Merkezler indirimde temkinli

Güncelleme Tarihi:

Merkezler indirimde temkinli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 07:00

Bu hafta gözler üç önemli merkez bankasına çevrildi. Piyasa yılın son faiz kararını açıklayacak olan Fed, ECB ve BoE’nin gelecek dönemde faiz indirimlerine kapı aralayacağı konusunda iyimser ancak Fed’in bu iyimserliği kıracak sert mesajlar vermesi bekleniyor. Uzmanlar faizdeki beklentileri Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Piyasalar bu hafta üç merkez bankasının açıklayacağı faiz kararlarının etkisiyle kritik bir dönemece girdi. Yarın ABD Merkez Bankası (Fed), 14 Aralık’ta İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve 15 Aralık’ta da Avrupa Merkez Bankası (ECB) yılın son faiz kararını açıklayacak.
Beklentileri Hürriyet’e değerlendiren uzmanlara göre, dünya merkez bankaları gevşeme sinyalleri vermek için ‘izle-gör’ dönemine girdi ve üç banka da bu haftaki toplantılarda faiz değişikliğine gitmeyecek. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrasında yapacağı açıklamalarla ‘faiz indirimleri konusunda iyimser olan piyasayı kendine getirecek sert mesajlar verebilir.’ Bu açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken, bu oynaklıkta bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin de etkili olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘İYİMSERLİĞİ TÖRPÜLER’

Gedik Yatırım Başkonomisti Serkan Gönençler, “Üç merkez bankasının faiz toplantılarına ilişkin beklentilerde piyasaların aşırı iyimser olduğunu düşünüyorum. FED bu toplantıda faizlerde herhangi bir değişikliği gitmese de şahin tonda kalmaya devam edip piyasadaki aşırı iyimserliği törpülemeye yönelik mesajlar verecektir. Bu da piyasadaki olumlu risk iştahında bir miktar bozulmaya yol açabilir” dedi.

‘FAİZ İNDİRİMİNE MECBURLAR’

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci de piyasanın merkez bankalarından artık gevşeme sinyallerinin gelmesini beklediğini ancak Powell’ın piyasanın bu iyimserliğini kırmaya yönelik mesajlar vereceğini düşünüyor. Çitilci, “Piyasa Fed’den mart ayındaki toplantıda yüzde 50 oranında faiz indirimi bekliyor. Fed bunu kırmaya çalışıyor” dedi. Ancak Çitilci, mevcut koşullarda merkez bankalarının daha fazla faiz artırımlarına gidemeyeceğini de ekliyor: “Şu an dünyada faizler yüksek faizler, büyümeler dipte. Düşük büyüme ve düşük istihdamı toparlamak için merkez bankalarının genişlemek zorunda kalacaklarını düşünüyorum. Çünkü işin sosyoekonomik boyutu da var; hanehalkının refahını sağlamak zorundalar. Covid öncesi piyasa dinamikleri bambaşkaydı, Covid sonrası fabrika ayarları bozuldu. Dünyada faiz indirimleri başlayınca Türkiye’de de 2024’ün ikinci yarısından itibaren faiz indirimleri başlayacaktır, büyümeye pozitif yansımaları da satın alınmış olacaktır. Hem Fed hem ECB hem de TCMB faiz indirimini kovalamanın zamanlamasında.”

Haberin Devamı

RALLİ BEKLENTİSİ

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş da Fed’den şahin açıklamalar bekliyor.

“Fed üyelerinden şahin açıklamaların gelmesine neden olacağını düşünmekteyiz” diyen Yavaş, “Powell’ın temkinli ve risklere vurgu yapan bir konuşma yapmasını bekliyoruz. Fakat Fed’in piyasanın faiz indirimi beklentilerini görmezden gelmemesiyle bir ralli görebiliriz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE SERMAYE AKIŞINI HIZLANDIRABİLİR

Küresel piyasalar bu beklentilerle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, yurt içi piyasaları neler bekliyor?

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Etem Öztekin’e göre, Fed ve ECB tarafındaki beklentilerin, yapılacak açıklamalarla desteklenmesi halinde gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı artarak devam edebilir.

Haberin Devamı

Öztekin, Türkiye özelinde ise yüksek faiz oranları göz önüne alındığında, gelmesi muhtemel yabancı fonunun daha büyük ağırlıkta faiz enstrümanlarına girmesini ve rallinin devamını desteklemesini beklemek gerektiğine dikkat çekti ve ekledi: “Ancak şahsen özellikle Fed’in faiz indirimleri konusunda piyasanın beklediği kadar erken davranmayacağını düşünüyorum.”

DOLAR/TL’DE YENİ REKOR

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken yurt içi piyasalar da yeni haftaya içerideki yoğun veri gündeminin de etkisiyle hareketli başladı. Dün ilk kez 29 TL seviyesini aşan dolar, gün içinde 29.0030 TL’ye yükselerek tüm zamanların zirve seviyesine ulaşırken; sene başında 19.97 seviyesinde olan Euro/TL ise dün 31.23 TL’ye yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!