 mermer fabrikası bulunduğunu belirten Gündüz, sanayici ve ihracatçıların durumlarından memnun olmadığını vurguladı. Buna rağmen 2005 yılı 830 milyon dolar ihracat rakamlarını, 2006'nın ilk 11 ayında 930 milyon dolara çıkardıklarına işaret eden Gündüz, “Yıl sonunda 1 milyar doları geçeceğiz. Ama yatırım iklimi düzeltilmeli. Yatırımcının dengesi alt üst oluyor” diye konuştu.

ALTYAPI TAMAMLANMALI

Gündüz, Denizli'deki bölgesel sıkıntılara dikkat çekti. Gündüz, “Denizli İzmir Alsancak Limanı arasındaki tren yolu yük taşımacılığına uygun değil. Karayolu ile bir metrekaresini 35 cente taşıdığımız mermeri, tren yoluyla 13 cente taşıyabiliriz. Ayrıca Denizli'de konteyner yükleme-boşaltma tesisi kurulmalı” dedi. Denizli'nin teşvikli il kapsamına alınmadığını, buna karşılık komşu iller Afyon ve Uşak'ın teşvik kapsamında olduğuna değinen Gündüz, “En büyük şanssızlığımız teşvik kapsamında olmayıp, komşularımızın olması. Yatırımcı bu illere giderek teşvikten yararlanabiliyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!