Merkez’den enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

Güncelleme Tarihi:

Merkez’den enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 07:00

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Mücevher İhracatçıları Birliği temsilcileriyle altın kotası ve ihracata destek başlıklarının öne çıktığı bir toplantı yaptı. Erkan toplantıda, “2024’te dezenflasyonu sürdürülebilir şekilde başlatacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Mücevher ihracatçıları Birliği’nden (MİB) gelen randevu talebine olumlu yanıt verdi, önceki gün sektör temsilcileriyle uzun bir toplantı gerçekleştirdi. Mücevher ihracatçılarının Birliği Başkanı Burak Yakın liderliğinde katıldığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik de hazır bulundu. Toplantıda Burak Yakın ve birliğin yönetim kurulu üyeleri, sektörün mevcut durumu ve sorunlarıyla raporun sunumunu yaptı.

YOL HARİTASINDAN SAPMAK YOK

250 binden fazla kuyumcuyu yakından ilgilendiren konuların masaya yatırıldığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, hükümet olarak makro dengeleri tesis etmekle işe başladıklarını ve önlemlerin reel sektör üzerindeki yan etkilerini titizlikle takip ettiklerini vurguladı. Çelik, gerekli önlemleri alarak ilgili sektörlerin ihracattaki rekabetçi güçlerini geliştirmek istediklerinin de altını çizdi. Sektör temsilcilerinin sorunlarını dikkatle dinleyen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da enflasyon hedefine dikkat çekti. Erkan, “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İHRACATÇI MEMNUN KALKTI

Toplantıda Türkiye’de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğunun altı çizildi. Türkiye’nin bir geçiş sürecinde olduğuna ve bu dönemde finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik makroihtiyati tedbirler uygulandığına dikkat çekilen toplantıda ekonomi yönetimi, mücevher ihracatçıları gibi üretici kesimlerin desteklemeye devam edileceğini vurguladı.

MİB Başkanı Burak Yakın ise toplantı notlarını paylaşırken, TCMB Başkanı Erkan’a çözüm odaklı yaklaşımı için sektör adına teşekkür etti. Yakın, “Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan sektörümüzü rahatlatacak ve enflasyona zarar vermeyecek çözümleri toplantı katılımcılarıyla paylaştı. TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla birlikte sorunların en kısa sürede çözümü için yürütülecek çalışmalara yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MERKEZ’DEN BANKALARA YENİ KKM TALİMATI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaştığı düzenlemenin uygulama talimatını bankalara gönderdi. Talimatta, Resmi Gazete’de yayımlanan talimatın detayları yer aldı. Bloomberg HT’nin haberine göre talimatta bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL’ye aylık dönüşüm hedefi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

KKM’den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi. Talimatta katılım bankalarına TL mevduata geçiş hedefi için Nisan 2024’e kadar süre tanındı. TCMB talimatta TL payı hesaplamasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına bakılacağını da ifade etti. Dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefine, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya TL’ye geçişi ya da vadesi gelen dönüşüm hesaplarının en fazla yüzde 10’u kadar olmak üzere gerçek kişiler için açılan yeni dönüşüm hesapları ile ulaşılabilecek.

Haberin Devamı

MB, deprem bölgesinde kredi muafiyetin süresini de 1 Ocak 2024’e kadar uzattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!