Merkez, ‘kriz var’ freni koydu uluslararası fuar 5 şirkete kaldı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, ‘kriz var’ freni koydu uluslararası fuar 5 şirkete kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 00:00

Auto Show Fuarı’yla 2 yılda bir dönüşümlü olarak İstanbul’da düzenlenen ‘Uluslararası Ticari Araç Fuarı’ dernek çatışmasından kurtulmuşken krize yenildi. Bir çok dev marka 3-6 Aralık’ta düzenlenecek fuar için ‘Kriz var’ diyen yurtdışı merkezlerinden onay alamadı. Avrupa’nın ticari araç üssü olan Türkiye’nin en önemli uluslararası fuarının vitrini 5 şirkete kaldı.

GLOBAL krizle mücadele eden Türk otomotiv sektörü, hükümetin ÖTV teşviğiyle otomobil satışında biraz rahatlasa da, ticari araçta ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde üretimi yüzde 42, ihracatı yüzde 47, iç pazar satışları ise yüzde 16 düşen ticari araç sektörü, 3-6 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek ‘Uluslararası Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’yla biraz moral bulacağını umarken bu kez yurtdışından frenlendi. Bir çok uluslararası marka İstanbul’daki bu önemli fuara katılım için ‘Krizde tasarruflu olmalıyız’ diyen yurtdışı merkezlerinden onay alamayınca, fuara katılan firma sayısı yalnızca 5’te kaldı.

3 üretici, 2 distribütör

TÜYAP, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Ticari Araç İthalatçıları Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliğiyle 3-6 Aralık’ta düzenlenecek ‘İstanbul COMVEX, Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’na üretici şirketlerden sadece Ford, Anadolu Isuzu ve Otokar katılırken, ithalatçı firmalardan ise Tata ve Chery yer alıyor. Fuara sadece 5 marka katılınca, fuar komitesi yan sanayi şirketlerine sarıldı.

Geç kalındı

OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer, 2 yılda bir düzenledikleri fuarın uluslararası takvimde yer aldığını, bu yüzden erteleme ve iptal şansının olmadığını belirtti. Tezer, şunları söyledi: “İptal etmek için en geç yılbaşında üyesi olduğumuz OICA’ya (Uluslararası Otomotiv Üreticileri Birliği) bildirmemiz gerekiyor. Yıl sonunda şartların biraz düzeleceğini düşünüyorduk. Ama değişmediği için katılımda sıkıntı yarattı. Herşeye rağmen 8-10 bin metrekare arasında bir alanda fuarı düzenleyeceğiz. ”

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar ise fuarın uluslararası olmasından dolayı merkezlerin Türkiye’deki temsilcilerine onay vermesi gerektiğini belirterek, “Renault olarak onay alamadık. ODD olarak fuarın açılışına katılıp destek vereceğiz.”dedi

Tek fuara inmişti

AUTO Show fuarıyla birlikte 2 yılda bir dönüşümlü olarak düzenlenen ticari araç fuarı 2007 yılında bir başka kriz yaşamıştı. Otomotiv sektörünün iki güçlü derneği OSD ile ODD farklı tarihlerde ithal-yerli olarak iki farklı fuar düzenleyince, sektör büyük sıkıntı yaşamıştı. ODD Başkanlığına seçilen İbrahim Aybar’ın ilk işi ticari araç fuarını OSD’ye bırakmak oldu. Bu yıl bu kriz aşılıp sektörün tek bir fuarda birleşmesine rağmen sektör bu kez de krize yenik düştü.

Haftanın yeni modelleri

ix55’le 4x4’ü üçledi
KORELİ Hyundai’nin lüks SUV (4x4) sınıfında yer alan yeni modeli ix55, 185 bin TL’ye Türkiye’de satışa sunuldu. ix55, Genesis’den sonra Hyundai’nin Türkiye’de satılan en pahalı ikinci modeli oldu. Bu yılın ilk 10 ayında otomobil satışlarında liderliği ele geçiren Hyundai, 4x4 sınıfında Tucson ve Santa Fe’den sonra ix55 ile gücünü artırmayı amaçlıyor. Ön tasarımda xenon farları, kendine özgü ön ızgarası ve kaslı omuzlarıyla dikkat çeken ix55, arka bölümdeki büyük stop lambaları ile egzoz çıkışlarıyla güçlü yapısını ortaya koşuyor. 4 bin 840 milimetrelik uzunluğa, bin 972 milimetrelik genişliğe ve bin 795 milimetrelik yüksekliğe sahip ix55, yarı otomatik şanzımanlı 3.0 litre V6 CRDi turbo dizel motora sahip.

Yeni Cerato büyüdü
KORELİ Kia’nın orta sınıftaki temsilcisi Cerato, yenilenerek 33 bin 9 TL’den başlayan fiyatlarla yollardaki yerini aldı. Yeni Cerato Türkiye’de sedan gövde tipi, 1.6 litre CVVT benzinli motoru ve 3 farklı donanım paketi ile satışa sunuldu. Düz ve otomatik vites seçeneği bulunan 1.6 litrelik CVVT motor 6 bin 300 devirde 126 beygir güç üretiyor. Bir önceki nesil Cerato’dan 30 milimetre daha uzun ve 65 milimetre daha geniş olan yeni Cerato 495 litreyle sınıf ortalamalarının çok üzerinde bir bagaj hacmine sahip.

260 beygirlik Mazda3
MAZDA, orta sınıftaki başarılı modeli ‘Mazda3’ün 263 beygir gücündeki ‘MPS’ versiyonunu 105 bin TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sundu. Tasarım anlamında genel olarak 3 serisinin çizgilerini koruyan Mazda3 MPS, hatlarındaki küçük detaylarla, sahip olduğu motor hakkında fikir yürütmeden önce biraz daha dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Turbonun 1.5 bar basınçla sıkıştırdığı havanın, intercoolerda soğutulup 2.3 litre hacmindeki motora gönderilmesinden sonra, 5500 d/d’de 260 beygir güç ve 3000 d/d’de ise 380 Nm tork ortaya çıkıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 6.1 saniyede tamamlayan otomobilin son hızı ise elektronik olarak 250 km/s ile sınırlandırılmış.

Kampanyalarda bayram umudu

ÖTV indiriminin sona ermesinin ardından ekim ayında tepetaklak olan otomobil satışları, yılın son dönemine girildiğinde kampanya yarışının hızlanmasını sağladı. Kampanyalar Kurban Bayramı öncesi otomobil sahibi olmak isteyen tüketicilere fırsat sunuyor.

Renault: Renault, yıl sonuna kadar 4 bin TL’ye varan indirimler sunuyor. Symbol, Clio HB, Clio Grand Tour, Megane HB, Megane Coupe, Megane Sport Tourer ve Grand Scenic 2 bin TL, Laguna, Laguna Coupe ve Koleos ise 4 bin TL indirimle satılıyor.

Peugeot: Kasım ayında Peugeot modellerini test edenler kazanıyor. Peugeot 207 ve 308 modellerinde 1000 TL, 3008 benzinli modelinde bin 500 TL ve 407 modelinde 2 bin TL tutarında takas indirimi sunuluyor.

Ford: Ford Otosan, binek otomobil ve ticari araçlarında, 50 aylık ödeme planı ve aylık 500 TL ödeme tutarı uyguluyor. Aynı zamanda, 50 ay garanti ve yol yardım hizmeti ve 5 bin TL’ye varan indirimler sunuluyor.

Toyota: Toyota, 1 Aralık’a kadar Corolla modelini eylüldeki ÖTV indirimli fiyatları ile satışa sunuyor. 36 bin 750 TL’den başlayan fiyatlarla satılan Corolla’nın dışında ayrıca Avensis ve Auris’te bin 500 TL, Yaris’te bin ila bin 500 TL, Hilux’ta bin 500 TL, Hiace’de ise 2 bin TL takas indirimi devam ediyor.

Mazda: Mazda, kasım ayına özel kampanya kapsamında 14 bin 928 TL’ye varan indirimli fiyatlar sunuyor. Mazda3’te 6 bin TL’ye varan indirim uygulanırken, Mazda6 ise 50 bin 680 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Kampanya kapsamında Mazda2 32 bin 218 TL’den başlayan fiyatlarla satılırken, MX-5 70 bin 844 TL’ye tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

Fiat: Fiat, kasım ayı sonuna kadar sürecek yeni kampanyası kapsamında peşin alımlarda yüzde 14 indirim sağlıyor.

Skoda: Skoda, 21 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında Superp test sürüşüne katılan 10 çifti Prag tatiline götürüyor.

Mitsubishi: Mitsubishi, başarılı pick-up modeli L200 4x2’yi kasım ayı sonuna kadar 25 bin TL kredide sıfır faiz ve 12 ay taksit imkânıyla satışa sunuyor.

Lancia: Lancia, 30 Kasım’a kadar devam edecek yeni satış kampanyası çerçevesinde Delta modelinde ÖTV farkını karşılayarak 22 bin 274 Euro’dan başlayan anahtar teslim fiyatlarıyla satışa sunuyor.

Geely: Geely modellerinde, kasım ayı boyunca fiyatlar ÖTV indiriminin de altına iniyor. Geely Echo, Kasım ayı boyunca sadece 17 bin 999 TL, Familia ise 20 bin 999 TL’lik fiyatla satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!